ømme muskler
677
0

Musklene dine er ømme og verker, men hva betyr det egentlig? Er det bra eller dårlig? Vi svarer deg her.

Såre muskler kan være et vanskelig tema, for hva betyr det egentlig at musklene er ømme og såre? Å kjenne at muskulaturen verker etter en treningsøkt betyr ikke nødvendigvis at økten har vært effektiv og god, og du trenger ikke nødvendigvis å få vonde muskler for å bygge muskler. Så hvorfor opplever du i tide og utide at musklene er så vonde at du knapt klarer å bevege de?

 

Detaljene som skiller

For det første er det mange nivåer av sårhet. Du kan føle at musklene er litt stramme og hovne, å oppleve det man gjerne regner som en litt “spent følelse” i musklene- følelsen av at du har trent dagen før. Men, det er likevel ikke direkte smertefullt.

På den andre siden, kan du oppleve at hver eneste bevegelse du foretar deg etter en hard styrkeøkt, virkelig fortoner seg som en smertefull opplevelse som du gjør ditt ytterste for å unngå. Dette er litt mer alvorlig sårhet, og du kan oppleve den så smertefull og ubehagelig at det er vanskelig å få trent skikkelig. Antageligvis kommer det av at du har utført en treningsøkt som er tyngre og hardere enn det du egentlig burde.

Den litt anspente følelsen i musklene bør du helst kjenne en dag eller to etter e en hard treningsøkt, men det er ikke slik at du “må” kjenne det i det hele tatt. Det vi regner som en “dårlig” let, er de ømheten som ødelegger for dem videre treningen din fordi dem gjør så vondt. Dette kan være et tegn på at du har tatt i for hardt og gått for raskt frem, enten gjennom for mange sett og repetisjoner, eller for tunge vekter.

ømme muskler
En ny treningsmetode eller litt for tung belastning, kan føre til at du opplever såre muskler.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Et stort “men”!

Men, dersom du har prøvd deg på en helt ny øvelse, en ny treningsmetode, tyngre vekter eller en annen kombinasjon av sett og repetisjoner, kan du med rette vente deg å oppleve en periode med ømme og såre muskler. Hvis du ikke kjenner noe i musklene i det hele tatt, så har du antageligvis ikke trent hardt nok- eller, du har ikke klart å opprette den nødvendige mind-muscle koblingen med den nye treningsmetoden.

Dette fører gjerne til at mange bytter terningsmetode for ofte. Ettersom den nye bevegelsen gjør deg sår, så rekker du aldri helt å oppnå den progressive overbelastningen som er nødvendig for å oppleve fremgang. Du skifter nemlig øvelse før den du nettopp har begynt på slutter å gjøre deg sår. Først når denne smerten avtar, begynner den virkelige fremgangen.

Og ikke glem at dietten kan være avgjørende for hvor sår du føler deg etter trening. Hvis du har redusert stort på inntaket av karbohydrater, kan du lettere kjenne deg sår. Sørg derfor for å få i deg tilstrekkelige med karbohydrater, og minst proteiner, etter at du har hatt en skikkelig treningsøkt.

 

Progresjon- det beste tegnet på suksess

Ikke overraskende så er progresjon det beste tegnet på suksess. Hensikten med treningen er ikke at du skal oppleve vonde muskler, spesielt ikke etter at du har prøvd en ny treningsform.

Opplever du litt såre muskler, kan det også være lurt å trene denne muskelen igjen neste dag, men kun veldig lett med noen få lette sett for å gi muskelen en mild muskelpump. Dette kan være med på å fremskynde restitusjonsprosessen, og faktisk kan det bidra til mer effektiv muskelvekst.

Og husk, etter noen få uker eller måneder vil du kunne løfte tynge, utføre flere sett og reps med den samme vekten, og sannsynligvis vil du gjøre det helt uten smerter.

Dette er progresjon- enten du er sår eller ikke!

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

 

Kilde
T-Nation.com

DEL

Advertisement

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer