1149
0

Det dukker stadig opp nye dietter, og selv om VB6 dietten er en av de mindre kjente diettene blant nordmenn, var den en av verdens raskest voksende dietter for bare få år siden!

VB6 dietten er nok mer kjent i USA enn her i Norge. The New York Times har som de fleste store aviser en egen matspalte, der den amerikanske kokken Mark Bittman skriver faste innlegg. Mark har sin egen tilnærming til måltidsstyring og er grunnleggeren bak VB6 dietten. Etter et besøk hos fastlegen sin fikk Mark beskjed om at han var i faresonen for å pådra seg livstilssykdommer som følge av kostholdet, og han ble bedt om å legge om kostholdet til veganerdiett for å komme seg ut av faresonen. For Mark var dette en sjokk-beskjed, om som kokk likte han svært dårlig tanken på et kosthold helt uten kjøtt og animalske produkter. Som et kompromiss til legens anbefalinger, kom han fram til VB6 dietten. VB6 dietten handler enkelt og greit om å spise som en veganer fram til kl. 18 på kvelden, og deretter kan man spise det man vil- derav navnet “Veggie before 6”.

For Mark fungerte dietten helt ypperlig. Etter bare fire måneder viste vekten 20 kg mindre, og både kolesterolet og blodsukkeret var redusert til et normalt nivå. Årsaken til at dette fungerte så bra for den amerikanske kokken, var det dominerende inntaket av kalorifattig mat som frukt og grønt store deler av dagen. Selv om han da inntok et større måltid til middag, ville det totale energiregnskapet fremdeles være i underskudd.

VB6 dietten tillater deg tilnærmet ubegrensede menger frukt og grønnsaker fram til klokken seks på kvelden!

 

Positive sider ved VB6 dietten

Når man følger VB6 dietten blir man rett og slett tvunget til å spise mye frukt og grønnsaker for å få i seg mat i det hele tatt, og nettopp denne typen matvarer har mange lett for å utelate fra kostholdet sitt. Dermed vil man ikke bare få i seg færre kalorier enn ellers, men også viktige vitaminer og mineraler. Frukt og grønnsaker inneholder også mye fiber og vil bidra til en god metthetsfølelse og tarmfunksjon.

 

Mindre gode sider ved VB6 dietten

Det er alltid to sider ved en diett, og denne er heller ikke perfekt. Helt grunnleggende kan man si at et sunt kosthold lett kan opprettholdes ved å inkludere animalske produkter også, og da er man heller ikke styrt av når på dagen man kan spise det man har lyst på. En annen utfordring er å få i seg nok proteiner, og dette gjelder spesielt alle som trener. Frukt og grønt inneholder for det meste karbohydrater og vann, og selv om dietten tillater proteinrike produkter som kjøtt, egg, ost, etc. etter kl. 18, så er det vanskelig å få i seg tilstrekkelig med proteiner i løpet av det korte ”spisevinduet” hvor du kan spise som normalt. Proteiner finnes i flere veganske produkter som bønner, linser, nøtter, frø og soya, men det krever mer jobb å få i seg den samme mengden proteiner, og i tillegg vil ikke den biologiske verdien av veganske proteiner være like høy som proteiner fra myse eller kasein.

Etter klokken seks står du fritt til å velge kjøtt og meieriprodukter.

Mark Bittman sine egne råd

Ikke overraskende anbefaler Mark et høyt inntak av frukt og grønt, samt fullkornsprodukter. Kostholdet er ikke nødvendigvis et lavfett-kosthold, men du vil få det meste av fettet gjennom sunne fettkilder som avokado, olivenolje, nøtter og frø, og minimalt med salt.

I tillegg oppmuntrer han til et høyt aktivitetsnivå uten å gi konkrete anbefalinger om hvor mye. Han legger vekt på at hard trening ikke nødvendigvis er påkrev, men at en jevnlige gåturer er bra.

Ekspertenes råd: Dette er den beste dietten!

 

Fellestrekk med 5:2 dietten

5:2 dietten fikk sitt store gjennombrudd for noen få år siden, og i 2014 var den sammen med VB6 dietten to av verdens raskest voksende kostholdstrender. Denne dietten har hatt langt større suksess enn VB6 dietten her til lands, men de har en viktig ting til felles. Begge diettene tillater at du kan spise tilnærmet alt du ønsker i deler av uken, og setter begrensninger i kun spesifikke tidsrom. En diett vil alltid fungere best dersom du justerer hele kostholdet ditt til et mer moderat inntak og større grad av sunne produkter, men 5:2 dietten tillater deg å spise som du selv ønsker fem dager i uken, og VB6 dietten gir deg den samme friheten halve døgnet. Hvordan du selv spiser når du kan velge fritt, er opp til deg selv. Et kaloriregnskap er umulig å lure, så inntar du en stor muffins med 400 kcal i perioden der det er ”lovlig”, så er det 400 kcal ekstra i kaloriregnskapet. Hvis ønsket ditt er å gå ned i vekt, vil det beste valget være å unngå slike kaloriholdige produkter, og heller spise kalorifattig mat som frukt og grønnsaker.

 Komplett kostholdsguide- Middelhavsdiett!

 

Kilder
Er dette den nye superdietten?. X-life.no
Schweitzer, Lisa. Mark Bittman´s VB6 Diet. WebMD.com

DEL

Advertisement

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer