Enten du er opptatt av hva du putter i kroppen eller ikke, så har du sannsynligvis hørt om glykemisk indeks (GI). Her er det du trenger å vite om GI og hvordan det påvirker kostholdet ditt.

Begrepet «glykemisk indeks», forkortet GI, ble introdusert på 80-tallet for å hjelpe mennesker å redusere risikoen for diabetes type 2. Ideen bak GI-inndelingen var å gjøre det lettere for hvermansen å gjøre kloke valg i matveien. Siden den først så sitt opphav har GI blitt benyttet som grunnstein i mange ulike dietter for vektreduksjon.

Utfordringen med glykemisk indeks er at det er dårlig kjent hva det betyr. Hva måler egentlig GI? For å unngå misforståelser går vi gjennom hva GI er, hvordan det påvirker kroppen, og om det kan være et verktøy for å redusere vekten.

glykemisk indeks (GI)
Skalaen for glykemisk indeks viser en oversikt over hvordan karbohydratene i ulike matvarer påvirker blodsukkeret vårt.

Bakgrunnen for glykemisk indeks

Grunnprinsippet bak GI skalaen er basert på tanken om at for mange karbohydrater fra feil type mat kan føre til for høye nivåer av glukose i kroppen. Høye verdier av glukose fører til uønsket høy produksjon av insulin, som igjen kan lede til svimmelhet, slapphet, økt apetitt/sultfølelse og vektoppgang. Videre forklarer «teorien» bak GI at personer som ønsker seg ned i vekt bør unngå matvarer som fører til at for mye glukose entrer blodbanen på kort tid, altså matvarer med høy GI. Ved å velge karbohydrater som omsettes til glukose langsommere, matvarer med lav GI, kan du unngå den slappheten og sultfølelsen som ofte følger med en diett.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

GI skalaen er ikke god nok alene

En utfordring med GI skalaen er at den ikke alltid er like logisk å forstå. I utgangspunktet skulle man tro at jo mer sukker det finnes i en matvare, desto høyere GI verdi for den gitte matvaren, men dette er ikke nødvendigvis tilfellet. I enkelte situasjoner kan karbohydrater med høy GI verdi inneholde svært lite sukker, men likevel fører til en voldsom økning i blodsukkeret. Motsatt kan karbohydrater med lav GI verdi og mye sukker føre til en langsom stigning i blodsukkeret.

To uavhengige studier har fremhevet problemet med bruke utelukkende glykemisk indeks som klassifisering av karbohydrater.  Den første studien, publisert i American Journal of Clinical Nutrition, kom frem til at GI skalaen alene ikke er nok til å avgjøre hvilke karbohydrater du bør innta, spesielt i tilfeller der det handler om å gå ned i vekt. Som en del av en 18 måneder lang studie deltok over 200 kvinner som ble inndelt i to grupper. Den ene gruppen inntok en diett med restriksjoner der det meste av karbohydratene var av den langsomme typen med lav GI verdi. Den andre gruppen spiste for det meste mat med raske karbohydrater, høy GI verdi.

På bakgrunn av alt du har lest til nå skulle man tro at gruppen som inntok lav-GI karbohydrater mistet mest vekt, men på slutten av undersøkelsen var det ubetydelig forskjell i vekttapet for de to gruppene.

glykemisk indeks (GI)
Raffinert ris inneholder har høy GI. Fullkornsris har lav GI.

 

En annen studie som ble publisert i samme tidsskrift, sammenlignet effekten av høy-GI cornflakes og lav-GI fullkornsflak. Konklusjonen var: det var ingen betydelig forskjell mellom gruppen som spiste cornflakes og de som spiste fullkornsflak. Dette gjaldt imidlertid effekten på blodsukkeret umiddelbart etter at måltidet var inntatt. Faktisk gav den sunnere versjonen med fullkornsflak en ørliten høyere stigning i blodsukkeret enn cornflakes. Først etter 30 minutter flatet stigningen i blodsukkeret ut og førte til stabilt blodsukkernivå. Dette er årsaken til at fullkornsflak har en lavere GI verdi enn cornflakes.

 

Hva annet skal du tenke på enn GI verdi?

Hvis du vurderer å bruke GI verdi for å «velge» karbohydrater til en spesifikk diett, må du huske at det er flere faktorer som påvirker hvordan kroppen omsetter karbohydratene. Alt handler om å unngå de ekstreme svingningene i blodsukker, fra høyt til lavt, og den økte insulinproduksjonen de kan føre med seg. Først og fremst er det viktig å velge matvarer ut fra næringstetthet (mengden vitaminer, mineraler og fiber det inneholder per servering) mer enn GI verdi. Når det gjelder vektreduksjon bør du velge karbohydrater som hjelper deg å innta færre kalorier enn du forbrenner, altså kalorifattige karbohydrater som for vi gjerne finner i frukt og grønnsaker.

For det andre kan du redusere glukoseproduksjonen ved å bremse fordøyelsen. Ved å benytte ulike metoder for å bremse fordøyelsen kan du effektivt motvirke de voldsomme svingningene i blodsukkernivået. Dette kan du gjøre ved å innta mer proteiner og sunne fettsyrer i kosten.

Proteiner. Proteiner bremser fordøyelsen ved å stimulere til frigjøring av hormonet glukagon. Glukagon har motsatt virkning av effekten som fremkommer av insulin. Proteiner kan du lett innta ved å bruke melk på frokostblandingen eller drikke melk til et brødmåltid.

Fett. Forsøk å inkluder mer fett i kosten. Dette kan du gjøre ved å bruke sunne oljer eller pålegg som makrell i tomat, røkt laks eller avokado.

Forsøk å tenke over alle de disse justeringene når du tar en gikk på skalaen for glykemisk indeks for å finne frem til de beste valgene i matveien. Ved å velge smart, kan du bremse fordøyelsen, redusere apetitten, og likevel har mer enn nok energi til å holde kroppen i aktivitet samtidig som du går ned i vekt.

Kilde
Parti, Jeremy. (2017). How useful is the glycemic index as a diet guide?. Bodybuilding.com

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Ernæring

Dagsmenyer for deg som vil bygge muskler og redusere fettmassen!

Hvis man ikke planlegger hva man skal spise i løpet av…
Dato: Apr 24, 2024
Ernæring

Hjemmelaget granola – Perfekt til frokost eller som mellommåltid!

Granola man får kjøpt på butikken inneholder ofte både sukker og…
Dato: Apr 23, 2024
Best i test - kosttilskudd

Proteinpulver topp 10 – Best i test 2024!

Vi gir deg den beste oversikten over markedets beste og mest…
Dato: Apr 23, 2024
Kostholdsprogram

Kostholdet for deg som vil opp i vekt!

For mange kan det være utfordrende å gå ned i vekt,…
Dato: Apr 17, 2024
Ernæring

Fettet du bør spise mer av – Gode kilder til sunt fett!

For mye fettrik mat i kostholdet er ikke bra, men det…
Dato: Apr 14, 2024
Oppskrifter

Proteinrik lasagne uten pasta – Næringsrik, sunn og veldig god!

Denne smakfulle lasagnen er laget uten pasta og den tradisjonelle hvite…
Dato: Apr 12, 2024
Kostholdsprogram

Legg en plan for kostholdet ditt!

Du bør planlegge kostholdet ditt på samme måte som du planlegger…
Dato: Apr 09, 2024

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Ernæring

Dietten som bidrar til å senke blodtrykket!

Har du hørt om DASH-dietten? Denne dietten ble utviklet for å…
Dato: Apr 08, 2024
Ernæring

8 ulike måter å tilberede mat på – Hva er sunnest?

Det handler ikke bare om å bruke sunne og gode råvarer…
Dato: Apr 05, 2024
Annonse

Riktig næring for raskere og dyp brunfarge, glansfullt hår og sterkere negler

Får du ikke raskt nok brunfarge? Oppleves det som at fargen…
Dato: Apr 01, 2024
Ernæring

Hvordan en sunn livsstil kan forebygge og forbedre kolesterolet!

Hva er kolesterol? Kolesterol er et fettstoff som er livsnødvendig for…
Dato: Mar 27, 2024
Oppskrifter

Energishaken du bare MÅ prøve!

Denne shaken er perfekt som mellommåltid eller etter trening. Ikke bare…
Dato: Mar 25, 2024
Oppskrifter

Boost treningen din med en deilig og proteinrik grønn smoothie!

I denne artikkelen får du oppskriften på en sunn, nærings- og…
Dato: Mar 23, 2024
Sponset

Studier viser at CBD fra cannabisplanten har mange helsegevinster!

Ernæring

Grønnkålchips – det perfekte tilbehøret!

Denne kålsorten består ikke av et kålhode, men av krusete blader…
Dato: Mar 18, 2024
Ernæring

Maten vi spiser påvirker søvnkvaliteten vår!

Søvn er en av de mest avgjørende faktorene for vår fysiske…
Dato: Mar 17, 2024