fullkorn er sunt
603
0

Fullkorn er gullkorn! Få matvarer har større påvirkning på kroppen enn fullkorn. Uansett om du spiser for å gå ned i vekt eller for å gå opp i vekt, så bør kostholdet inneholde mye fullkorn.

En fersk rapport om utviklingen i norsk kosthold viser at 3 av 4 kjenner til helsedirektoratets anbefalinger om daglig inntak av grove kornprodukter, men så lite som 1 av 4 får i seg nok fullkorn.

 

Derfor er fullkorn viktig

Et høyt inntak av fullkorn er forbundet med lavere risiko for all hjerte- og karsykdom og redusert risiko for å dø av kreft, diabetes, luftveissykdommer og infeksjonssykdommer. Forskning viser at selv så små mengder som 50g fullkorn om dagen (to grove brødskiver), gir en betydelig bedre helse. Et større inntak gir enda flere fordeler. Det anbefalte inntaket ligger på minst 75g fullkorn daglig, men aktive personer med et høyt energiforbruk bør gjerne spise mer.

Dette måltidet er det viktigste for vektkontroll

Fullkornsprodukter er gjerne rik på fiber. Matvarer som grovt brød og sunne frokostblandinger inneholder flere viktige vitaminer og mineraler, samt kostfiber som er viktig for oss. Et høyt fiberinntak (anbefalt 25-35g/daglig) gir en rekke fordeler, blant annet:

  • Langvarig metthetsfølelse og kan hjelpe til å regulere vekten.
  • Styrker immunforsvaret og sørger for optimal tarmfunksjon.
  • Fiber har lav glykemisk indeks og gir liten stigning i blodsukkernivået. Det kan også forebygge diabetes 2.
  • Bidrar til å senke kolesterolnivået og minsker risikoen for hjerte- og karsykdommer.
  • Fiberrik mat krever at vi tygger mer, noe som fører til større spyttproduksjon. Spytt inneholder enzymer som renser tennene og forebygger karies.
fullkorn sunt
Grovt nok?

Fullkornsprodukter er sunne produkter

Havre, quinoa, grovbrød, fullkornspasta og fullkornsris. Grønnsaker, bær og frukt. Alle disse matvarene er rike på fiber og inneholder også en rekke viktige næringsstoffer, vitaminer og mineraler. Flere av disse matvarene er også rike jern, et mineral som spiller en vesentlig rolle i oksygenopptaket samt omdannelsen av karbohydrater, fett og proteiner til energi. Når idrettsutøvere blir spurt om hva slags kost de spiser, så er det ikke rart de svarer av brød- og kornprodukter er en av de viktigste energikildene.

Grove kornprodukter inneholder også mye magnesium, sink og vitamin B. Magnesium er viktig for optimal muskelfunksjon, mens sink inngår i mange kjemiske prosesser i kroppen. Sink styrker også immunforsvaret og hjelper oss å holde oss friske. Det finnes mange typer vitamin B, men felles er at de er vesentlig for å opprettholde energiomsetningen, produksjonen av røde blodlegemer, nervesystemets funksjon og utviklingen  av andre viktige bestanddeler i kroppen.

 

 

Eksempler på hvordan du kan få i deg nok fullkorn og fibre:

  • Fire grove brødskiver med høyt innhold av sammalt mel. Se gjerne etter merket på Brødskalaen. Dette skal være minst 3 av 4.
  • En skål med grov kornblanding og to skiver grovt brød.
  • En porsjon havregrøt og en porsjon fullkornspasta/fullkornsris.
  • To porsjoner havregrøt.

7 fristende og kalorifattige frokosttips- Under 300 kcal

 

 

 

Kilder
1.Bjørnstad, Silje. (2017). Så mye fullkorn bør du spise hver dag. Afpt.no
2.Fullkorn – protein, jern, sink, fiber og sunne plantestoffer.  Optimaltkosthold.no
3.Kostfiber. Brodogkorn.no
4.Revdal, Anders. (2016). Lev lenger med fullkorn. Forskning.no
5.Kostråd: Spis grove kornprodukter. Helsenorge.no
6.B-vitaminmangel og kosthold.B-vitaminmangel.no

 

DEL

Advertisement

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer