260
0

Triatlon sporten har opplevd en enorm økning de siste årene. I en idrett der man skal prestere i både svømming, sykling og løping, kreves det store mengder treningstimer og hardt arbeid. Men er slitet virkelig verdt det? Eller kan det bli FOR mye?

Vi skal ikke mer enn 10 år tilbake før det kun var et fåtall som drev med triatlon i Norge. Enten svømte syklet man, eller så løp man. De færreste likte å svømme. En fullstendig triatlon (normal distanse) består av 1500m svømming, 40km sykling og 10km løping. I tillegg finnes de andre utgaver som både er kortere og lengre, der de korteste er overkommelig for de fleste av oss, mens de lengste er absurd lange og krever et solid treningsgrunnlag før det er mulig å gjennomføre.

 

Menn kan oppleve hjerteproblemer 

Trening er sunt for oss, men ikke all trening er like bra. Som med alt annet kan det nemlig bli for mye av det gode, og det viser blant annet en ny undersøkelse som tok for seg 55 mannlige og 30 kvinnelige triatleter. Mennene hadde en snittalder på 44 år, mens kvinnen snittet på 43 år. Alle deltakerne deltok regelmessig i triatlonkonkurranser og trente svømming, sykling og løping.

Forskerne fant at 18% av mennene i studien viste tegn til arrdannelser på hjertet, også kjent som myokardial fibrose. Ingen av kvinnene viste tegn til dette. Myokardial fibrose påvirker normalt pumpeevnen til hjertekammeret og kan føre til hjertesvikt.

Den direkte betydningen av fortykkelsen på hjertet er ukjent, men man antar at det kan øke risikoen for uregelmessig hjertefrekvens og hjertesvikt i fremtiden. Til tross for at trening stort sett er sunt for oss, har også andre studier funnet tegn til fortykket hjertekammer hos elite utøvere.

triatlon
Trening er stort sett fra for oss, men om treningsmengden og belastningen er for stor, kan det virke mot sin hensikt.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

 

Forskerne legger til at de ikke vet med sikkerhet hva som fører til fortykningen og mykardinal fibrose, men antageligvis skyldes det økt systoliske blodtrykk under trening. Varigheten og frekvensen på treningsøktene, samt ukjente tilfeller av betennelsestilstand på hjertet, kan også ha betydning for utviklingen av situasjonen.

Den foreløpige konklusjonen av studien er at “gjentagende virksomhet av ekstreme aktiviteter og idretter, ikke trenger å være sunt for alle”. De ansvarlige bak studien planlegger en lengre oppfølgingsstudier av deltakerne som utviklet myokardinal fibrose.

 

Kilde
Predit, Robert. (2017). Male Triathletes May Be Harming Their Hearts. Webmd.com

 

DEL

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer