Tenker du over hvilken olje du bruker til steking? Det bør du gjøre dersom du vil ta vare på helsen.

Det finnes enormt mange ulike typer oljer på markedet. Olivenolje er en type, men det finnes mange ulike varianter av denne oljen også, blant annetrisolje, solsikkeolje, soyaolje, rapsolje, kokosolje, drueolje, etc…

Alle er oljer, men likevel brukes de til ulike ting.

 

Farlige virkestoffer

Oljer inneholder forskjellige komponenter som under oppvarming kan omdannes til skumle forbindelser. Disse forbindelsene vil ødelegge både smake og lukt på maten, men i større mengder vil de også kunne være ugunstig for helsen.

Det snakkes gjerne om et «røykpunkt» for de ulike oljene. Når oljene begynner å ryke, har de nådd sitt røykpunkt. Fra denne temperaturen skjer nedbrytningen av oljen raskt og det vil begynner lukte brent. Maten får en brent smak og fettsyrene blir ødelagt. Om oppvarmingen forsetter vil den til slutt begynne å brenne.

Raffinerte oljer har som regel et høyere røykpunkt enn uraffinerte oljer ettersom stoffer i oljen som gir et lavt røykpunkt er fjernet. Som regel henger røykpunktet sammen med hvor sunn oljen er- jo sunnere olje, desto lavere røykpunkt.

sunneste olje
Rapsolje regnes som «Nordens olivenolje» og er kanskje den mest allsidige oljen. Rapsolje kan fint brukes til både steking og baking.

Ulike bruksområder

Olivenolje, og spesielt kaldpresset olivenolje, egner seg svært dårlig til steking og baking. Det finnes også en annen type olivenolje, en «varmpresset» olje, som egner seg bedre til samme formål ettersom det er produsert for å tåle høy varme. Den kaldpressede olivenoljen kan heller benyttes som smakstilsetning i maten etter steking.

Rapsoljen er ikke like kjent som olivenoljen, men i Norden går den under navnet «Nordens olivenolje» og er en allsidig olje som egner til både steking, baking og smakstilsetning. Rapsolje inneholder også en del sunne omega-3-fettsyrer som ikke finnes i olivenolje. I tillegg inneholder den en del antioksidanter og  sunne plantesteroler som kan redusere kolesterolet.

Generelt sett kan vi si at du klarer deg godt med to ulike oljer. Olivenolje til smakssetting, og rapsolje til steking. Olivenolje kan også brukes til baking ved bakst på lave temperaturer, men skal du steke noe på høy temperatur eller lage kakedeig, bør du velge rapsolje.

kokosnøttolje testosteron
Olivenolje regnes som den sunneste oljen, men egner seg aller best til smakssetting og baking på lave temperaturer.

Andre alternativer

Det finnes også en rekke andre typer oljer som du kan bruke til steking og baking, men når det gjelder steking er det få oljer som slår rapsolje. Linoljen er en sunn olje som inneholder enda mer omega-3-fettsyrer enn rapsoljen, men denne egner seg dårlig til steking og bør brukes til smakstilsetning eller kosttilskudd.

Solsikkeoljen inneholder lite omega-3-fettsyrer, men mye omega-6. denne oljen kan brukes til både steking og baking.

Soyaolje inneholder mer omega-3 og egner seg godt til både baking og steking.

sunneste stekeolje
Soyaolje egner seg til både steking og baking.

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Ernæring

Hvordan en sunn livsstil kan forebygge og forbedre kolesterolet!

Hva er kolesterol? Kolesterol er et fettstoff som er livsnødvendig for…
Dato: Mar 27, 2024
Oppskrifter

Energishaken du bare MÅ prøve!

Denne shaken er perfekt som mellommåltid eller etter trening. Ikke bare…
Dato: Mar 25, 2024
Oppskrifter

Boost treningen din med en deilig og proteinrik grønn smoothie!

I denne artikkelen får du oppskriften på en sunn, nærings- og…
Dato: Mar 23, 2024
Ernæring

Viktige faktorer for muskelvekst!

Det er jo ingen hemmelighet at styrketrening og nok mat er…
Dato: Mar 20, 2024
Ernæring

Grønnkålchips – det perfekte tilbehøret!

Denne kålsorten består ikke av et kålhode, men av krusete blader…
Dato: Mar 18, 2024
Ernæring

Maten vi spiser påvirker søvnkvaliteten vår!

Søvn er en av de mest avgjørende faktorene for vår fysiske…
Dato: Mar 17, 2024
Oppskrifter

Sunn, smakfull og proteinrik eggwrap!

Oppskriften på eggwrap med kylling og grønnsaker er enkel, smakfull og…
Dato: Mar 16, 2024

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Ernæring

Hvorfor du bør spise mer plantebasert mat – Inkluder disse matvarene i kostholdet ditt!

Du trenger ikke være veganer eller vegetarianer for å spise plantebasert…
Dato: Mar 14, 2024
Ernæring

Hvorfor er det så bra å spise fisk?

Får du i deg så mye fisk som det er anbefalt?…
Dato: Mar 13, 2024
Ernæring

Hvorfor er jern så viktig for kroppen?

Jern er et essensielt mineral som bidrar til flere ulike prosesser…
Dato: Mar 12, 2024
Annonse

Melatonin – kroppens søvnhormon!

Hva er melatonin? Melatonin er et hormon som hjernen skiller ut…
Dato: Mar 11, 2024
Kostholdsprogram

Sliter du med irritabel tarm? Da kan FODMAP dietten være noe for deg!

Livsstilen vi lever og maten vi spiser påvirker fordøyelsen vår. Imens…
Dato: Mar 09, 2024
Ernæring

Hvordan påvirker karbohydrater blodsukkeret vårt?

Når du spiser jevnlige måltider gjennom dagen bidrar det til å…
Dato: Mar 07, 2024
Sponset

Slankeproduktet har hjulpet over 50 000 nordmenn med vektnedgangen!

Oppskrifter

Hjemmelaget sushi – perfekt både til hverdagsmat og fest!

Denne japanske fiskeretten har vært populær i mange år og du…
Dato: Mar 06, 2024
Ernæring

Ketogen diett: gir energi og forbrenner fett!

Å utforske kostholdsprogrammer kan være som å reise inn i en…
Dato: Mar 06, 2024