Veien til et sunnere kosthold
607
0

Få styr på sammensetningen av maten og spis sunnere!

Kosthold handler ikke bare om kalorier, men også selve sammensetningen av kosten er viktig. I dette innlegget skal du få noen fakta og enkle tips om hvordan gjøre maten din sunnere. Viste du at karbohydrater og proteiner inneholder 4 kcal per gram, mens fett inneholder 9 kcal per gram så Anbefalingen fra Helsedirektoratet (2014) for fordeling av karbohydrater, fett og proteiner kan være nyttig å vite.

 

Fett i maten

Anbefalingen for andel med fett i maten er 25 – 40 prosent av kaloriene, og av dette bør ikke mer enn 10 prosent være mettet fett. Vi får ofte i oss for mye fett, spesielt det uheldige mettede fettet som er i fete meieriprodukter og kjøtt. Gode tiltak for å kutte ned på inntaket med mettet fett kan være å steke maten i olje i stede for smør. Bytte ut fete meieriprodukter med magrere alternativer som f.eks mager gulost, skummetmelk, ekstra lett rømme osv. Det er viktig å spise magre meieriprodukter for å sikre inntaket av næringsstoffer som kalsium og jod.

 

Karbohydrater i maten

Anbefalingen for karbohydrater er 45 – 60 energi prosent av kaloriene, og av disse burde ikke mer enn 10 energi prosent være sukker. Det er lurt å velge grove kornprodukter, og lage egen frokostblanding eller havregrøt i stede for å kjøpe de som er ferdige for å holde litt mer kontroll på sukkerinntaket. Grove brød- og kornprodukter inneholder mye kostfiber, mineraler og vitaminer. De er også viktige kilder til vitamin B1 (tiamin) og jevn. Grove kornprodukter holder deg mett lenger, og sørger for en jevn blodsukkerstigning, noe som igjen fører til at blodsukkeret holdes mer stabilt i løpet av dagen.

 

Proteiner

Anbefalingen for proteiner er 10 – 20 energi prosent i kostholdet ditt..
Dette får de aller fleste i oss gjennom ett vanlig kosthold bestående av kjøtt, fisk og magre meieriprodukter.

 

Kan jeg spise kosemat??

Kosthold handler om en balanse, og det er også viktig å unne seg noe kos en dag i løpet av helgen. Med noen enkle grep kan oppskrifter gjøres sunnere. Under ligger en oppskrift på litt sunnere vafler som du kan nyte nå i helgen, håper de vil falle i smak.

 

Sunnere vafler

Ingredienser

3 egg
3 dl sammalt hvetemel fint
1 dl hvetemel
3 dl lettmelk
2 dl vann
1 dl brunt sukker
1 ts vaniljesukker
½ ts salt
1 ts kardemomme
100 g margarin eller solsikkeolje

Fremgangmåte

  1. Alle ingrediensene vispes sammen i en bolle
  2. Stek deretter vaflene i et vaffeljern
  3. Vaflene kan gjerne stekes i solsikkeolje eller margarin
  4. Serveres med friske bær ved siden av

 

Kilder:
www.helsenorge.no
www.fitnessxpress.no
www.helsedirektoratet.no

DEL

Annonse

André Hefner startet opp Hardworkout i 2013 under sine Personlig trener studier hos Actvie Education. Han begynte å trene vekter allerede som 15 åring og har vært stamgjest på treningsstudioet siden den gang. I tilegg til PT utdannelsen har han også kostholdsveiledningsstudier bak seg. André har et glødende engasjasment for trening og ønsker å kunne videre formidle sin kunnskap til andre.
Kommentarer