Droppsett er udiskutabelt en svært effektiv form for styrketrening, men til gjengjeld kan det gjøre fryktelig vondt. Hvorfor er det slik? Og hvordan skal du utnytte det? 

I utgangspunktet er droppsett genialt. Istedenfor å måtte gjøre flere sett og repetisjoner for å oppnå utmattelse, kan du forvandle ett enkelt sett på 10 repetisjoner til en kamp du må kjempe for å gjennomføre. Droppsett er enkelt å lære og gjennomføre, og de kan enkelt tilpasses treningsprogrammet du har i dag.

Hva er et droppsett?

Et droppsett gjøres ved å fortsette en øvelse med lettere vekter umiddelbart etter at du har nådd muskulær utmattelse på et tyngre sett vekter. For å gjøre det enklere blir droppsett gjerne gjennomført i maskiner ettersom vektreduksjonen kan gjøres raskt og enkelt ved å flytte en låsepinne. I tillegg vil øvelser som utføres i maskiner redusere risikoen for skader når kroppen er presset til sitt ytterste. Du kan likevel fint utføre droppsett med manualer, stang, sandsekker eller hva du måtte ha for hånden.

Dropsett så sitt lys da Henry Atkins, redaktøren av Body Culture-magasinet, utviklet teknikken i 1947. Atkins gav teknikken navnet multi-poundage system. Siden den gang har treningsmetoden endret navn flere ganger, til blant annet descending sets, strip set, the stripping method, triple,drops, down the rack og running the rack.

Les også: Styrkeøvelsene som forbrenner flest kalorier!

 

Slik gjennomfører et droppsett

Med manualer

Dersom du trener med manualer, blir droppsettet gjerne kalt running the rack. La oss si at den tyngste vekten du klarer å løfte er 13kg, løft denne vekten til utmattelse. Deretter tar du den nest tyngste vekten på vektstativet, eksempelvis 11kg, og løfter til utmattelse. Forsett slik til du har løftet gjennom hele stativet/beholdningen med manualer. Hvis det er veldig mange manualer tilgjengelig, plukker du ut noen aktuelle, for eksempel 13kg, 11kg, 9kg, 7kg, 4kg og 2kg.

Med stang

Droppsett med stang kalles gjerne strip set. Med denne teknikken legger du på mange mindre vektskiver på stangen, og etter hvert som du når utmattelse, skal du (eller en partner) ta av en og en vektskive. Eksempelvis kan du kjøre en bicepscurl med 50kg som består av en vektstang på 20kg med tre 5kg vektskiver på hver side. Løft denne vekten til utmattelse, deretter fjerner du eller partneren din umiddelbart en 5kg vektskive fra hver side. Kjør denne vekten til utmattelse, og fjern to nye vektskiver. Gjenta prosessen helt til du gjennomfører øvelsen med kun vektstangen.

Generelt bør du redusere vekten 10-30% for hver vektreduksjon, å gjennomføre 2-5 dropp for hver øvelse. Hvileperioden skal ikke være lengre enn tiden det tar å skifte vekter.

Det er likevel viktig å vite at dette er kun retningslinjer, og du står fritt til å ta større/mindre sprang mellom hvert dropp, beholde antallet repetisjoner, men redusere vekten, eller holde vekten lik og antallet repetisjoner færre. Intensiteten på øvelsen kan også endres ved å endre grep eller løftestilling.

 

Hvorfor du bør bruke droppsett

Hensikten med droppsett er å gi musklene dine et ”sjokk” ved å utsette de for en stor mengde stress på kortere tid enn ved et tradisjonelt sett. Større stress gir bedre grunnlag for muskelvekst (hypertrofi).

Droppsetter er svært effektive fordi de rekrutterer hele spektrumet av muskelfibre, helt fra de raske-eksplosive type-2 fibrene til de langsomme-utholdende type-1 fibrene. Du trener de type-2 fibrene i starten når du løfter de tunge vektene, deretter de langsomme type-1 fibrene når du fullfører resten av vektene. Når du trener droppsett, vil det totale blodvolumet som flyter gjennom muskelgruppen som trenes, være så stor at du vil oppleve en enorm pump når musklene fylles med oksygenrikt og proteinrikt blod, som igjen gir gode forhold for muskelvekst.

 

Hvordan tar jeg i bruk droppsett i treningsprogrammet mitt? 

Enkelte vektløftere løfter seks eller flere øvelser i en enkelt økt og utfører alle øvelsene som droppsett. Hvis du aldri har trent droppsett tidligere, anbefaler vi å gjennomføre droppsett på kun en muskelgruppe for hver treningsøkt.

Droppsett gjør at musklene settes under spenning i et større tidsrom enn ved tradisjonelle løft, og krever at du løfter til utmattelse i hvert sett. Start enkelt med få sett, og deretter øk antallet etter hvert som kroppen tilpasser seg treningsmetoden.

Treningsprogram- Droppsett

Kilde
Bryant, Josh. (2018). What Makes Dropsets So Good, But So Nasty?. Bodybuilding.com

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Motivasjon

Hvordan legge opp treningen i en travel hverdag!

I en hektisk hverdag kan treningen fort bli nedprioritert om du…
Dato: Apr 22, 2024
Gratis Treningsprogram

To-splitts treningsprogram for styrke og muskelvekst!

To-splitts treningsprogram, som deles inn i overkropp- og underkroppsøkt, er ideelt…
Dato: Apr 21, 2024
Nybegynnere

Hva bør du ha i treningsbagen din?

Enten du er en erfaren løfter eller nybegynner, å ha riktig…
Dato: Apr 20, 2024
Motivasjon

Morgentrening – Fordelene med å trene om morgenen!

Det er tungt å stå opp tidlig om morgenen for å…
Dato: Apr 19, 2024
Gratis Treningsprogram

Trening for en sterk og funksjonell rygg!

Er du en av de mange som har en stillesittende jobb,…
Dato: Apr 18, 2024
Gratis Treningsprogram

Kettlebell trening – Trening for styrke, eksplosivitet og utholdenhet!

Trening med kettlebell er bra for å trene opp styrke, utholdenhet…
Dato: Apr 15, 2024
Styrketrening

Bli slankere, sterkere og sunnere med styrketrening!

Styrketrening er en viktig del av en god treningsrutine. Du bør…
Dato: Apr 13, 2024

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Gratis Treningsprogram

Fullkroppsprogram – 3 økter i uken for styrke og muskelvekst!

Du trenger ikke trene styrke hver eneste dag for å oppnå…
Dato: Apr 11, 2024
Helse og livsstil

Hormonene som påvirker vekten vår!

Mange av hormonene i kroppen har innvirkning på vekten vår. Hormonene…
Dato: Apr 10, 2024
Nybegynnere

Gjør trening til en vane – En nybegynners guide!

Å komme i gang med trening kan være en utfordrende oppgave,…
Dato: Apr 07, 2024
Fysisk og psykisk helse

Trening gir bedre mental helse!

Det å trene og holde seg fysisk aktiv er ikke bare…
Dato: Apr 04, 2024
Gratis Treningsprogram

Beinøkta som gir deg en sterk rumpe!

Muskulaturen i rumpa, eller setemuskulaturen, består av tre deler, gluteus maximus,…
Dato: Apr 03, 2024
Kondisjon & løping

Kickstart løpesesongen riktig – Din guide til forberedelse!

Med våren her og løpeskoene klare, er det på tide å…
Dato: Apr 02, 2024
Sponset

Studier viser at CBD fra cannabisplanten har mange helsegevinster!

Slanking & forbrenning

Gode råd om hvordan du kan øke forbrenningen din!

Det er flere grep du kan ta for å øke forbrenningen…
Dato: Mar 29, 2024
Slanking & forbrenning

Slanking og forbrenning – En helhetlig tilnærming til god helse og sunn livsstil!

Å oppnå og opprettholde en sunn vekt er en viktig del…
Dato: Mar 28, 2024