Slik tar du Makspuls-testen
2421
0

Det fins flere grunnen til å ta en makspuls-test, hvis du løper eller/og sykler, bør du ligge i en viss intensitetssone for å få utbytte av treningen. Og da kommer maxpulsen inn, for at du skal kunne vite hvilken instivetsnivå du bør ligge i.  Du vil også kunne få en innsikt i hvilken fysisk form du er i ved å ta en slik test. Makspuls blir også brukt som et viktig verktøy for å oppdage hjerte-karsykdomer.

Makspuls er det høyeste antall slag hjertet kan slå per minutt, altså hjertes maksimale ytelsesevne. Hvor godt trent du er, har ingen innvirkning på makspulsen. Makspuls påvirkes mer av genetikk enn fysisk form, derfor kan det være greit å teste seg for å finne din presise makspuls.

I og med at makspulsen er individuell, bør alle teste sin makspuls for å kunne bruke pulsklokke som intensitetsstyring optimalt.

Les også: Optimaliser kondisjonstreningen din med sonetrening / intensitetssone!

 

Intensitetsstyringsverktøy

Det å bruke pulsklokke som intensitetsstyringsverktøy når det kommer til utholdenhetstrening har flere fordeler, men hovedsakelig bruker man det til å regne ut de forskjellige intensitetssonene så man kan optimalisere treningen sin.

Hvilken intensitet man skal trene, avhenger av målet med treningen. Forskjellige intensitetssoner og hva man oppnår med å trene i de forskjellige, kan du lese mer om her: Optimaliser kondisjonstreningen din!

 

Slik gjennomfører du testen

Det er flere måter å teste makspulsen men vi har valgt å bruke et eksempel med løping på tredemølle. Pulsklokken må brukes under hele testen.

– 10-15 minutter oppvarming (rask gange).

– Løp et intervall på 3-4 minutter. Man skal ha tung pust, men ikke få melkesyre og stivne. (Hvis du stivner vil du ikke kunne gjennomføre testen)
Registrer fart og stigning.

– 2 til 3 minutter pause i form av rask gange eller rolig jogging. Omtrent samme insentivitet som oppvarmingen.

 Fullt tempo!: Start på den farten og stigningen som du registrerte i første intervall, og ligg her i et par minutter. Øk farten gradvis slik at maksimal farten din nåes i løpet av 3-5 minutter. Spurt så alt du har det siste minuttet.

– Registrer høyeste puls, legg til 3-5 hjerteslag, og du har makspulsen din.
(Pulsen din kan fortsette i stige de neste 2-5 minuttene så følg med på klokken selv etter du har gått av møllen)

Ps. Personer med høyt blodtrykk, hjerte- og kar sykdom, høyt kolesterol og lignende bør samrådes med lege før testing.

 

Andre metoder

Det fins også andre metoder for å finne ut makspulsen din på,  det er satt opp forskjellige formler der du bruker blant annet alderen din for å regne ut hva makspulsen din er som foreksempel den mest brukte og internasjonale metoden som er som følger: 220 – alder = maxpuls. Les mer om hvordan regne ut maxpulsen din

 

Kilde:
NTNU
TV2 Hjelper deg

DEL

Annonse

André Hefner startet opp Hardworkout i 2013 under sine Personlig trener studier hos Actvie Education. Han begynte å trene vekter allerede som 15 åring og har vært stamgjest på treningsstudioet siden den gang. I tilegg til PT utdannelsen har han også kostholdsveiledningsstudier bak seg. André har et glødende engasjasment for trening og ønsker å kunne videre formidle sin kunnskap til andre.
Kommentarer