trenings ferie
137
0

Hvor mye forfaller kroppen etter bare 2 uker uten trening? Eller, forfaller den i dette hele tatt?

Av og til hender det at du blir forhindret fra å trene. Enten fordi du er syk/skadet, eller kanskje du er på reise eller ferie. Isteden for at panikken oppstår og du bruker unødvendig tid og krefter på å bekymre deg over hvor mye styrken og kondisjonen din forfaller i løpet av noen dager eller uker uten trening, så kan det være greit å få litt fakta på bordet.

 

Kroppen tåler et treningsopphold

En forskergruppe rekrutterte 20 studenter som alle var rutinerte styrkeløftere. Alle deltakerne fulgte det samme sryrkeprogrammet i 4 uker etterfulgt av en 2 ukers pause. Etter pausen fulgte studentene en ny 4 ukers tegningsperiode.

10 av studentene ble gitt maltodextrin (karbohydrater) etter hvert treningsøkt, mens de 10 andre studentene ble gitt 25 gram med myseprotein. I løpet av den 2 ukers perioden med treningsfri fortsatte de 10 studentene å ta maltodextrin hver dag, men tidlig om morgenen.

ferie og trening
Selv om du tar deg fri fra treningen et par uker, så trenger du ikke å bekymre deg for at formen skal forfalle nevneverdig.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

 

Dette skjedde

Alle studentene økte styrke og muskelstørrelse i den første treningsperioden, men gruppen som inntok myseproteiner opplevde noe større fremgang. Ingen av deltakerne i de to gruppene opplevde tilbakegang i løpet av den 2 ukers pausen. De mistet verken muskelstyrke eller muskelstørrelse, og la heller ikke på seg vekt. Det var som om treningsavbrekket also skulle ha skjedd.

Etter den 2 ukers pausen, fortsatte myseprotein gruppen å legge på seg muskelmasse i den samme hastigheten som tidligere, men karbohydrat gruppen opplevde opplevde en liten, antageligvis ubetydelig, reduksjon i ren muskelmasse.

 

Dette betyr det for deg

Dette betyr at du ikke trenger å være livredd for å ta et par uker fri. Du vil sannsynligvis ikke miste mye muskelstyrke eller muskelsmasse, og forutsatt at du ikke bøtter innpå med junk food hver eneste dag, så kommer du antageligvis ikke til å legge på deg særlig mye heller.

 

Kilde
T-Nation.com

DEL

Advertisement

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer