kaffe trening
251
0

Ny forskning viser at kaffe ikke bare får oss til å leve lenger, men det kan også bidra til at vi bygger mer muskler! 

Starter du dagen med en kopp kaffe, så lever du sannsynligvis lengre. Kaffedrikkere har mindre risiko for og rammes av kreft, diabetes, Parkinson’s og Alzheimer’s. De får heller ikke like ofte slag, blir deprimerte eller legger på seg fett rundt lever og indre organer.

Kaffe inneholder en lang liste på over 1000 biokjemiske virkestoffer som kan ha positiv virkning på kroppene våre, og de aller fleste av de er gode polyfenoler.

 

Virkestoffene i kaffe

Polyfenolene har har en direkte virkning på musklene i kroppen ettersom kaffepolyfenolene- særlig klorogensyre og kaffesyre, har vist seg å øke glukose transporten til musklene ved å aktivere AMPK- en energisensor som blant annet bidrar til vekttap, forbedre blodsukkernivået, reduserer inflammasjonsgraden i kroppen, samt øker muskel prestasjonen.

Andre studier har vist at kaffe øker rekrutteringen av satellittceller og samtidig fremskynder gjenoppbyggingen av skadede muskelceller. En studie som involverte 2578 eldre koreanske kvinner, fant at kaffe inntak var motsatt relatert til sarcopenia /muskelsvinn (tap av muskelvev).

Likevel, svært få studier har sett på kaffens effekt på muskelceller og muskelvekst, helt til nå. I følge denne studien kan også økt muskelvekst og muskelstyrke legges til listen over fordelene vi har med å drikke kaffe!

kaffe og trening
Drikker du kaffe om morgenen? Det kan vise seg å være et lurt trekk i jakten på større og sterkere muskler.

Studien som “styrker” kaffens posisjon

Forskerne samlet 30 mus i en strengt kontrollert miljø der de fikk 12 timer med dagslys og 12 timer med mørke. Temperaturen var den samme gjennom hele døgnet. Aktivitetene som musene fikk utføre ble begrenset til- ingenting. Ingen løping på mølle eller annen belastende aktivitet. Det som er verdt å merke seg, er at musene fikk ubegrenset tilgang til både mat og bann. En gruppe inntok et helt normalt måltid/kosthold, men en annen gruppe spiste den samme maten, MEN, denne var tilsatt 0,3% kaffe. Den tredje gruppenes mat var tilsatt 1% kaffe. Musene fulgte dietten i 7 uker og ble veid på nytt.

 

Resultatene

Kaffe har, i en størrelses-avhengig orden, økende effekt på gastrocnemius (den store leggmuskelen på baksiden av leggen) sin muskel vekst og muskelfiber størrelse. På samme måte økte vekten på quadriceps (lårmuskelen), tibialis anterior (fremre skinnebensmuskel) og extensor digitorum longus (muskel i leggen), men disse økte ikke muskelfiber størrelse.

Kaffen hadde av en eller annen grunn ingen effekt på triceps og solens muskelen. 1% doseringen hadde i motsetning til 0,3% doseringen, en tilleggseffekt som gjorde at musene økte greps styrke. Ingen av doseringene hadde synlig effekt på fettnivåene hos musene.

Kort oppsummert økte kaffen muskelfunksjonen og muskelveksten hos musene. Forskerne noterte flere mulige årsaker- alle på biokjemisk nivå. Kaffen økte aktiveringen av PGC-1-alpha, en nøkkelfaktor i stoffskiftet som blant annet øker muskelveksten og reduserer utmattelse. Andre faktorer inkluderte undertrykking av myostatin (jo mindre myostatin, desto større muskelvekst), og en liten økning av IGF1, en viktig regulator for muskelvekst.

kaffe og trening
Nyt kaffen med god samvittighet!

Dette betyr det for deg

Dersom du regner om doseringene som ble brukt på musene i eksperimentet til menneskelige nivåer (merk deg at det er kaffe, ikke koffein), så tilsvarer dette 27mg/kg for den laveste doseringen, og 81mg/kg for den største doseringen. For en person på 90kg vil dette bety ca. 2 kopper daglig for den minste doseringen og 4,5 kopper for den største doseringen.

Om du plutselig begynner å bygge mer muskler dersom du dobler kaffeinntaket ditt fremover, er heller tvilsomt, men studien underbygger det faktumet at virkestoffene vi finner i kaffe har en positiv effekt på helsen vår, og det kan også bidra positivt for muskelveksten ved inntak over tid.

Er du nysgjerrig på kaffens effekt på treningsprestasjonen? Da bør du lese denne saken:

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Kilde
T-Nation.com

DEL

Advertisement

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer