beinpress
188
0

For ren muskelvekst vil beinpress ofte være et bedre alternativ for å bygge lårmuskler enn knebøy. Her er det du trenger å vite. 

Før du begynner å tenke at beinpress ikke er en like god øvelse som knebøy, og at beinpress ikke lar seg direkte overføre til noen som helst idrett og at det ikke bygger styrke like effektivt som øvelser med frie vekter, så skal du lese dette.

Det er nemlig en vesentlig forskjell mellom styrke og hypertrofi/muskelvekst. Det er plenty av folk som egentlig ikke ser særlig sterk ut, men som klarer å løfte svært tunge vekter til tross. Det finnes også en hel del muskuløse personer som har utfordringer nok med å åpne lokket på et syltetøyglass.

Styrke er mye et resultat et nervesystemets effektivitet. Jo flere muskelfibre du klarer å rekruttere, og jo raskere du får rekruttert dem, desto mer vil du klare å løfte. Hypertrofi derimot, er stort sett en kombinasjon av økt muskelglykogen, proteinsyntese, økt myofibril størrelse og hormonelt miljø. Å påvirke musklene dine til å vokse, krever en helt annen oppskrift enn å gjøre de sterkere.

Når det er sagt så er “kong-knebøy” en særdeles god og effektiv øvelse for å bygge styrke, men det er ikke nødvendigvis den beste øvelsen for å bygge muskler. Beinpress er derimot en øvelse som er optimalisert for å bygge lårmuskler, men er dessverre ikke like effektiv til å bygge styrke.

beinpress
Dersom målet er å bygge større muskelmasse er beinpress ofte et bedre alternativ enn knebøy. Knebøy er derimot bedre for å øke styrken.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

 

Beinpress: En bedre muskelbygger enn knebøy

Beinpress er en mye bedre øvelse for å bygge muskler på grunn av følgende:

  • Du behøver ikke å stoppe et sett fordi rygg, legger, ankler eller lungene gir etter (blir utmattet) før beina dine.
  • Du kan forsette å gjennomføre repetisjoner helt til utmattelse (ingen risiko for å få stangen over nakken).
  • Assisterte reps: Du kan bruke hendene til å gi beina et ekstra push dersom du trenger litt hjelp til å presse deg.

 

Treningsøkten

Denne økta er svært effektiv for å bygge lårmuskler med beinpress:

  1. Start med å gjennomføre 10 reps med en vektskive på 10kg hver side av stangen.
  2. Hvil, legg på en ny vektskive på 10kg på hver side av stangen og utfør 10 nye reps.
  3. Deretter fjerner du to de to 10kg vektskivene og bytter de ut med to 20kg vektskiver. Utfør et nytt sett på 10 reps.
  4. Forsett å gjennomføre denne rutinen (bytt mellom 10kg og 20kg vektskiver) helt til du ikke lenger klarer å gjennomføre 10 reps. Hvil kort. Forsøk å utføre den eksentriske fasen sakte og kontrollert.
  5. Når du har nådd en vekt der du ikke lenger klarer å gjennomføre 10 reps, skal du begynne å redusere vekten. Gjennomfør så mange reps du kan med den nye vekten. Deretter fjerner du en 20kg vektskive fra hver side (helst i løpet av maks 10 sek) og gjennomfører nye reps til utmattelse.
  6. Fortsett å fjerne vekter og å utføre reps til utmattelse. Hold hvileperiodene til et minimum. Når du har jobbet deg ned til kun en 20kg vektskive på hver side, er du ferdig. Nå kan du komme deg hjem, innta proteiner, å vokse!

Les også: Gjør knebøyen tyngre med mindre vekter!

Kilde
Luoma. TC. (2017). Tip: The ultimate leg press workout. T-Nation.com

DEL

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer