trappetrening
381
0

Sprint trening er kanskje ikke det morsomste du vet, men akkurat dette trikset kan motivere selv de minst ivrige O2-snapperne til å løfte på baken.

Vi har tidligere skrevet om viktigheten av NEAT i energirrgnskapet og for helsen generelt. NEAT står for “Non Exercise Activity Thermogenesis”, og betegner egentlig all aktiviteten du foretar deg i løpet av dagen som ikke er trening. NEAT kan variere stort fra person til person. For sedate personer kan NEAT utgjøre så lite som 15% av det totale energiforbruket, mens for svært aktive personer kan det stå for hele 50% av regnskapet.

Men hva skjer om vi piffer opp NEAT litt ekstra?

 

“SIT” – Sprint Interval Training

SIT står for Sprint Interval Training og består av korte og intensive arbeidsperioder som for eksempel å sprinte opp en trapp.

Tidligere studier på trappeløp har vist det det har en stor effekt på kondisjonen, gjør blodårene smidigere, reduserer blodtrykket og øker muskelstyrken i beina. En studie viste til og med at personer som bor i høyre bygninger der de er nødt til å bruke trappene flere ganger daglig, har større sannsynlighet for å leve lengre.

Mange av de tidligere studiene har stort sett tatt for seg ren trappeløping, men en studie valgte å fokusere på “trenings snacks”, korte perioder med intensiv aktivitet med over en times pause eller mer imellom. Akkurat som om du skulle tatt trappene istedenfor heisen så ofte som mulig i løpet av en dag.

Forskerne rekrutterte en gruppe sedate unge voksne og instruerte de til å gå en 3-etasjers trapp 3 ganger daglig. Hver trappetur ble separert med 1-4 timers mellomrom for å etterlikne hvordan trappegåing ser ut i en vanlig hverdag for personer som bor i blokk eller som behøver å bruke trappen. Deltakerne måtte gjenta dette 3 ganger i uken i 6 uker.

trappetrening
Ta trappene istedenfor heisen neste gang du står mellom de to valgene. På lang sikt kan dette valget vise seg å gi deg bedre helse.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Resultatet

Som forventet økte deltakerne både maksimalt oksygenopptak (VO2) og den generelle kondisjonen. De ble også sterkere og klarte å rekruttere større maksimal kraft under en sykkeltest som målte maksimal kraft.

 

Gjør mer spontan bevegelse!

Det er ingen overraskelse at sedate personer får økt kondisjon og bedre helse av å bevegelse seg mer. Å gå fra “og ikke gjøre noe, til å bare gjøre litt”, kan utgjøre en himmelsk stor forskjell. Hva dette betyr for deg? Tja, det kommer selvfølgelig ann på hvor god form du er i per dags dato. Det som er sikkert er at du vil uansett øke den daglige forbrenningen din, samt at du ved å bevege deg jevnlig holder blodsirkulasjonen i gang.

Selv om du er brutalt sterk og kunne knipset bort på Skippern og Hulken, så bør du ha et vist nivå av kondisjon innabords. Motsatt gjelder for de som har svært godt kondisjon og kunne løpt i ring rundt Rocky Balboa- denne gruppen bør regelmessig trene styrke.

 

Kilde
T-Nation.com

Kommentarer