fettreduksjon
613
0

Ta 100 personer og sett de på ulike dietter for fettreduksjon. Hvem av disse vil oppnå størst effekt? De som gjør dette!

Her omtrent alt vi vet skal til for å oppnå fettreduksjon- kort oppsummert:

  • Sørg for et kaloriunderskudd.
  • Velg matvarer av høy kvalitet som metter godt, er næringsrike, sunne og som er lite kaloritette.
  • Kombiner styrketrening og kondisjonstrening.
  • Øk aktivitetsnivået gjennom dagen (NEAT).

De aller fleste som følger en diett går opp i vekt igjen kort tid etter at dietten er over, men noen klarer faktisk å holde vekten. Hva er det som skiller disse? Hva skiller nederlag fra suksess? Dem my studie fra Universitet i Vermont kan ha funnet svaret: De som har oversikt over hva de spiser, er de som lykkes.

 

Studien

Forskerne samlet 142 deltakere som deltok i det som ble kalt en “livsstils vektkontroll” over 6 måneder. De møttes til online grupper en gang i uken med en kostholdsekspert og måtte i tillegg føre nøyaktig oversikt over alt de spiste og drakk i perioden.

Deltakerene som mistet mest vekt var de som var mest konsekvent med å loggføre alle måltidene sine. Suksessen var ikke knyttet til hvor detaljerte loggene var, men heller hvor mange ganger om dagen de sørget for å loggføre, og hvor konsistent de var med å gjøre dette fra måned til måned?

Forskerne konkludere med at “selvkontroll på loggføring av matinntak, er den viktigste årsaken til suksessfull fettreduksjon “.

 

14 minutter om dagen

Dette var også denne første store studien som så på hvor lang tid det tar å føre en logg. Den første måneden tok det 23 minutter per dag å loggføre inntaket. Så snart deltakerne hadde blitt vant til det så tok det kun 14 minutter.

Å telle kalorier kan virke som en svært tungvint og kjedelig oppgave, men med dagens teknologi har også dette blitt mye enklere. En av de beste verktøyene er appen MyFitnessPal. Her trener du kun å scanne strekkoden til en matvare med kameraet, og appen finner all informasjonen for deg. Det eneste du trenger gjøre er å skrive porsjonsstørtelsen.

loggføre kaloriinntak
MyFitnessPal tilbyr apper til både iPhone og Android, og er en superenkel måte å loggføre kaloriinntaket på! Bilde: MyFitnessPal

Nybegynner og “proffer” har dette felles

Det er det kjedeligste rådet du kommer til å høre, men: “Før en logg over det du spiser og drikker. Dette gjelder for både nybegynnere og for “proffer” som jakter på marginer for å øke prestasjonen.

Nybegynnere trenger å gjøre det, i hvert fall for en periode, fordi de ikke har noen anelse om hvor mye de spiser. Når du begynner å lese næringsinnholdet bak på matvarene, vil du raskt få en forståelse av næringsinnholdet i de ulike matvarene. Noen måneder med “studie” av næringsinnholdet i de matvarene du bruker mest, vil gi deg kunnskap som du kan ta med deg videre i livet.

Proffe utøvere, eller kroppsbyggere som driver med konkurranse, er avhengig av å føre en velskrevet matjournal/logg for å holde oversikten over inntak/uttak. Målet deres er å ha så lav fettprosent som mulig før konkurranse, og det er vanskelig å oppnå uten en tilstrekkelig god plan.

fettreduksjon
Bruk en app som MyFitnessPal til å holde oversikt og logg over kaloriregnskapet. Det er enkelt og tidsbesparende.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Tell og vær ansvarlig

Det er nok mange som tar kaloritelling veldig langt, og noen tar det så langt at de blir helt besatt. Dette er IKKE målet med å føre en matlogg, og det er heller kontraproduktivt og skadelig enn nyttig. Målet med denne studien var å avdekke hvilken enkel metode som kan bidra til effektiv fettreduksjon, og dette enkle trikset har vist seg å være det beste. Klarer du å holde kontrollen på “å bevare kontrollen”, og ikke bli sykelig opptatt av å telle kalorier, vil 14 minutter hver dag være et godt triks for å kunne redusere fettmengden på kroppen.

 

En siste ting:
Deltakerne i studien var klar over at kostholdseksperten hele tiden kunne se matjournalen deres. Kanskje kan dette ha påvirket resultatene? I så fall kan det bety at det kan være nyttig å få inn en tredje part i prosjektet om fettreduksjon. Da blir målet plutselig med forpliktende.

 

Kilde
T-Nation.com

 

Kommentarer