trening av ryggmuskler
353
0

Hvor mange repetisjoner bør du egentlig gjøre på en bestemt muskelgruppe? Dette er det beste for ryggen!

Vi har tidligere skrevet om hvor mange repetisjoner du bør gjøre for hver muskelgruppe, og i utgangspunktet finnes det verken rett eller galt svar på dette spørsmålet. Alt avhenger i bunn og grunn av hva du trener for.

Likevel, når vi ser på muskelfysiologi og muskelfibrenes egenskaper, så er det naturlig å kunne gi noen retningslinjer for hva som vil være best for flest mulig.

 

Ryggmusklene tåler mye juling!

Ryggmusklene kommer dessverre ofte i skyggen av både bryst-, armer-, skuldre- og bein, men fortjener virkelig en solid plass i treningsprogrammet ditt. Musklene i den øvre og midtre delen av ryggen er nemlig ansvarlig for å holde ryggraden din oppreist, å trekke skuldrene bakover, og å opprettholde disse stillingene hele dagen. Disse musklene er med andre ord svært utholdende, og av samme grunn er det naturlig å tro at muskelfibrene hovedsakelig består de langsomme og utholdende type I muskelfibrene.

Disse muskelfibrene er ikke bare de mest utholdende, men det er også de som har best evne til å restituere seg raskt og som tåler en høyere treningsmengde enn type II fibrene. På bakgrunn an dette kan vi konkludere med at musklene i øvre og midtre del av ryggen bør trenes ofte, og med et høyt repetisjonsantall.

trening av ryggmuskler
Ulike varianter av roing er supre øvelser for musklene på baksiden av ryggen.

 

Her er det du bør gjøre:

Gode øvelse for rygg

Ulike varianter av roing, nedtrekk, omvendte flyes og enarms pull-up. Alle øvelsene bør gjøres med 10+ rep til maks, altså minimum 10 repetisjoner, og gjerne helt til utmattelse. Pull-up er den eneste øvelsen til vil være vanskelig å utføre 10 reps, men gjør så mange du klarer.

Kommentarer