trening i varmen
434
0

Å trene i varme kan fortone seg som et lite mareritt, men visste du at trening i varme omgivelser kan øke treningseffekten?

Du har sikkert kjent på følelsen når har vært ute og reist i varmere strøk- det er hardt å motivere seg for en treningsøkt når temperaturen krymper opp mot 30-40 varmegrader. Enkelte vil gå så langt som å si at det er farlig, men det er ikke farlig hvis du tar de rette forhåndsreglene. Er du derimot dumdristig og kjører på uten å tenke på hvordan kroppen faktisk reagerer, så kan det derimot være en risiko for helsen.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Trening i varme gjør deg sprekere

Du vil sannsynligvis ikke klare å trene like lenge i varme omgivelser som du ville gjort i kjøligere klima, men lengre treningsøkter i varme omgivelser kan gjøre at du presterer bedre i kalde omgivelser. En studie fra 2010 gjennomført ved University of Oregon, satte 20 godt trente syklister fra universitets eget sykkellag og omkringliggende sykkelklubber, på en 10 dagers moderat treningsplan. Treningsøktene bestod av 45 minutter sykling, 10 minutter pause, og nye 45 minutter sykling. Det eneste som skilte gruppene var omgivelsestemperaturen. Den ene gruppen trente i 40 grader, mens dens andre gruppen trente i knappe 13 grader.

Etter 10 dager med trening ble alle syklistene testet ved 13 grader. Forskjellen mellom deltakerene i de to gruppene var markant:

Syklistene som trente i varme

– syklet 6% raskere ved 13 grader.
– økte oksygenopptaket med 5%.
– økte kraften (watt) ved terskel med 5%.
– økte kraften (watt) ved maksimal innsats med 9,1%.

trening i varmen
Trening i varme omgivelser kan bidra til at du presterer bedre når du kommer tilbake til vante temperaturer.

Derfor er trening i varme prestasjonsfremmende

Forskerne bak studien fant en høyere konsentrasjon av blodplasma i blodet i gruppen som trente i varmen. Dette forklarer de slik:
Når du trener kondisjonstrening i varmen, trenger kroppen å sende blod til musklene slik at du får trent, men også til huden slik at den kan kjøle deg ned. Årsaken til at vi svetter er blant annet at vannperlene som legger seg utenpå huden skal fordampe i varmen og samtidig trekke med seg energi som avkjøler kroppen. Når kroppen blir “presset” til å pumpe blod i alle retninger, vil det oppstå en kamp for blodet mellom musklene og huden. I det kroppen innser at det ikke er tilstrekkelig med blod tilgjengelig, begynner den å produsere mer plasma. Dette kan igjen øke prestasjonene dine når du returnerer til normale omgivelser og trener i vante temperaturer. Danne økningen i blodvolum kan stimulere hjertet å øke oksygennivået i blodet.

 

Gjelder dette også styrketrening?

Forskningen er på et tidlig stadium, og det trengs mer kunnskap om hvordan det påvirker utøvere som driver styrketrening. Foreløpig er det klare signaler som viser at kondisjonsutøvere kan ha en positiv effekt av å trene i varmen, men kun hvis det gjøres under riktige forutsetninger. Det som er sikkert, og som gjelder uansett hvilken treningsform du driver, er at trening i varme omgivelser kan virke apetittregulerende, og faktisk ha en slankende effekt. I utgangspunktet forbrenner kroppen noe mer kalorier ved trening i kalde omgivelser ettersom kroppen bruker energi på å varme opp den kalde luften du puster inn, og ikke minst må sørge for å opprettholde temperaturen i kroppen. Men, når du trener i varme vil du mest sannsynlig ikke føle deg så sulten som du ville gjort til vanlig. Etter en treningsøkt i kulden er det lettere at kroppen kjenner seg sulten, og man hiver innpå mat rett etter økten. Kaloriene du får i deg etter trening teller like mye i kaloriregnskapet som andre måltider i løpet av dagen. Så om du trener vekter og ikke kan glede deg over økt treningseffekt i sommervarmen, kan du kanskje se fordelen av at du er mindre sulten.

 

Kilde
1. Rodio, Michael. Hot Workouts Vs. Cold Workouts: What’s Scientifically Proven to Work Better. Mensjournal.com

2. Lorenzo, Santiago., Halliwill, John R., Sawka, Michael N., Minsin, Christopher T.. Heat acclimation improves exercise performance. Journal of Applied Physiology

Kommentarer