Vonde skuldre
581
0

Skuldersmerter er en av de vanligste muskel-skjelettplagene og står for mange sykemeldinger. Å ha vonde skuldre er hemmende i hverdagen og kan gjøre de enkleste oppgaver vanskelige. Forskning viser at trening har god effekt, les videre for råd og øvelser som hjelper.

 

Skulderen

Skulderen består av skulderbuen og skulderleddet. Skulderbuen vil si skulderbladet, kravebenet og brystbenet. Skulderleddet dannes av overarmsbenet og leddflaten på skulderbladet. Alle disse bendelene danner ledd med hverandre og gjør at vi kan bevege armene så mange veier. Skulderen stabiliseres og beveges av en rekke muskler og leddbånd.

 

Skuldersmerter

Skulderen er som nevnt et komplisert ledd bestående av mange komponenter som stabiliserer og beveger. Skuldersmerter kan komme av senebetennelse, fettposebetennelse, innklemming av sener, slitasjeskader og mer. Det vanligste er at man ikke finner en årsak og kaller det uspesifikke skuldersmerter. Trening hjelper heldigvis uansett årsak.

 

Råd som lindrer vonde skuldre

Ofte får man smerter fordi man anspenner muskulatur ubevisst. Selv den minste anspenning over tid kan gi smerter og ubehag. Kjenn derfor etter om du anspenner musklene. Holder du skuldrene hevet når du for eksempel sitter ved pc-en eller kjører bil? Det kan være vanskelig å kjenne om man er anspent eller ikke, et tips kan være å heve skuldrene maksimalt for så å slippe. Om du har en stillesittende eller ensformig jobb bør du ta jevne pauser for å gå litt, gjerne pendle armene.

 

Øvelser for vonde skuldre

Tren programmet minimum 2-3 ganger i uken. Det er greit å trene med smerter, men de skal være akseptable. Ta lavere motstand hvis du får økte smerter i over 24 timer etter økten.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Last ned som PDF her – du kan også se video av øvelsene

Fortsett å tren etter at skulderen har blitt bra for å unngå tilbakefall. Husk; trening er ferskvare. Lykke til!

DEL

Advertisement

Annonse

Kaisa er utdannet fysioterapeut fra Oslomet - storbyuniversitetet (tidligere Høgskolen i Oslo og Akershus) hvor hun har fått bred kunnskap og erfaring innen forskjellig type trening, både av "friske" og "syke". Hun gikk danselinjen på VGS og har mange års erfaring med styrketrening, både med egen kroppsvekt og frivekter. Hennes personlige erfaring og utdanning gjør henne til en svært kunnskapsrik person innen trening, kosthold og helse, med fagkunnskap innen fysioterapi.
Kommentarer