995
0

Hører du til blant de som bruker tid på uttøying etter en hard treningsøkt? I så fall ser det ut til at du har en fordel mot de som ikke gjør det.

Nylig publiserte en forskningsgruppe en studie i Journal of Applied Physiology som viste at intensiv uttøying på en trent en muskelgruppe, har potensialet til å øke muskelmassen med 318% på 28 dager.

For maksimal effekt må du forlenge fasciaen, en tynt lag bindevev som omgir muskler, blodårer og nerver, og binder disse sammen. I tillegg til å beskytte muskelfibrene, vil fasciaen også begrense musklene. Tøying bidrar til å redusere begrensingen fra fasciaen, og gir musklene bedre plass til å utvide seg.

Les også: Stive muskler- Det beste tegnet på at du har trent!

 

Tøying øker også utholdenheten

En annen studie gjennomført av en brasiliansk forskningsgruppe, viser tøying av motstående muskler til de du har tenkt å bruke i en spesifikk øvelse, kan bidra til å øke repetisjonsantallet med 15%. For å utnytte dette må du altså tøye de motstående musklene FØR du trener. Dersom du skal trene benkpress, bør du tøye lattisimus dorsi først. På samme måte vil en serie med tunge biceps kunne økes hvis du på forhånd tøyer triceps.

Den beste måten å utnytte denne fordelen på er å tøye antagonistene i 40 sekunder under hvileperioden mellom to sett. Ved å tøye mellom hvert sett vil du kunne opprettholde fordelen med 15% flere reps for hvert sett.

Slik tøyer du

Grip tak i en tung vekt og bruk den til uttøying etter at du har slitt ut musklene. For eksempel, etter at du har trent bryst, legg deg ned på en benk og senk rolig manualene til en posisjon som strekker pectoralis. Hold denne posisjonen i 60 sek, kjenn at det strekker godt, og fasciaen vil forlenges. Det samme prinsippet andre muskelgrupper. Etter å ha trent biceps til utmattelse, kan du bruke sittende bicepscurl med manualer til uttøying. For å tøye lattisimus dorsi kan du tøye med liggende pullover med med manual. Etter en tung styrkeøkt på beina kan du utføre noen goblet squats.

 

 

Kilder
Lane, Edward, (2018). Stretching has the potential to increase muscle mass by 318%. Menshealth.co.uk

Lane, Edward, (2016). Stretching can increase your reps by 15%. Menshealth.co.uk

DEL

Advertisement

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer