ketodiett muskelvekst
185
0

Mye bra kan sies om ketodietten, men ikke dersom målet ditt er å bygge muskler. Her er 4 grunner til at ketose faktisk hindrer fremgangen din.

Ketodietten er en av de mest kjente lavkarbodiettene, og har høstet mye skryt for sin effektive virkning på vektreduksjon. Likevel, vektreduskjon og muskelvekst er to helt forskjellige ting, og det kreves ulike dietter for å kunne oppnå de to målene. For muskelvekst er ketodietten noe du bør styre unna. Det er mulig å bygge noe muskler hvis du likevel spiser mye proteiner, men det er minimalt sammenlignet med dersom du spiste mer optimalisert for ren muskelvekst. I tillegg til at ketodietten inneholder lite proteiner som faktisk er byggesteinene til musklene, så bidrar dietten til å hemme en del av prosessene som er nødvendig for at muskelvekst skal finne sted.

Her er forklarer vi hvordan:

1.Keto senker IGF-1 nivåene

IGF-1 er det mest anabole (muskelbyggende) hormonet i kroppen. Jo mer du har, desto mer vil cellene (inkludert muskelcellene) vokse. Leveren produsere IGF-1 som transporteres rundt i kroppen.

Leveren trenger insulin og veksthormoner for å produsere IGF-1. Ved ketodietten vil insulin produksjonen være veldig lav, som igjen betyr at IGF-1 nivået vil lide. Dette er årsaken til at ketodietten har blitt regnet som en måte å bremse utviklingen av kreftceller, men det er også den samme årsaken til at muskler ikke vil vokse like raskt.

keto muskelvekst
Ketodietten egner seg bedre til vektreduksjon enn til muskelvekst.

2.Keto påvirker mTOR

mTOR er et enzym som setter fart på utvikling av cellevekst og celleutvikling- inkludert muskelcellene. mTor i musklene aktiveres delvis av vekttrening, men det blir enda mer potent når det har tilgang på aminosyrer og karbohydrater, eller enda mer presist, insulin. Hvis insulin nivået ditt er lavt, vil mTOR aktiveringen være lav. Av samme årsak er ketodietten lite forenelig med muskelvekst.

For å spille “djevelens advokat” og å gi deg “valget” mellom to goder, så kan vi også legge til at dette er den samme årsaken til at ketodietten også har vist seg å kunne ha en bremsende effekt på alderdom.

ketodietten trening
Ketodietten inneholder for lite karbohydrater til at du vil klare å opprettholde normale nivåer av veksthormonet IGF-1 og enzymet mTOR.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

3.Keto er et problem for muskelkontraksjon

Ketoner er ikke like effektive som glukose for veldig intensive kontraksjoner slik som finner sted under vekttrening. Ketoner er bedre enn fettsyrer, men ikke så bra som glukose. Av samme grunn kan ketodietten bidra til å redusere prestasjonen din.

En måte å opprettholde styrken på under en ketodiett, er å løfte svært raske sett som utelukkende henter energi fra fosfatlagrene (ATP) dine. Disse settene bør ikke vare lengre enn 10-12 sekunder.

 

4.Kortisol

For svært mange vil en ketodiett føre til forhøyede nivåer av kortisol, og som vektløfter er høye kortisol nivåer noe av det siste du ønsker. Høye nivåer av kortisol over tid er faktisk svær ugunstig. Her ser du hvorfor:

  • Kortisol fremskynder muskelnedbrytningen. Mengden muskler du bygger, er differansen mellom muskelnedbrytning og muskelproteinsyntesen (prosessen der nye muskler blir til). Dersom du øker muskelnedbrytningen vil det være mye vanskeligere å bygge muskler.
  • Kortisol kan øke mengden myostatin. Myostatin er et myokin (muskelprotein) som hemmer muskelveksten. Ho mer du har av dette, desto mindre muskler vil kroppen tillate deg å bygge. Hvis du overproduserer kortisol og har kronisk høye nivåer, vil myostatin nivåene øke, og dermed redusere muskelveksten.
  • Kortisol kan også reduserer immunforsvaret. Dersom kortisol nivåene forblir høy over en lang periode, vil immunforsvaret svekkes. Ettersom muskelskader repareres av immunforsvaret, og har styrketrening krever at musklene først brytes ned før de igjen bygges opp større og sterkere, så vil du redusert immunforsvar føre til mindre muskelvekst.
  • Kortisol reduserer også næringsopptaket til musklene. Dersom mindre proteiner entrer musklene, vil du ha mindre tilgjengelige byggesteiner til å bygge nye muskler.

Du trenger ikke enorme mengder karbohydrater for å opprettholde muskelveksten. Du kan godt spise et kosthold basert på fett og proteiner store deler av dagen, men innta karbohydrater før og under trening for å opprettholde nivåene av IGF-1 og mTOR, og for å sørge for at tilstrekkelig med aminosyrer entrer musklene og dermed kan bidra til muskelvekst.

 

Kilde
T-Nation.com

DEL

Advertisement

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer