vitaminer
926
0

Mange av oss som trener fokuserer på hvilke øvelser vi gjør, hvilket treningsprogram vi har, og på at vi spiser riktig mat i forhold til våre mål med treningen.

Det finnes et hav av informasjon på Internett om proteiner, karbohydrater og fettstoffer, og hvilken sammensetning av disse vi bør konsumere for våre spesifikke mål, men det er ikke så ofte en tenker på de helt minste delene i kostholdet, vitaminene og mineralene.

Ofte kan vi dekke inn behovet vårt for disse stoffene gjennom det enkleste kosttilskuddet av alle, en multivitamintablett.

En multivitamintablett inneholder som regel hele spektret av hva vi trenger, A, B, C, D, E og K vitaminer samt mineraler som kalsium, magnesium, kalium med mer.

Det er endog sånn at vi som er fysisk aktive kan ha større behov for disse stoffene en den gjennomsnittlige mannen i gata.

 

Fysisk aktivitet og behov for mikronæringsstoffer

Vi som er fysisk aktive trenger mikronæringsstoffer for å bygge opp og reparere muskelvev, for å opprettholde et godt stoffskifte samt for væskebalansen. En ordentlig treningsøkt kan være nok til at vi tømmer kroppens lager av kalsium, kalium, sink, magnesium med mer gjennom svetting.

Dersom vi får for lave nivåer av disse stoffene kan man oppleve problemer med kramper, lavere energi, påvirkning av blodtrykket og svimmelhet for å nevne noe.

Vitaminene og mineralene har en direkte sammenheng med din prestasjonsevne, og så lenge som du aktivt bruker opp kroppens egne lagre av disse må du også fylle på igjen for å sikre god restitusjon og best mulig prestasjonsevne.

Kostholdet avgjør om du får det du trenger

Mange av oss som trener spiser sunn og god mat, og søken etter informasjon om hva som er bra og ikke er ofte gjort på Internett eller hos kjenninger som trener aktivt. Et potensielt faremoment er at vi spiser god og sunn mat, men uten de store variasjonene. Det går gjerne igjen at man spiser kylling, ris og kanskje litt brokkoli flere ganger om dagen, med variasjonen at man tar seg en brødskive med egg eller to. Det er i og for seg bra, men det betyr også at man får de samme mikronæringsstoffene på de fleste måltidene, mens vi kanskje opparbeider oss en mangel på andre.

Å ta en multivitamin er ikke en vidunderkur, men det kan hjelpe i tilfeller der man mangler enkelte stoffer som kan være vanskelig å få nok av gjennom maten. Den erstatter på ingen måte et godt og variert kosthold, men den gjør det mye enklere å sikre at man får det man trenger hver dag.

Vær spesielt varsom om du er på diett, da en generell reduksjon av mat samt hard trening raskt kan føre til mangelsykdommer eller problemer med kroppen.

 

For mye vitaminer og mineraler kan være skadelig

Når du kjøper et multivitamin/mineraltilskudd , se gjerne på boksen hva de inneholder og at de dekker opp det ordinære behovet vi har.  Dette ser du på baksiden av boksen, der det står % av daglig anbefalt inntak. Vær våken på at mere ikke er bedre her. Kroppen kan få for mye vitaminer og mineraler, og belaste lever, nyrer med mer dersom du overdriver inntaket.

En god regel å leve etter er at du må spise rikt og variert, og at du kan ta en tablett multivitaminer/mineraler hver dag. Den største effekten får du gjennom riktig og variert kosthold, tilskuddet er for å forsikre deg mot mangler.

 

Vitamin/mineraltilskudd av god kvalitet

Om du er usikker på hvilket multivitamintilskudd som gir deg det du trenger er Vitamins & Minerals Daily fra Star Nutrition et trygt valg som dekker ditt dagsbehov.

 

Vitamins & Minerals Daily

Vitamins & Minerals Daily inneholder 25-100% av anbefalte daglige dose (RDI) av essensielle vitaminer samt et tilskudd av de viktigste mineralene.

kr 99,-    –    Bestill her

 

Spis klokt, og lykke til med treningen.

 

Kilder:

Sawka, M. N., Burke, L. M., Eichner, E. R., Maughan, R. J., Montain, S. J., & Stachenfeld, N. S. (2007). American College of Sports Medicine position stand. Exercise and fluid replacement. Medicine and Science in Sports and Exercise, 39(2), 377-390.

Van der Beek, E. J. (1985). Vitamins and endurance training food for running or faddish claims? Sports Medicine, 2(3), 175-197.

DEL

Annonse

Bachelor i Idrett, Tidligere strongmanutøver og med noe bakgrunn fra diverse kampsport. Har trent siden jeg var 12 år gammel, og deltok i første "Norges sterkeste mann" 18 år gammel, og fortsatte med det noen år.Jeg mener at trening er en livsstil, at gode resultater kommer som en effekt av kontinuitet og viljestyrke over mange år. Jeg har gjort mye dumt og feil i min treningskarriere, men gjennom kontinuitet og evnen til å ta lærdom av mine feil har jeg alltid kommet ut sterkere.
Kommentarer