nøtter sunt
523
0

Nøtter er kaloririke produkter, men til gjengjeld inneholder de sunt fett og viktige næringsstoffer. I tillegg- riktige nøtter forbrenner fett!

All mat inneholder kalorier (næring) i en eller annen form, og de tre hovedformene for energi finner vi i form av karbohydrater, fett og proteiner. Kroppen bruker noe energi for å fordøye disse kaloriene, og mengden energi som går med vil variere ut fra matvarene du inntar.

Begrepet negative kalorier refererer gjerne til mat som visstnok krever mer energi å fordøye enn energien de inneholder. Hvis disse matvarene finnes, vil du i teorien miste vekt etterhvert som du spiser de.

 

Mat med negative kalorier

Typiske matvarer som trekkes frem som produkter med negative kalorier er ulike frukter og grønnsaker med høyt vanninnhold. Her er noen konkrete eksempler:

  • Selleri: 14 kcal per 100g, 95% vann
  • Gulrot: 36 kcal per 100g, 89% vann
  • Isbergsalat: 12 kcal per 100g, 96% vann
  • Brokkoli: 28 kcal per 100g, 90% vann
  • Grapefruit: 34 kcal per 100g, 89% vann
  • Tomat: 18 kcal per 100g, 94% vann
  • Agurk: 10 kcal per 100g, 96% vann
  • Vannmelon: 35 kcal per 100g, 90% vann
  • Epler: 50 kcal per 100g, 86% vann

Andre lignende frukter og grønnsaker som sitron, kål, squash og ulike bær, regnes også som matvarer med negative kalorier. Ettersom alle disse matvarene inneholder energi, er spørsmålet om kroppen bruker mer energi på å forbrenne de enn de den får tilført gjennom de samme matvarene.

 

Nøtter som forbrenner fett

En helt fersk studie har kommet frem til at valnøtter og mandler som inntas sammen, gjør til at du kan redusere betydelig mengder kroppsfett. I tillegg kan det ha en antiinflammatorisk effekt og være bra for blodsammensetnigen.

 

Dette gjorde de

Forskerne rekrutterte 61 overvektige menn og kvinner og fikk samtlige til å spise 15 gram valnøtter og 15 gram mandler hver dag i 8 uker. En del av deltakerne falt ut av undersøkelsen av ulike årsaker, men 48 av deltakerne fullførte.

 

Dette fant de

Deltakerne reduserte midjemålet og fettprosenten, mens “effekt størrelsen” økte betydelig. (“Effekt størrelsen” er et statistisk verktøy som tillater forskerne å beskrive resultatene mer nøyaktig enn å bare sei at noe virker eller ikke. Isteden vil effekt størrelse besvare det viktigste spørsmålet: Hvor bra fungerer det i flere ulike sammenhenger?).

Deltakerne målte også 30% høyere nivå av adiponektin, et proteinhormon som produseres i fettvev. Adiponektin fungerer som et signalmolekyl som finnes i blodet og er involvert i reguleringen av glukosenivåene, samt nedbrytningen av fettsyrer i leveren.

Det ble også målt lipocalin 2 nivåer som var omlag 18% høyere. Lipocalin 2 er et akutt stresshormon som er involvert i inflammasjon. Et høyere nivå er positivt for å redusere risikoen for inflammasjon.

Deltakerne viste også en mye bedre sammensetning er fettsyre-profilen. Nivået av mettede fettsyrer var redusert, mens nivået av flerumettede fettsyrer (PUFAs) økte- spesielt prosentandelen av de gode omega-3 fettsyrene DHA og EPA.

mandler og valnøtter sunt
En kombinasjon av valnøtter og mandler har en svært positiv påvirkning på helsen din.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

 

Dette kan du gjøre

Som nevnt, all mat inneholder kalorier. Hvor MYE kalorier de inneholder varierer ut fra hvilke næringsstoffer de består av. Nøtter inneholder mye fett og er svært kaloririke, MEN kaloriinnholdet på etikken snakker ikke alltid sant. Selv om det ikke finnes ekte “negative kalorier”, så er det godt kjent at enkelt matvarer krever mer energi å fordøye enn andre, og noen matvarer klarer ikke kroppen å fordøye skikkelig.

En håndfull nøtter, ca. 30 gram, inneholder alt fra 150-200 kalorier, men dette tallet betyr ikke alt. Mandler og andre nøtter er vanskelig å fordøye, og kroppen vil ikke klare å absorbere alle kaloriene. Dette vet vi med sikkerhet ettersom noe av fettet fra nøttene går rett i avføringen isteden for i blodstrømmen (hvor det ellers skulle blitt brukt til energi eller fettlagring).

nøtter sunt
De aller fleste nøtter inneholder sunne og viktige næringsstoffer, men om du holder deg til den riktige kombinasjonen kan du oppnå større positive effekt!

Men en del av nøttene blir fordøyd og absorbert, og dietten som mikset valnøtter og mandler, hadde en klar positiv påvirkning på den kjemiske sammensetningen i kroppen og på fettprosenten. Som nevnt så økte mengden av det fettforbrennende hormonet adiponectin, og det samme gjorde nivået av antiinflammatorisk proteiner. I tillegg ble den kjemiske sammensetningen i blodet forbedret, og det samme ble insulin sensitiviteten. Kombinasjonen av disse faktorene førte til sunnere og slankere kropper.

For å forsøke og gjenskape de positive egenskapene du kan oppnå ved å spise valnøtter og mandler, bør du innta 30 gram av disse daglig. Dette fordeles på ca. 10 mandler og 5 valnøtter. Men spis de rå, og ikke ristet med sukker, dynket i yoghurt eller annen søtning.

 

Kilde
Luoma, TC. Tip: A true negative calorie snack. T-Nation.com

Kommentarer