Fullkorn er gullkorn! Få matvarer har større påvirkning på kroppen enn fullkorn. Uansett om du spiser for å gå ned i vekt eller for å gå opp i vekt, så bør kostholdet inneholde mye fullkorn.
En fersk rapport om utviklingen i norsk kosthold viser at 3 av 4 kjenner til helsedirektoratets anbefalinger om daglig inntak av grove kornprodukter, men så lite som 1 av 4 får i seg nok fullkorn.
Et høyt inntak av fullkorn er forbundet med lavere risiko for all hjerte- og karsykdom og redusert risiko for å dø av kreft, diabetes, luftveissykdommer og infeksjonssykdommer. Forskning viser at selv så små mengder som 50g fullkorn om dagen (to grove brødskiver), gir en betydelig bedre helse. Et større inntak gir enda flere fordeler. Det anbefalte inntaket ligger på minst 75g fullkorn daglig, men aktive personer med et høyt energiforbruk bør gjerne spise mer.
Dette måltidet er det viktigste for vektkontroll
Fullkornsprodukter er gjerne rik på fiber. Matvarer som grovt brød og sunne frokostblandinger inneholder flere viktige vitaminer og mineraler, samt kostfiber som er viktig for oss. Et høyt fiberinntak (anbefalt 25-35g/daglig) gir en rekke fordeler, blant annet:
Havre, quinoa, grovbrød, fullkornspasta og fullkornsris. Grønnsaker, bær og frukt. Alle disse matvarene er rike på fiber og inneholder også en rekke viktige næringsstoffer, vitaminer og mineraler. Flere av disse matvarene er også rike jern, et mineral som spiller en vesentlig rolle i oksygenopptaket samt omdannelsen av karbohydrater, fett og proteiner til energi. Når idrettsutøvere blir spurt om hva slags kost de spiser, så er det ikke rart de svarer av brød- og kornprodukter er en av de viktigste energikildene.
Grove kornprodukter inneholder også mye magnesium, sink og vitamin B. Magnesium er viktig for optimal muskelfunksjon, mens sink inngår i mange kjemiske prosesser i kroppen. Sink styrker også immunforsvaret og hjelper oss å holde oss friske. Det finnes mange typer vitamin B, men felles er at de er vesentlig for å opprettholde energiomsetningen, produksjonen av røde blodlegemer, nervesystemets funksjon og utviklingen av andre viktige bestanddeler i kroppen.
7 fristende og kalorifattige frokosttips- Under 300 kcal
Kilder
1.Bjørnstad, Silje. (2017). Så mye fullkorn bør du spise hver dag. Afpt.no
2.Fullkorn – protein, jern, sink, fiber og sunne plantestoffer. Optimaltkosthold.no
3.Kostfiber. Brodogkorn.no
4.Revdal, Anders. (2016). Lev lenger med fullkorn. Forskning.no
5.Kostråd: Spis grove kornprodukter. Helsenorge.no
6.B-vitaminmangel og kosthold.B-vitaminmangel.no
Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene