Tenker du over hvilken olje du bruker til steking? Det bør du gjøre dersom du vil ta vare på helsen.
Det finnes enormt mange ulike typer oljer på markedet. Olivenolje er en type, men det finnes mange ulike varianter av denne oljen også, blant annetrisolje, solsikkeolje, soyaolje, rapsolje, kokosolje, drueolje, etc…
Alle er oljer, men likevel brukes de til ulike ting.
Oljer inneholder forskjellige komponenter som under oppvarming kan omdannes til skumle forbindelser. Disse forbindelsene vil ødelegge både smake og lukt på maten, men i større mengder vil de også kunne være ugunstig for helsen.
Det snakkes gjerne om et «røykpunkt» for de ulike oljene. Når oljene begynner å ryke, har de nådd sitt røykpunkt. Fra denne temperaturen skjer nedbrytningen av oljen raskt og det vil begynner lukte brent. Maten får en brent smak og fettsyrene blir ødelagt. Om oppvarmingen forsetter vil den til slutt begynne å brenne.
Raffinerte oljer har som regel et høyere røykpunkt enn uraffinerte oljer ettersom stoffer i oljen som gir et lavt røykpunkt er fjernet. Som regel henger røykpunktet sammen med hvor sunn oljen er- jo sunnere olje, desto lavere røykpunkt.
Olivenolje, og spesielt kaldpresset olivenolje, egner seg svært dårlig til steking og baking. Det finnes også en annen type olivenolje, en «varmpresset» olje, som egner seg bedre til samme formål ettersom det er produsert for å tåle høy varme. Den kaldpressede olivenoljen kan heller benyttes som smakstilsetning i maten etter steking.
Rapsoljen er ikke like kjent som olivenoljen, men i Norden går den under navnet «Nordens olivenolje» og er en allsidig olje som egner til både steking, baking og smakstilsetning. Rapsolje inneholder også en del sunne omega-3-fettsyrer som ikke finnes i olivenolje. I tillegg inneholder den en del antioksidanter og sunne plantesteroler som kan redusere kolesterolet.
Generelt sett kan vi si at du klarer deg godt med to ulike oljer. Olivenolje til smakssetting, og rapsolje til steking. Olivenolje kan også brukes til baking ved bakst på lave temperaturer, men skal du steke noe på høy temperatur eller lage kakedeig, bør du velge rapsolje.
Det finnes også en rekke andre typer oljer som du kan bruke til steking og baking, men når det gjelder steking er det få oljer som slår rapsolje. Linoljen er en sunn olje som inneholder enda mer omega-3-fettsyrer enn rapsoljen, men denne egner seg dårlig til steking og bør brukes til smakstilsetning eller kosttilskudd.
Solsikkeoljen inneholder lite omega-3-fettsyrer, men mye omega-6. denne oljen kan brukes til både steking og baking.
Soyaolje inneholder mer omega-3 og egner seg godt til både baking og steking.
Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene