624
0

Trening ved forkjølelse er et mye diskutert tema, men er det egentlig greit? Kan kroppen ta skade av trening når kroppen er syk, eller vil treningen bidra til å bli raskere frisk?

Undersøkelser viser at voksne i gjennomsnitt blir forkjølet 2-5 ganger i året. For personer som trener aktivt og er vant til å gjennomføre styrkeøkter tre til fem ganger i uken, kan en periode med forkjølelse oppleves som et avbrekk i treningshverdagen, og ikke minst bidra til å sette kroppen noe tilbake. Mens noen velger å avstå helt fra trening, vil andre gjerne forsøke å trene så godt de kan.

 

Trening ved forkjølelse

I følge Ola Rønsen, sjefslege ved Aker Solutions (tidligere lege ved Olympiatoppen), kan man i de fleste tilfeller gjennomføre lett trening til tross for at man er forkjølet, men under forutsetning av man ikke har feber. Ved kroppstemperatur over 37,5 grader bør man avstå fra treningen, og man bør heller ikke gjenoppta treningen før ett døgn etter at man har vært feberfri. Du skal heller ikke trene dersom forkjølelsen har satt seg i luftveiene (lungene og bronkiene). Kjenner du plager som hoste, tetthet i brystet, eller om du i tillegg sliter med astma, bør du holde deg unna trening til du kjenner at forkjølelsen er på god retur. Feber er en infeksjon i hele kroppen og kan virke nedbrytende. I verste fall kan det påvirke hjerterytmen negativt.

En generell huskeregel er:
”Har man forkjølelse med feber skal man ikke trene. Ved forkjølelse fra halsen og opp (problemer med øre-nese-hals) og ingen feber, kan man trene lettere økter. Ved forkjølelse i nedre luftveier og ingen feber, bør man vente med trening til forkjølelsen har gitt seg”.

Kan trening ”svette” ut forkjølelsen?

Mange har opplevd at en hard treningsøkt har hjulpet på å bli kvitt forkjølelsen, men lite tyder på at hard trening ved forkjølelse er årsak til at sykdommen forsvinner. Faktisk er det ingenting som tyder på at det er lurt å trene hardt når så lenge man er forkjølet, og det er heller risikabelt enn lurt. Så lenge kroppen er frisk, bruker den kort tid på å restituere etter en hard treningsøkt. Er du kraftig forkjølet, har feber og redusert immunforsvar, kan en hard treningsøkt bidra til å forverre allmenntilstanden og å forlenge sykdomsperioden. Ved hard trening i redusert tilstand vil i du kunne risikere at hjertemuskelen rammes av influensavirus, såkalt myokarditt, som i verste fall kan føre til hjertesvikt.

 

Hvordan kan jeg trene ved forkjølelse?

Har du først blitt forkjølet, men kjenner deg i form til å trene, bør du trene på lett til moderat intensitet inntil du har hatt en feberfri dag. Unngå harde intervaller og tunge styrkeøkter ettersom dette kan gjøre vondt verre og du mest sannsynlig ikke får noe utbytte av økta likevel. Har du slitt med lungebetennelse eller bronkitt, bør du gradvis trappe opp igjen terningen slik at ikke overgangen blir for stor. Bruk gjerne en ukes tid på opptrappingen, og ikke tren oftere enn annenhver dag. I tillegg bør du starte med roligere økter med 30-40 minutters varighet. Det som derimot anbefales dersom du er sørpe forkjølet, er å holde kroppen i lett aktivitet med lett gange og korte gåturer.

Hvis du er forkjølet ute å ha feber, kan du trene som vanlig dersom du kjenner overskudd til det.

Les også: Stive muskler- Det beste tegnet på at du har trent!

 

Kilder
Bergersen, Ida H. (2017). Kan man trene når man har en forkjølelse? Lommelegen.no
Dyregrov, Silje (2015). Forkjølet? Slik kan du trene? Aftenposten.no
Hjertemuskelbetennelse (myokarditt). NHI.no
Forkjølelse- kan man trene?. NHI.no

 

DEL

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer