melk
911
0

Du trodde kanskje at lettmelk og lavfett produkter var det sunneste valget når du skal velge meieriprodukter? Da er det på tide å tro om igjen. Lavfett er ikke alltid best.

I 2006 kom boken “The China Study” på markedet- en bok som tar for seg både stort og smått om kosthold, men som også delvis kritiserte melk for at kaseinet i melken kunne føre til kreft. Dette er dog ikke tilfelle når vi ser på epidemiologiske studier, større studier av befolkningsgrupper der man ser på helsetilstand og sykdomsforløp over lengre tid. Og, kanskje det største argumentet mot påstanden om at kasein er kreftfremkallende; det finnes masse kasein i morsmelk.

Hvis det virkelig hadde vært tilfellet at kasein var kreftfremkallende, så ville det være helt idiotisk fra naturens side å tilføre et nyfødt barn kreftfremkallende stoffer allerede fra dag 1.

 

Veksthormoner

Når vi først er inne på “skumle” stoffer i melk, så er det flere studier som også har påvist både antibiotika og veksthormonet GH i melken. Kyr kan bli behandlet med disse stoffene, men mengden som er tilstede i melken er svært liten, og uansett- kyrene produserer GH naturlig. Mengden GH i melken som er funnet er ikke større hos dyrene som har blitt behandlet med det enn hos kyrene som ikke har blitt behandlet med det. Det er heller ikke slik at GH blir absorbert i sin helhet. Dette er et protein som brytes ned til mindre aminosyrer på lik måte som alt annet du får i deg.

melk
Hvilken type melk du velger kan være avgjørende for hvor lett du bygger muskler.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

 

Helmelk vs. lettmelk eller fettfri melk

Ser vi bort fra alle mytene rundt melk, så er det faktisk en temmelig ok drikk å innta. Melk inneholder viktige næringsstoffer som muskelbyggende proteiner, en rekke nødvendige vitaminer og mineraler, og ikke minst er det en viktig kilde til jod. Tradisjonelt sett er melk en viktig næringskilde i det norske kostholdet, og det aller beste valget er helmelk.

De som drikker helmelk har mindre risiko for å få kreft, diabetes og hjertesykdom enn de som drikker skummet melk. Helmelk har også vist seg å være bedre for muskelvekst enn skummet melk på grunn av den større mengden CLA (conjugated linoleic acid).

På grunn av måten skummet melk fremstilles på, er det også mindre næringsrikt enn helmelk. Skummet melk lages ved å fjerne alt fettet fra melken, og dermed fjernes alle de fettløselige vitaminene som vitamin A og vitamin D. Deretter må de tilsette melken ekstra vitaminer, men så lenge du ikke inntar melken med noe fettrik mat, så vil ikke vitaminene absorberes.

 

Helmelk vs. skummetmelk og østrogen

Det som kanskje ikke er så lett å se for seg er at helmelk og skummet melk påvirker østrogen nivået i ulik grad.

En gruppe forskere rekrutterte 109 postmenstruelle kvinner for å se hvordan inntak av melk påvirket det endokrine nivået (mengden østrogen som produseres i kroppen). De valgte postmenstruelle kvinner slik at de unngikk feilkilder som kunne oppstått i naturlige østrogen nivået hos premenstruelle kvinner.

Hver test bestod av at deltakerne drakk 1 liter lettmelk (1.5% fett) per dag i 4 dager, og 1 liter helmelk (3.5% fett) per dag i 4 dager. Mellom de to testene gikk det 4 dager der de ikke inntok noe melk.

Forskerne målte seks hormonnivåer i urinprøver som ble samlet inn etter hver 4-dagers periode.

helmelk sunt
Hvilken type melk velger du på butikken? Helmelk fremstilles ofte som det dårligste valget på grunn av høyt fettinnhold, men det er slett ikke så ille som mange vil ha det til.

Dette fant de

Melk med lavere fettinnhold, altså lettmelk, forårsaket et mye høyere østrogen nivå enn helmelk. Dette skyldes ikke at av lettmelk i seg inneholder mer østrogen enn helmelk, men hvordan kroppen håndterer østrogenet i melken etter at du har drukket det.

Inntaket av melk forårsaket en betydelig stigning i flere typer av hormonet østrogen, men lettmelk førte til den høyeste stigningen. Lettmelk medførte også en høyere andel CLA østrogen, som er den mest biotilgjengelige (lett opptakelig for kroppen) formen for østrogen, og har lengre halveringstid.

Forskerne mener at fettet i helmelk hemmer enzymene som trengs for å de-konjugere østrogenet.

 

Dette betyr det for deg

Å innta lettmelk kan bidra til å opprettholde et høyere enn ønskelig østrogen nivå, noe som gjør det vanskeligere å bygge muskler og å bli kvitt overflødig fett. Et kronisk høyt østrogen nivå vil også kunne øke risikoen for hjerteproblemer.

Når det er sagt- kvinnene i denne studien inntok relativt store mengder melk- 1 liter om dagen. De fleste av oss drikker ikke så mye melk med mindre du simpelheten elsker melk og inntar melk til hvert eneste måltid.

Konklusjonen er vel lett å trekke:
Drikker du moderate mengder melk- velg helmelk.

 

Kilde
T-Nation.com

Kommentarer