trening målsetting
219
0

Du løfter vekter så musklene dirrer av utmattelse, og du løper så svetten gjør klærne gjennomvått. Har du noen gang blitt hjemsøkt av tanken “Trener jeg hardt nok?”.

Hver gang vi går til trening er det med et mål om å bli bedre. For å bli bedre i noe krever det trening- uansett hva. Om målet er å bli verdensmester i sjakk så må du forberede deg på å tilbringe mange timer på intense sjakkpartier og spilleforståelse. Skal du forbedre din egen PR i benkpress vil det kreve mange treningstimer for å bygge større og sterkere muskler. Men hva om du den tiden du tilbringer på trening ikke gir deg den fremgangen du er ute etter? Kanskje du ikke trener hardt nok?

For å vite om det du gjør er riktig og om det har noen effekt, må du ha en noen metoder for å måle fremgang og utvikling. Du bør også har klart for deg hva du ønsker å forbedre og dermed hva du trener for. Her er fire metoder for å sikre at du unngår å trene bortkastet:

 

Hva forsøker du å oppnå?

Det første du bør være klar over er å finne ut hvorfor du i det hele tatt orker å legge ned timene det kreves for å bli bedre. Hva ønsker du å få ut av timene i gymmen?

Ønsker du å bli sterkere, raskere, eller vil du ned i vekt? Ingen mål er feil, men det er viktig å ha klart for seg hva du jobber for. Det er ingen hensikt å trene hardt for å kunne skryte av å løfte de tyngste vektene i vennegjengen dersom det egentlige målet ditt er å løpe et maraton eller å gå ned 5kg.

trening målsetting
Sett deg klare mål slik at du vet hva du skal trene for, og hvordan du bør trene.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Kjenn dit eget utgangspunkt

Det er svært viktig at du kjenner ditt eget utgangspunkt, hvis ikke blir det vanskelig å sette seg konkrete mål og å kunne måle fremgang. Er målet økt styrke bør du gjennomføre en 1RM-test i ulike baseøvelser som knebøy, benkpress, markløft, skulderpress, etc.. Dersom hurtighet er måler kan du gjennomføre 60m, 100m eller 200m sprint. Trener du for å gå ned i vekt vil en enkel badevekt kunne fortelle deg mye, men det vil også være nyttig å gjennomføre en kroppsscanning som måler mengden kroppsfett og ren muskelmasse i kroppen. Selv om du ikke har redusert den totale kroppsvekten, så kan du likevel ha hatt en stor fremgang ved at mengden kroppsfett er redusert, samt at muskelmassen har økt.

 

Hvor mye krefter legger du i treningen?

Når du vet utgangspunktet ditt og hva du ønsker å forbedre, så er det enklere å jobbe mot dette målet. For å komme et skritt nærmere er det nødvendig at du legger ned nok innsats. Om målet ditt er økt styrke er det vesentlig at du fokuserer på kvaliteten på treningsøkten. Når du avslutter et sett i en styrkeøvelse, skal du ha løftet så tungt at du føler du ikke kunne klart mer enn maks et par reps ekstra dersom du måtte. Hadde du klart å løfte 5-6 ekstra reps, da har du ikke trent hardt nok.

For å øke hurtigheten, skal fokuset også ligge på kvalitet, og lengden på økta blir relativt ubetydelig. Her gjelder det å produsere maksimal kraft og innsats over korte perioder, og du må være fullt restituert før du setter i gang med treningen. Så snart kvaliteten på treningen begynner å avta, og du tydelig forlenger tiden på sprintene eller hopper kortere/lavere, er det på tide med pause.

målsetting trening
En god treningsplan og tydelige mål gjør det lettere å oppnå målene.

Test underveis, og evaluer treningen!

Etter at du har trent målbevisst i 4-6 uker, er det på tide å teste deg selv på nytt for å se om treningstimene du har lagt igjen har ført deg nærmere målet. Hvis resultatene er positive vet du umiddelbart at du har gjort noe riktig! Hvis ikke, så må du gjøre endringer.

Om det skulle vise seg at du du ikke har forbedret styrken, hurtigheten eller klart å redusere vekten, må du finne ut hva som gikk feil. Hvor ofte trente du? To ganger i uken? Kanskje må du trene tre ganger i uken. Fem ganger i uken? Kanskje trente du for mye slik at du aldri rakk å restituere nok. Hvis kroppen er sliten konstant, vil den heller ikke klare å yte maksimalt.

Har du lagt ned stor nok innsats på trening, eller har du brukt det meste av tiden på Instagram? Dette er spørsmål du må stille deg selv å finne ut av. Forhåpentligvis vil det hjelpe deg til å finne en løsning som gjør det lettere for deg å ta det neste steget mot målet ditt.

 

DEL

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer