periodisering av trening
732
0

Som nybegynner vil du oppleve rask fremgang og stor muskelvekst, men på et tidspunkt vil dette stoppe opp. Her er et tips for hvordan du kan unngå stagneringen slik at muskelveksten kan forsette i raskere tempo.

 

Utviklings- og vedlikeholds status

Enkelte flerleddsøvelser er unike ettersom de trener store deler av kroppen på en gang, men det er umulig å trene hver muskel i kroppen så hardt – på samme tid – at du vil stimulere de til betydelig muskelvekst. Dette er årsaken til at kroppsbyggere ofte periodiserer treningen i såkalte spesialiserings sykluser for muskler som ikke så lett vil vokse videre.

Når du spesialiserer på ett område, må andre områder settes på vedlikeholds status.

En måte å gjøre dette på er og alltid tilegne en muskel status “i utvikling” eller “i vedlikehold” over en gitt treningsperiode. I praksis betyr dette at du trener musklene du skal holde vedlike, mindre, og musklene du skal utvikle skal trenes hardere.

Legg til rette for muskelvekst

For at musklene i det hele tatt skal kunne vokse, er de avhengig av at du trener hardt nok til å stimulere til muskelvekst. Av samme grunn er det viktig at du kjenner til begrepene MEV (minimum effective volume) og MAV (maximum adaptive volume). Disse tallene må du vite for hver muskelgruppe. Dette kan ta litt tid å finne ut av, men et greit utgangspunkt er å starte med 9 sett i uken for musklene du skal vedlikeholde, og 15 sett i uken for musklene du skal utvikle.

Følg denne planen i 6 uker før du bytter om til å trene motsatte muskelgrupper.

Muskel metoden

Følgende metode er nyttig for å finne ut om volumet du trener hver muskelgruppe (antall sett per uke) er optimalt.

  • For vedlikehold: Dersom du fremdeles klarer å løfte det samme antallet sett og repetisjoner med den samme vekten etter 6 uker, betyr det sannsynligvis at du ikke har mistet verken muskelstyrke eller muskelmasse. Om du i løpet av de 6 ukene finner ut at du har blitt sterkere i musklene du skal vedlikeholde, betyr det antagelig at du har trent disse for hardt og dermed kan redusere volumet noe.
  • For utvikling: For musklene du skal utvikle vil du så klart se en fremgang i løpet av de 6 ukene. Dersom du for eksempel løftet 80kg i benkpress 3×12 reps i uke 2, så bør du kunne løfte 85-87kg det samme antallet sett og repetisjoner i uke 6. Hvis du ikke klarer dette har du mest sannsynlig enten trent for lite eller for hardt.

Ønsker du å vite mer om muskelvekst anbefaler vi deg å lese denne saken Hvor mye bør du trene for vektreduksjon eller muskelvekst?

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Kilde
Stanley, Charles. (2018). Tip: Specilalization cycles for stubborn muscles. T-Nation.com

Kommentarer