muskelstyrke
170
0

Det spiller ingen rolle om du ønsker å bygge muskler eller forbrenne fett – det er noe annet du bør prioritere først!

 

Styrke først!

Målet ditt når du trener styrke er opplagt- å bli sterkere. Hvis målet ditt ikke er å bli sterkere, så går du glipp av både muskelvekst og muskelstyrke, og i tillegg vil du begrense fettforbrenningen.

Se på det som følgende måte: Personen som trener for størst mulig muskler, vil i en begynnende fase oppleve stor fremgang, men deretter oppleve stagnering. Personen som trener for “styrke først”, deretter “større muskler”, vil til slutt bygge større muskler OG fortsette og bygge muskler samtidig som han/hun blir sterkere!

Så snart du har opparbeidet en grunnleggende styrke, så kan du begynne å fokusere på andre ting som for eksempel “mind-muscle connection”. Men, i bunn og grunn det den sterkeste personen som til slutt vil oppleve størst fremgang. På bakgrunn av dette bør du derfor jevnlig øke vekten på vektstanga, selv om det betyr at du kanskje må redusere antallet repetisjoner.

Muskelstyrke
For størst mulig muskelvekst og muskelstyrke. Så kreves det en jevnlig økning av motstand/vekter. Prioriter styrke først, deretter muskelvekst.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

De viktigste øvelsene for muskelstyrke

Hvis du skal bygge størst mulig styrke, så må du prioritere øvelser som fremmer en størst mulig anabol respons (muskelbyggende effekt). Dette er blant annet øvelser som knebøy, markløft, utfall, carries, benkpress, stående roing, vektede pull-ups, vektede dips og skulderpress.

Uten disse øvelsene i repertoaret ditt, vil du ikke kunne maksimere fremgangen på kortest mulig tid. Disse øvelsene er rett og slett uunngåelig dersom du vil trene effektivt og resultatorientert. 130kg i benkpress vil ha en mye større effekt på styrken og fysikken din enn en 15kg biceps curl. Ønsker du fremgang i både muskelstyrke og muskelvekst, må du trene flerledds øvelser.

Likevel, flerledds øvelser vil ikke ha optimal effekt dersom du ikke benytter tunge nok vekter. Med “tunge nok” mener vi vekter som gjør at du ikke klarer mer enn maks 8 repetisjoner. For styrketrening kan du gjerne ligge i området 3-6 reps.

For eksempel, dersom du løfter 110kg i knebøy og fortsette å øke antallet repetisjoner, så vil du antageligvis bli bedre og mer utholdende til å løfte denne vekten, men det hjelper deg ikke til å løfte tyngre vekter. For å klare dette kreves det at du jevnlig sørger for å utfordre kroppen med større belastning, som i dette eksempelet vil være 115kg, 120kg, 125kg osv., men med færre repetisjoner i starten. Uten denne progresjonen, vil både styrkefremgangen og muskelveksten raskt stagnere.

 

Kort oppsummert:
Sørg for å utfordre deg selv med tyngre vekter- ofte!

 

Kilde
T-Nation.com

DEL

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer