Sover på gymmet
546
0

Du har kanskje lagt merke til at søvnmangel virkelig setter en stopper for både humør, ytelse og effektivitet? Vel, mangel på søvn kan også påvirke både vekten din og treningen.

Som om ikke følelsen av å aller helst ville krype til køys med det samme uansett hva som står på dagsplanen din burde være nok til å sørge for at du får minimum sju timers søvn hver natt, kan det også være svært negativt for deg som ønsker å gå ned i vekt- eller fettprosent.

 

Søvnmangel – den perfekte oppskriften på uønsket vektoppgang

For det første; når du sover lite føles det enkelt å ty til både kaffe og energidrikker, noe som allerede her gir deg et forhøyet kaloriinntak. Ikke minst vil mangel på søvn kunne friste deg til å droppe treningen og kjøpe enkel og lettvint mat uten de beste næringskildene.

Et annet viktig punkt er at søvnmangel påvirker hjernens pannelapp, med andre ord den delen av hjernen som styrer avgjørelser og impulskontroll. Du vil rett og slett ikke ha den samme mentaliteten til å ta de riktige avgjørelsene som ellers. Da sier det kanskje seg selv at treningen raskt må vike til fordel for det som måtte føles langt mer komfortabelt der og da.

main-qimg-674605cc7ca866b7fbe8e03909adcf3b

Søvnmangel fører til dårligere kostavgjørelser

En studie gjort i The American Journal of ClinicalNutrution viste at mennesker med søvnmangel småspiser oftere. De valgte også oftere et høyt inntak av karbohydrater enn personer uten mangel på søvn.

En annen studie gjort ved The University of Chigago viste at personer med søvnmangel valgte dobbelt så stort fettinnhold som de som hadde sovet i minst åtte timer. Forskning viser også at det å sove for lite får deg til å forsyne deg med større porsjoner mat, noe som igjen fører til vektoppgang.

Legger man alle disse faktorene sammen, vises det at en trøtt hjerne later til å begjære energitette matvarer med et høyt innhold av karbohydrater og fett.

 

Slik sørger du for en bedre søvnhygiene

Det hersker ingen tvil om at en god søvnhygiene vil være positivt for både kropp, sjel, humør, trening og for å redusere risikoen for alvorlige helseskader. Men, det er ofte enklere sagt enn gjort.

Norsk Helseinformatikk har opplyst om blant annet disse gode rådene for bedre søvnhygiene:

 • Regelmessig mosjon. Husk å unngå hard, fysisk trening eller kraftige anstrengelser de tre siste timene før leggetid.
 • Stå opp fra sengen dersom du blir liggende søvnløs i mer enn 25-30 minutter.
 • Unngå sterkt lys og bruk av datamaskin, mobiltelefon, nettbrett og lignende på soverommet eller når du står opp om natten.
 • Unngå søvn på dagtid! En såkalt «powernap» gir nemlig ikke «power» i det hele tatt dersom du sliter med nattesøvnen.
 • Forsøk å løse eller diskutere eventuelle bekymringer i god tid før du går til sengs.
 • Innarbeid en regelmessig rytme for når du går til sengs og når du står opp. Du bør stå opp til samme tidspunkt hver morgen uavhengig av når du sovnet.
 • Forsøk å få minst 30 minutter med dagslys hver dag. Dette bør aller helst skje om morgenen, innen 2 timer etter at du har stått opp dersom det er mulig.

Kilder:

 1. https://academic.oup.com/sleep/article-lookup/doi/10.5665/sleep.5068
 2. http://www.muscleandfitness.com/workouts/workout-tips/science-sleep
 3. http://forskning.no/sovn/2009/03/skadelig-sovnmangel
 4. https://nhi.no/livsstil/egenomsorg/sovnhygieniske-rad/
DEL

Advertisement

Annonse

Lizbeth Osnes er utdannet journalist og har skrevet utallige artikler for en rekke ulike magasiner, nettsider og aviser. I tillegg til å være en aktiv treningsentusiast med en forkjærlighet for alternativ trening og friluftsliv i en hektisk småbarns-tilværelse, er hun brennende opptatt av å levere gode tekster med givende innhold for ethvert konsept. Lizbeth er opptatt av at alle skal kunne få til en god rutine på trening og et sunt og givende kosthold, selv om døgnet i de fleste tilfeller inneholder et par timer for lite for de fleste av oss. Hun er også en spirende forfatter og er aktuell med barneboken "Den ulykkelige Smokkefeen" i 2018, i tillegg til flere andre prosjekter på siden av journalistikk- og forfatterskap. 
Kommentarer