1185
0

Frokost er kanskje dagens viktigste måltid, og vi har tidligere skrevet om hvorfor frokost er så viktig. En god og næringsrik start på dagen er ekstra viktig for de som er opptatt av trening og vekt, men det er ikke alltid verken matlyst eller tiden gjør at frokosten prioriteres: Her gir vi noen tips til hvordan du lykkes med å få en god start på dagen.

Les også: Derfor bør du spise frokost

 

Frokost trenger ikke være avansert. Det er for eksempel bedre med en yoghurt eller en enkel banan enn ingen frokost. De to tørre brødskivene du har spist siden 1.klasse på barneskolen, trenger ikke lenger å være innledningen på dagen.

Se på frokosten som noe som setter i gang forbrenningen og legger til rette for at du klarer å holde konsentrasjonen oppe og søtsuget nede resten av dagen, så er motivasjonen for å få i seg noe kanskje litt større.

 

Enkelt, sunt og godt!

Smoothie er en sikker vinner. Denne drikken kan lages i utenkelig mange varianter, og om du går inn for det, så kan du uten problemer drikker en´ ny smoothie hver dag året rundt. Smoothie kan fungere både som en næringsrik drikk til frokost/lunsj/kvelds, eller bare som en ren dessert. En smoothie som er laget utelukkende på frukt vil inneholde mye sukker, å mette lite. For å sikre at du får i deg energien du trenger og at drikken sørger for å gi en langvarig metthetsfølelse, så anbefales det å blande i en proteinkilde i form av yoghurt naturell, egg, nøtter, havregryn/müsli, proteinpulver, cottage cheese etc..

Det er også populært med grønnsakssmoothier. Her kan man med fordel benytte avokado som en fin protein- og fettkilde. Avokadoen vil i likhet med banan gi smoothien en fyldig og fin konsistens.

 

Oppskrift på sunn og næringsrik smoothie:

 

Smoothie med cottage cheese og blåbær

Det finnes like mange varianter av smoothie som det finnes dråper i havet. Blåbær tar seg alltid godt ut i smoothie.

 

 200 g cottage cheese Original

1 dl frosne blåbær

1/2 banan

0,5 dl havregryn

1 dl Biola blåbærsmak

Miks cottage cheese, frosne blåbær, banan, havregryn og Biola i en blender og kjør det til en jevn masse. Hell over i glass eller en drikkeflaske og nyt en sunn start på dagen!

 


Frokostsmoothie ”to go” (for deg som har det travelt)

Smoothie med banan, bringebær, blåbær og müsli.

2 dl yoghurt naturell

½ dl eplejuice eller anne juice

2 dl frosne bringebær

2 ss frosne blåbær

1 stk banan

4 ss usøtet müsliblanding

2 ss valnøtter

Miks alle ingrediensene i en blender og kjør det til en jevn masse. Hell over i termokoppen og ta smoothien med deg på farta!

 

Hvis du har god tid på morgenen og liker å sitte å ned å spise frokosten i ro og mak, så kan en god frokostblanding være å anbefale. Müsli eller annen type frokostblanding kan utgjøre basisvaren, og dette kan varieres til det uendelige alt hva du ønsker å toppe blandingen med. Varier gjerne med bruk av melk og yoghurt også. Bruk helst yoghurt naturell eller en annen sukkerfri variant.

 

Yoghurtfrokost

Yoghurt er en suveren basis ingrediens. Topp gjerne med frisk frukt eller tørkede bær.

2 dl yoghurt naturell

1/2 eple

1/2 banan

1 liten neve nøtter

1 dl müsliblanding (med lavt sukkerinnhold)

Kutt eple og banan i biter og bland det inn i yoghurten sammen med nøttene og müsliblandingen. Velg en frokostblanding med lavt sukkerinnhold.

 

De siste par årene har grøt blitt en populær frokost. Grøt kan i likhet med frokostblandingen varieres til det uendelige, og kan i tillegg tilberedes kvelden før. Velger du å gjøre grøten klar kvelden før å oppbevare den i kjøleskapet til neste morgen, så får du det som kalles en ”overnight oats”. Havregrøten som lager seg selv. I tillegg til å være rekord-enkelt å lage, så smaker det godt og metter lenge. Havregrøt er også kilde til mange viktige vitaminer og mineraler som jern, sink, magnesium, vitamin E og vitamin B1.

 

Grunnoppskrift på ”overnight oats”

Frokosten som tilbereder seg selv over natten.

1,5 dl store havregryn

1 dl melk

1 dl gresk yoghurt

¼ ts salt

Bland alle ingrediensene i ett glass med lokk eller en skål som du dekker til, og sett det kaldt i kjøleskapet over natten. I løpet av timene mens du sover vil havregrynene trekke til seg fukten fra yoghurten og få en fyldigere/tykkere konsistens. Topp grøten med det du selv måtte ønske. Bruk gjerne frukt kuttet i småbiter, eventuelt noen rosiner, kanel, nøtter etc..

 

Overnight oats med kokos

Frokosten som lager seg selv i løpet av natten. Topp gjerne med det du selv ønsker. Friske bær smaker nydelig!

2 dl havregryn

2 dl melk

2 dl frosne blåbær

1 dl kokosmasse

1 dl mager vanilje kesam/vaniljeyoghurt

Bland alle ingrediensene i ett glass med lokk eller en skål som du dekker til, og sett det kaldt i kjøleskapet over natten. I løpet av timene mens du sover vil havregrynene trekke til seg fukten fra yoghurten og få en fyldigere/tykkere konsistens. Rør rundt i grøten, tilsett gjerne litt vaniljesukker eller mer kesam/yoghurt. Topp grøten med det du selv måtte ønske.

 

Grøt med Cottage Cheese

Grøt med cottage cheese og friske bær til topping!

3 dl vann

1,5 dl lettmelk

1,5 dl havregryn

¼ ts salt

2 ss Cottage Cheese

½ banan

Bland vann, melk og havregryn i en gryte og kok opp mens du rører. Legg havregrøten over i en skål, ha på Cottage Cheese og oppkuttet frukt. Topp med kanel, nøtter, rosiner, sukkerfritt syltetøy etc..

 

Sunne frokostpannekaker

Pannekaker trenger ikke være usunt. Her er et eksempel på sunne og gode frokostpannekaker.

3 stk egg

1,25 dl havregryn

1,5 dl cottage cheese

1 stk banan

50-60 g bjørnebær eller andre bær

1 dl cottage cheese

Kjør egg, havregryn, cottage cheese og most banan i en blender/food prosessor til en jevn røre. Stek røren til jevne og fine pannekaker på svak varme. Server med cottage cheese og friske bær.

Kommentarer