sunneste iskrem
119
0

Sommeren er gjerne synonymt med mer is og mer kos. Hører du til blant de som gjerne spiser is hver dag, kan det være greit å vite hvilke iskremer som er de sunneste!

I løpet av sommermånedene spiser vi nordmenn mer is enn ellers i året, og faktisk er nordmenn topp tre over land som spiser mat industriprodusert is i hele Europa!

I snitt spiser nordmenn 12 liter is i året, og ikke overraskende henger is-spisingen sammen med været. Varmt og fint vær gir bedre is-salg, og Henning Olsen opplyser at de i løpet av juni selger 8 ganger så mye is som i vintermåneden januar. Så hvis du synes 1-liters boks med vaniljeis virker mye, så skal du vite at Henning Olsen selger mellom 200 000 til 250 000 liter iskrem hver dag! Og dette er bare fra en produsent!

Noen interessante fakta om iskremen i Norge:

Nordmenn kan virkelig kalle seg in “Iskrem nasjon”, og bakgrunnen for dette får du i faktaboksen nedenfor:

  • Norske iskremprodusenter bruker 60 millioner liter melk hver år. Det tilsvarer melken fra 8300 melkekyr!
  • De 60 millionene liter melk som går med til isproduksjon hvert år tilsvarer 4% av norsk melkeproduksjon.
  • Norge og Finland er de europeiske landene som spiser mest is per innbygger. Kun australiere og amerikanere spiser mer is enn oss.
  • Vi spiser mest is i mai og juli.
  • Iskrem finnes i mange ulike varianter, blant annet: milkshake, softis, melkeis, fløteis, frozen yoghurt, fruktis, sorbet, vannis og yoghurtis.
  • De første iskremfabrikkene i Norge etablerte seg på 1930-tallet.
  • 1950: Pin-Up lanseres for første gang, emn under navnet “Sjokoladepinnen”. En litt snurt butikkfrue med egen kiosk som nektet å selge iskrem med bilde av en kvinne i bikini, eller det hun kalte en “pin-up dame”, endte opp med at isen skiftet navn til “Pin-Up”.
  • 1953: Den første kroneisen kommer på markedet og koster 73 øre. Kroneisen har fått navnet sitt fra kronen i logoen til selskapet som først produserte kroneisen, nemlig Slotts-Is.
  • 2006: Rekordåret i norsk iskremhistorie. Hver nordmann spiser i snitt 14,4 liter is dette året.

 

Et slag for sunnere iskrem

Men hvor bra er det egentlig å spise så mye is? Iskrem kommer i uendelig mange former, farger, smakskombinasjoner og varianter, og som med all annen mat, så varierer de i sunnhetsgrad. Det er liten tvil om at fokuset på et sunnere kosthold også har preget iskrem-bransjen, og de siste årene har det kommet en rekke “sunnere” iskrem varianter på markedet. Spesielt populært har det blitt med yoghurtis og sorbeter. Disse har gjerne et langt lavere kaloriinnhold enn tradisjonell fløteis, og inneholder mye mindre fett. Flere iskremer inneholder også langt mer frukt og bær enn tidligere, og flere varianter kommer helt uten tilsatt sukker. Produsentene er flinke til å får isen til å fremstå sunn gjennom ved å bruke emballasje som oser av “sunnhets idealet” der den ligger og smiler i frysedisken. Likevel, det er ikke alt som ser sunt ut som er sunt.

Sommeren i Norge er for kort til og ikke kunne kose seg. Er du mye i aktivitet og lever sunt i hverdagen, så ønsker vi at du skal kose deg med den isen du selv synes er best. Men for å gi deg en oversikt over de sunneste isene på markedet, har vi trekt frem noen vi mener kan nytes med mer eller mindre god samvittighet. Så er det opp til deg hvilken iskrem du velger- isen er tross alt til for å kose seg.

Næringsinnholdet ligger på kun 107 kalorier per 100g vare, og proteininnholdet er på hele 13g per 100g. Med andre ord, for de som er opptatt av å få i seg nok proteiner i en aktiv hverdag, så er denne “kosen” et godt supplement.

 

 

De sunneste iskremene

Vi kunne nevnt i fleng blant flere iskrem varianter, men under finner du noen av våre favoritter. Det er en klar is som skiller seg ut som det soleklart beste alternativet, og det er Skyr Is. Men, uansett- is er til for å kose seg, og vi anbefaler å spise isen du liker best, enten det er Skyr Is, vaniljeis eller kroneis.

Skyr Is

sunneste iskrem

Skyr Is fra Q-Meieriene er en soleklar vinner blant de sunneste iskremene. Q-Meieriene var lenge kjent for å produsere den populære Skyr-yoghurten som verken inneholder sukker eller fett, men har et svært høyt proteininnhold. Skyr Is er praktisk talt en Skyr youghurt i iskrem-drakt, og den smaker fantastisk godt. Skyr Is finnes i to ulike smaker- jordbær eller Salt karamell, er helt uten tilsatt sukker, fettfri og har et høyt proteininnhold.

Næringsinnhold per 100g:

Kalorier: 107
Fett: 0,2g
Karbohydrater: 13g
Proteiner: 13g

 

Henning Olsen ZERoh! 

sunneste iskrem

Henning Olsen ble den første til å lage en iskrem helt fri for kalorier. Hvordan de har gjort det? Det er ikke mer hokus pokus enn å lage saftis av den kalorifrie saften ZERoh! som selges i butikken. Likevel, det skal gjøres, og nå finner du altså et kalorifritt alternativ i frysedisken. Er du på farten og ønsker å kjøpe deg en små-is, så er dette et forfriskende alternativ. Har du mulighet til å lage små-is selv ved hjelp av saftis-former og ZERoh! saft som du kjøper selv, så anbefaler vi det (mye rimeligere). Du kan også benytte ulike safttyper så får du forskjellig smak.

Forfriskende og godt- og helt uten kalorier. Det er lett å spise mange i varmen.

Næringsinnhold per 100g:

Kalorier: 0
Fett: 0g
Karbohydrater: 0g
Proteiner: 0g

 

Diplom-Is Wanted Protein

sunneste iskrem

Diplom-Is Wanted Protein er Diplom-Is sitt svar på Q-Meierienes Skyr Is. Wanted Protein finnes foreløpig kun i smaken Chocolate & Caramel, og næringsinnholdet er relativt likt Skyr-isen. Wanted Protein inneholder lite fett og karbohydrater, og har et relativt høyt innhold av proteiner. Den slår ikke Skyr Is på sunnhetsskalaen, men er et godt alternativ til en sunnere is.

Næringsinnhold per 100g:

Kalorier: 118
Fett: 4,2g
Karbohydrater: 10g
Proteiner: 10g

 

Diplom-Is Lett Vanilje

sunneste iskrem

Det er noe eget med fløteiskrem, og for deg som absolutt ønsker å spise iskrem av den “ekte sorten”, så kan vi anbefale Diplom-Is Lett Vanilje. Denne isen har 30% lavere energiinnhold og et redusert fettinnhold sammenlignet med tradisjonell norsk fløteiskrem. Kaloriinnholdet er relativt lavt, og fettinnholdet er også i det nedre sjiktet. Det er lett å like denne isen, og den smaker ikke ulikt vanlig god vaniljeis.

Næringsinnhold per 100g:

Kalorier: 130
Fett: 4,5g
Karbohydrater: 17g
Proteiner: 3,5g

 

Diplom-Is Fruitero

Diplom-Is Fruitero finnes i smakene mangosorbet og bringebær og jordbær. Fruitero inneholder hele 50% frukt og er laget som en sorbet med relativt høyt vanninnhold og fruktinnhold. Dette bidrar til å få kaloriinnholdet ned, og den inneholder kun 98 kalorier per 100g, eller 68 kalorier per stykk. Fettinnholdet er lagt, mens karbohydratinnholdet er relativt høyt på grunn av sukkeret i sorbeten. Proteiner er helt fraværende.

Et forfriskende og godt alternativ uten mye kalorier.

Næringsinnhold per 100g:

Kalorier: 98
Fett: >0,5g
Karbohydrater: 23g
Proteiner: 0,5g

 

Henning Olsen Friskis Fruktblanding

 

Henning Olsen Friskis er et sunnere alternativ til den tradisjonelle iskremen og inneholder 50% frukt/jordbær.Kaloriinnholdet er lavt og fett og proteiner er fraværende. Dette er isen som egner seg godt til varme dager da du trenger noe forfriskende og kaldt- og du ikke klarer å stoppe på kun en´ iskrem.

Isen egner seg også for veganere

Næringsinnhold per 100g:

Kalorier: 87
Fett: 0,1g
Karbohydrater: 20,4g
Proteiner: 0,2g

 

Henning Olsen DUGG Sorbet Eple & Appelsin

Henning Olsen DUGG Sorbet er en forfriskende is laget med eple og appelsin og inneholder 50% frukt. Denne isen har en herlig og ekte sorbet-konsistens og smaker forfriskende godt! Kaloriinnholdet er lavt, og fettinnholdet likeså.

Næringsinnhold per 100g:

Kalorier: 108
Fett: 0,4g
Karbohydrater: 25,7g
Proteiner: 0,3g

 

Henning Olsen Tropis

Henning Olsen Tropis er en nyhet som kan bli en virkelig slager. Danne multipacken inneholder 10 saftis i friske farger og tropiske smaker. Kaloriinnholdet er lavt på grunn av det det høye vanninnholdet, men smaken er likevel kraftig og god.

Næringsinnhold per 100g:

Kalorier: 91
Fett: 0g
Karbohydrater: 22,7g
Proteiner: 0g

 

Henning-Olsen DUGG Sorbet

Henning-Olsen selger ikke DUGG-isen kun på pinne, men også på boks. HEr finner du flere friske smaker, og alle har et relativt lavt kaloriinnhold, men høyt sukkerinnhold. En frisk og god is det er lett å spise mye av.

Næringsinnhold per 100g:

Kalorier: 118
Fett: 0,3g
Karbohydrater: 28,1g
Proteiner: 0,1g

 

Kilde
1. Iskremforeningen.no
2. Henning-olsen.no
3. Q-meieriene.no
4. Diplom-is.no

DEL

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer