pull-ups
139
0

Pull-ups er en av de desidert beste øvelsene du kan gjennomføre for musklene i overkroppen, men dessverre har den en utfordring. Her får du løsningen.

Pull-ups og chin-ups bygger kan være brutale i starten, men de er begge svært effektive for å bygge en stor sterk overkropp. Den eneste utfordringen med disse øvelsene – som begge foregår i vertikal retning (opp/ned)- er når du blir så sterk at du gjennomfører mange reps uten problemer. Så snart du blir sterkere, får bedre teknikk, og bedre nevromuskulær kontroll, vil du ikke lenger trene styrke i like stor grad som tidligere, men heller utholdenheten.

Så hva er løsningen? Vekter! De fleste som har forsøkt seg på vektet pull-ups har festet noen vektskiver til et vektbelte rundt livet. Dette fører til at du vil ha en dinglete vekt foran kroppen som ødelegger for holdningen din i øvelsen.

 

Problemet med vekter foran kroppen

Når du har et vektbelte med motstanden hengende mellom beina foran deg, vil gravitasjonskraften på vektene føre til at bekkenet trekkes forover og nedover. Denne “tilten” av bekkenet fører til overflødig forlengelse av den nedre delen av ryggen.

I tillegg til å øke risikoen for smerter og skader, så vil den overflødige tilten, forårsaket av den vekten i front av kroppen, føre til at du får problemer med å gjennomføre øvelsen med riktig teknikk. I et forsøk på å opprettholde teknikken, vil du jobbe iherdig for å unngå at bekkenet bikker fremover, og dette er energi som heller burde vært brukt til å løfte deg opp mot stangen og å trene overkroppen. Poenget med å gjennomføre pull-ups med vekter forsvinner nemlig dersom du må bruke mer energi på å opprettholde riktig teknikk uten at du klarer å gjennomføre øvelsen.

 

Løsningen: Vekter BAK kroppen

En bedre løsningen på vektet pull-ups er å feste vektene slik at tyngden kommer bak kroppen. Isteden for at vektene henger i et vektbelte foran kroppen, så snur du enkelt og greit beltet 180 grader rundt slik at de henger bak deg.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Når vektene henger bak kroppen, vil bekkenet trekkes inn i en mer nøytral posisjon. Dette betyr ikke bare bedre kroppsholdning og mulighet for å gjennomføre øvelsen med riktig teknikk, men det reduserer også den ekstra energien det krever å opprettholde posisjonen. Nå kan du fullt og helt fokusere på å gjennomføre selve øvelsen, pull-ups eller chin-ups, istedenfor for å konsentrere deg om å holde bekkenet på plass.

 

Kilde
Arsenault, Kyle. (2016). Tip: For pull-ups, hang weight in the back. T-Nation.com

DEL

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer