veganer og vegetarianer
286
0

Har du noen gang tenkt å legge om kostholdet til å bli veganer? Her er noen ting du bør tenke på før du tar valget.

Til tross for at forfedrene våre vokste opp på steinalderkost med store menger kjøtt, planter og røtter, har vegetarianismen og veganisme de siste årene økt voldsomt i omfang. Mye av forklaringen kan skyldes det økende fokuset på helse og sunn mat, ikke bare fra helsemyndigheter, kostholdseksperter og leger, men også influencere som bloggere og andre kjendiser. Vi kan ikke påstå at kjøtt er usunn, for det er gjort funn som tyder på at blant annet moderate mengder rødt kjøtt er svært bra for oss. Det samme er mange ulike typer fisk. Kjøtt er også en stor kilde til proteiner som er spesielt viktig for alle som trener. Likevel er det flere og flere som “konverterer” til et fullstendig plantebasert kosthold.

Hvis du hører til gruppen som er interessert i å prøve et kosthold der kjøttet er utelukket, så bør du først tenke over dette:

 

Vegetarianer eller veganer?

Skal du først kutte ut kjøtt fra kostholdet må du bestemme deg for om du vil følge et vegetarisk kosthold, eller et vegansk kosthold. Det finnes faktisk enda flere varianter av vegetarisme, og kort oppsummert er de som følger:

Vegetarianer: Vegetarianere spiser ikke kjøtt og fisk. De kan spise meieriprodukter og egg.

Veganer: Den strengeste formen for vegetarisme. Dette kostholdet er helt fritt for animalske produkter, og tillater derfor ikke melkeprodukter eller egg.

Peskaterianer: Spiser ikke rødt kjøtt, men får spise fisk og kylling.

Lakto ovo-vegetarianer: Spiser ikke noe kjøtt eller fisk, men kan spise egg og drikke melk (animalske produkter). Dette er kanskje den “enkleste” formen for vegetarisme og gjør det lettere å legge om kostholdet til et mer plantebasert kosthold.

 

Fordeler med å spise mer plantekost

Veganer diett kan være sunt

MEN det krever at du holder kontroll på hvor mye du får i deg av viktige næringsstoffer som proteiner, kalsium, jern og vitamin B12.

Vitamin B12 finnes som regel i animalske produkter, så de fleste som kutter ut dette fra kostholdet bør ta B12 tilskudd eller sørge for å få i seg B12 gjennom alternative produkter som mandel melk, soya melk, frokostblandinger eller andre gode erstatninger. Mangel på vitamin B12 kan føre til en tilstand som kalles megaloblastic anemia, som blant annet fører til vansker med å gå, hukommelsestap, dårlig orienteringsevne og numenhet/prikking i fingre og tær. Det er også viktig å huske at folat, et mineral det er rikelig av i et vegetarisk kosthold, ofte kan skjule en eventuelt vitamin B12 mangel.

For alle som vurderer å konvertere til et fullstendig vegansk kosthold og som ikke har spesielt god innsikt i næringsstoffer og deres ulike funksjoner i kroppen, kan det anbefales å bestille en time hos en ernæringsrådgiver for veiledning.

veganer og vegetarianer
Du trenger ikke å legge bort grillmaten selv om du skulle velge å spise vegansk. Det finnes en rekke gode plantebaserte erstatningsprodukter for kjøtt, og ikke minst et hav av herlige grønnsaker!

 

Å spise ute på restaurant eller i sosiale lag kan være utfordrende.

Hvis du er glad i å spise ute på restaurant kan det til tider være utfordrende å finne god vegetarisk kost. Som regel vil du finne alternativer uten kjøtt og fisk, men det kan være mer utfordrende å finne mat som er fritt for animalske produkter (vegansk). En annen ting å tenke over er når du blir bedt bort på middagsbesøk eller skal spise sammen med familie/venner. Som regel må du regne med haugevis av spørsmål om “hvorfor spiser du ikke kjøtt”, og du må regne med å bli ganske lei av å svare det samme om og om igjen, men dette går raskt over når omgivelsene har blitt vant til den nye situasjonen.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Veganisme er ikke nødvendigvis sunt

Selv om du spiser kun plantebasert kost er det ikke nødvendig alltid bare sunt. En nylig gjennomført studie fant at ikke alle veganske dietter er sunne. Hvis du eliminerer kjøtt, fisk og animalske produkter kan du kalle deg veganer, men du spiser ikke sunt dersom du erstatter disse matvarene med loff, potetgull, kaker, sukkerholdige drikkevarer, pommes frites og andre mindre næringsrike produkter. Resultatene fra undersøkelsen viser faktisk at de som spiste den mest usunne veganske dietten hadde 32% større risiko for en hjertesykdom enn de som spiste et sunnere vegansk kosthold (mye sunne oljer, bønner, belgfrukter, nøtter, fullkorn, frukt og grønnsaker).

 

Konklusjon

Et vegansk kosthold kan være svært sunt, men kun dersom det inneholder en rekke ulike næringsrike plantebaserte matvarer. Å konvertere til veganisme krever at du sørger for å få i deg alle næringsstoffene, vitaminene og mineralene du trenger, og du må bruke tid på å sette deg inn i hvordan du får i deg dette. Hvis du ikke føler deg klar for å endre kosthold til en fullstendig kjøttfri tilværelse, kan du forsøke og heller inkludere større mengder frukt og grønnsaker i kostholdet uten å kutte ut kjøttet helt. Bruk gode råvarer, spis mye fisk, og dropp prosessert kjøtt.

 

Kilde
1.Brooking, Katherine. (2017). Should you go vegan? Webmd.com
2.Vanlige spørsmål om vegetarisme? Veg-veg.no

DEL

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer