kink i nakken
225
0

Kink i nakken, akutt torticollis på fagspråk, er en smertefull tilstand man gjerne plutselig våkner med. Man har kanskje sovet i en lei stilling eller vridd hodet og kjent at det hogger til i nakken. Nakken blir stiv og smertefull. Hva kan du gjøre?

 

Kink i nakken – hva er det?

Nakkekink, akutte nakkesmerter, låst nakke, nakkestivhet – alle navn på det som kan være tilstanden akutt torticollis. Kink i nakken kjennetegnes ved at man plutselig opplever smerter og nakken låser seg gradvis. Det er typisk vondt og stivt å bevege hodet i én retning. Dette skyldes oftest en strekk av musklene i nakken og/eller muskelkramper. Du skal være obs hvis du i tillegg opplever feber, hodepine, slapphet og kvalme. Dette kan være tegn på hjernehinnebetennelse (meningitt) som er en alvorlig infeksjon. Ved mistanke om hjernehinnebetennelse bør du ringe 113.

Les mer om hjernehinnebetennelse her

 

Dette bør du gjøre ved kink i nakken

Stivheten og de verste smertene bruker å gå over i løpet av 2-3 dager. Det er vanlig å ha noe ubehag i en ukes tid. Det viktigste er ikke å bli liggende. Prøv å bruke nakken mest mulig som vanlig. Smertestillende medisiner kan hjelpe akutt så du kan bevege nakken med mindre smerter. Bevegelse øker sirkulasjonen og varmer opp musklene. Dette demper smertene og gjør at du raskere oppnår full bevegelighet igjen.

 

Én enkel øvelse som hjelper

Bevege fra retningen som gjør vondt. Finn en god liggestilling på gulvet og ha et brettet håndkle under hodet. Du skal ikke ha vondt underveis. Fokus på å spenne av under øvelsen. Prinsippet er at når du beveger motsatt av det som gjør vondt, så vil de vonde musklene spenne av og smertene vil dempes. I tillegg trener du opp bevegelsesutslaget.

Øvelsen bør utføres daglig, gjerne flere ganger. Hvis du får økte smerter, så må du justere ned bevegelsesutslagene eller gjøre øvelsen færre ganger. Husk, du skal ikke ha økte smerter underveis. Lykke til og god bedring!

Last ned øvelsene som PDF her – Du kan også se video for utførelse

 

Kilder:
Norsk helseinformatikk – NHI.no
Frisk nakke – Friskforlag.no

DEL

Annonse

Kaisa er utdannet fysioterapeut fra Oslomet - storbyuniversitetet (tidligere Høgskolen i Oslo og Akershus) hvor hun har fått bred kunnskap og erfaring innen forskjellig type trening, både av "friske" og "syke". Hun gikk danselinjen på VGS og har mange års erfaring med styrketrening, både med egen kroppsvekt og frivekter. Hennes personlige erfaring og utdanning gjør henne til en svært kunnskapsrik person innen trening, kosthold og helse, med fagkunnskap innen fysioterapi.
Kommentarer