test for styrke
383
0

Alle liker vi når noen kommenterer hvor sterk du har blitt, eller gir kompliment for kroppen din. Men, hvor sterk er du egentlig?

Har du trent styrke jevnlig over en lengre periode, vil du forhåpentligvis har opplevd stor fremgang sien den første vekten du løftet. Kanskje startet du med 50kg i knebøy for et halvt år siden, og nå løfter du 80kg- en stor fremgang. Med dersom styrken skulle måles gjennom ett maksløft- ett løft som krevde alt du har. Hvor mye er du da i stand til å løfte? Hvor sterk er du egentlig?

 

Test: 1RM Trap-Bar markløft

Trap-bar er ikke i utgangspunktet noen bedre øvelse for å teste styrke enn tradisjonelle øvelser som knebøy eller markløft, men øvelsen har likevel en rekke fordeler.

Knebøy er for det meste kne-dominant, men noe hjelp fra musklene på baksiden av kroppen. Markløft er for det meste hofte-dominant, med noe hjelp fra musklene på fremsiden av kroppen. Øvelsene overlapper helt klart hverandre, men det er vanskelig å si hvem som er sterkest av en person som løfter 250kg i knebøy og 200kg i markløft, og en som løfter 200kg i knebøy og 250kg i markløft.

Trap-bar markløft
Trap-bar markløft.

En trap-bar markløft kan avgjøre denne debatten. Dette er en hybrid-øvelse som kombinerer det beste av bevegelsesmønsteret til knebøy med det beste fra hoftebevegelser i markløft.

Istedenfor å fokusere på kun en´ side av kroppen, krever det mye styrke fra både den bakre- og fremre delen av kroppen. I tillegg til å rekruttere hele muskulaturen på den nedre delen av kroppen, vil trap-bar markløft kreve en betydelig styrke i øvre del av rygg og grepsstyrke.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

 

Klarer du det ikke?

Bruk trap-bar markløft til en av fokus-øvelsene dine på treningsdager der du prioriterer underkroppen. Knebøy og tradisjonelle markløft er bra, men ingenting booster styrken i akkurat denne øvelsen enn det du faktisk trener for å bli sterkere i- nemlig trap-bar markløft. Utfør sett på 3-5 reps, eller bare 1RM løft. Test deg selv igjen etter 3-4 uker.

 

Kilde
T-Nation.com

DEL

Advertisement

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer