væskeinntak trening
175
0

Væskeinntaket er helt avgjørende for prestasjonene dine, men hvor mye væske du trenger å innta er ikke like lett å vite. Her gir vi deg oversikten.

Tidligere har vi skrevet at vann er det viktigste “næringsstoffet” vi kan få i oss. Selv om vann ikke direkte kvalifiserer som et næringsstoff på lik linje med karbohydrater, fett og proteiner, som alle inneholder energi, så er vann helt avgjørende for at denne energien skal komme oss til gode. Vann gjør fettsyrene i kroppen lettere tilgjengelig for nedbrytning og som energikilde, og for alle som trener er vann viktig for å motvirke muskelnedbrytning. Når kroppen er dehydrert, vil den øke produksjonen av stresshormonet kortisol som senker stoffskiftet og ber kroppen om å lagre fett, samtidig som det “spiser” av musklene våre.

 

Hvor mye væske trenger du?

Det finnes en regel som sier “åtte glass vann om dagen”, men denne regelen tar ikke hensyn til verken kosthold, livsstil eller miljø. Til tross for at du inntar åtte glass vann om dagen kan du likevel ende opp dehydrert. Kaffe og te er væske som det gjerne drikkes mye av i løpet av en arbeidsdag og hjemme til både morgen og kveld. Begge disse væskene er vanndrivende og vil føre til økt vannlating som tar med seg næringsstoffer kroppen vår ikke rekker å absorbere. I varme miljøer med høy luftfuktighet, vil vanntapet være høyere enn vanlig, og av samme grunn trenger vi mer påfyll av væske.

Dersom du tilbringer varme dager inne på et kontor og tenker at du slipper unna stekende sol og dehydrering, så tar du grundig feil. De fleste kontorbygg har aircondition som bidrar til dehydrering på samme måte som en stekende sol på en varm sommerdag. Luften blir tørr og suger vannet ut av deg ettersom kroppen stadig må tilføre huden ny fuktighet for å unngå å tørke inn.

væskeinntak trening
Drikk jevnt gjennom hele dagen. Tørsthet er kroppens signal om at du allerede er dehydrert.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Hvor mye er FOR mye?

Vann forgiftning oppstår sjeldent og oppstår først og fremst som regel blant utholdenhetsutøvere. Når du inntar store mengder vann (mer enn 8 liter) samtidig som du svetter voldsomt, vil saltkonsentrasjonen i blodet reduseres betraktelig og du vil føle deg kvalm og uhell, konsentrasjonen vil synke, og du kan få synsforstyrrelser. Når du trener og drikker store mengder vann, vil det derfor være en fordel å innta en form for sportsdrikk som inneholder salter og mineraler.

 

Tre liter

Ut fra det vi har beskrevet ovenfor, bør “regelen” være å innta rundt tre liter vann daglig.  Det som ikke kommer fram er når du skal innta væsken. Tørsten melder seg sjeldent før du allerede er dehydrert, og i en prestasjonssammenheng, enten det er trening eller konkurranse, vil det allerede ha rukket å påvirke prestasjonen din. For å unngå at dehydrering oppstår, bør du derfor sørge for å tilføre kroppen vann jevnlig gjennom hele dagen. Bruk punktene under som retningslinjer, og tenk over vanninntaket ditt i dag.

  • Drikk et glass med vann (2dl) rett etter at du står opp. Dette setter i gang energiomsetningen og klargjør magen for næringsopptak.
  • Drikk et glass vann hver time. Dette sørger for at du ikke venter til du er tørst med å drikke. “Tørsthet” er kroppens signal om at du allerede er dehydrert.
  • Drikk et ekstra glass vann (2-5dl) i løpet av de siste 30 minuttene før trening for å optimalisere energi- og hormonbalansen.
  • Drikk 2dl for hvert 20 minutt trening dersom du skal trene over 45 minutters varighet.
  • Drikk 2dl før du legger deg til å sove slik at kroppen har best mulig vilkår for å reparere ødelagte celler og å bygge nye frisker celler og muskler i løpet av natten.

Fikk du med deg: Hvilken kroppstype er du? Slik tilpasser du treningen!

 

Kilde
(2017). Hydration: A key to being healthy. Mensfitnessmagazine.com.au

 

DEL

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer