587
0

En ny studie fra våre venner i Danmark viser at intens trening er effektivt i kampen mot å bremse spredningen av kreft.

Forskere ved det Syddanske Universitet og Onkologisk avdeling ved Odense Universitetshospital har i en studie påvist at intensiv trening har dokumentert effekt for å bremse utviklingen av kreft hos allerede syke kreftsyke personer. Adrenalinet som skilles ut i blodet under intens trening hindrer nemlig at svulster sprer seg.

Studien indikerer at kvinner med brystkreft med fordel kan trene intensivt to til tre ganger i uken, og at de det vil øke sjansene for at sykdommen ikke sprer seg. Risikoen synker med så mye som 25 %.

 

Dokumentert effekt

Det har lenge vært kjent at trening er bra for kreftpasienter, men forskerne har aldri visst hvorfor trening hjelper. Denne studien er dermed den første til å forklare hvordan trening hjelper for kreftsyke personer.
Studien peker på faktorene som ligger bak effekten, og forsøker å forklare de positive mekanismene som ligger bak.

Forskerne studerte sammenhengen mellom trening og kreft for 20 kvinner som ble behandler for cellegift ved et tidlig stadiet av brystkreft. Det ble tatt blodprøver av kvinnene før og etter at kvinnene hadde trent i to timer ved moderat til hard intensitet. De undersøkte innholdet av adrenalin og dyrket deretter brystkreftceller i blodet. Etter noen dager ble kreftcellene overført til mus, og forskerne fant stor forskjell på utviklingen av kreft i musene. Resultatene var som følger:

  • 90 % av musene som fikk brystkreftceller som var dyrket i blodprøver fra før treningen, utviklet kreft.
  • 45 % av musene som fikk brystkreftceller som var dyrket i blodprøver fra etter treningen, utviklet kreft.

Det unike er at forskerne fant omtrent de samme resultatene hos mennesker. Ut fra disse funnene kunne forskerne trekke konklusjonen at innholdet av adrenalin i blodet ser ut til å være avgjørende for hvordan kreftceller sprer seg.

Forskere videre på trening

Studien er med på å forklare hvordan trening kan motvirke at kreft sprer seg, ikke bare for brystkreft, men for alle typer kreft. Jo bedre man forstår de molekylære signalveiene som er involvert, desto bedre kan man behandle sykdommen. Forskningen viser i hvert fall at trening er med på å begrense kreften, og videre studier vil se på hvordan trening forbedrer utfallet av cellegiftbehandling. Forskerne vil også se på hvilken type trening som er best, og hvilken intensitet som er best.

 

Kilde

Sjøgren, Kristian (2017). Derfor kan trening bremse kreft. Vitenskab.dk

DEL

Advertisement

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer