proteinpulver
Melk har et naturlig høyt innhold av proteiner som gjør det gunstig å bruke som base for proteinpulver.
500
0

De aller fleste proteinpulver er utvunnet fra mysen og kaseinet i melk vi får fra kua. Kan kvaliteten på proteinpulveret variere med årstidene?

Hvis du noen gang har brukt proteintilskudd i form av proteinpulver, er det uungåelig at du ikke har lagt merke til at konsistensen og fargen på de ulike typene vil variere seg imellom. Er du fast bruker av et spesifikt merke og type pulver, har du kanskje lagt merke til at fargen på pulveret vil variere fra tid til annen- smaken er likevel fremdeles den samme.

Proteinpulveret vi kjøper i butikken er fremstilt gjennom en lang og omstendelig prosess. Melk er den mest brukte kilden og består av 20% myse og 80% kasein. Når melk brukes til å produsere ost, sitter man igjen med et “avfallsprodukt” som kalles myse. Tidligere så man ikke nytteverdien i mysen og helte det like godt ut. I dag vet vi heldigvis bedre og utnytter mysen maksimalt for å produsere høykvalitets kosttilskudd som proteinpulver.

Mysen består av 72% laktose, 11% proteiner, aske og mineraler. I en prosessen som kalles ultrafiltrering blir proteinet skilt fra resten av innholdet slik at man sitter igjen med en proteinkilde med 70-80% proteininnhold, og rundt 5-7% laktoseinnhold. Det benyttes også andre metoder for å filtrere ut proteinet fra mysen. Mikrofiltrering gjør det mulig å produsere proteinpulver med så mye som 85% (og mer) proteininnhold! Denne prosessen er relativt kostbar, og det gjenspeiles gjerne i prisen på de ulike type proteinpulver.

Best smak proteinpulver

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

 

Melka er noe av det edleste vi har!

Så lenge du ikke er veganer (spiser ikke melkeprodukter) så er det vanskelig å fornekte at melka trolig er noe av det edleste vi har. Tenk over alle produktene vi får fra melka. Første og fremst alle de ulike typene melk, melk med smak, drikke yoghurt, yoghurt, rømme, smøreost, faste oster, myke oster, iskrem (!!!) osv.. Melka har blandet seg inn ett enormt antall ulike matvarer, og den er en viktig kilde til kalsium og proteiner i en sunt kosthold.

Når melka brukes i osteproduksjon så produseres, som nevnt, myse som et biprodukt. Selve melke-komponenten som er involvert i osteproduksjonen er det løselige proteinet kasein. En blanding enzymer som kalles løpe tilsettes melka for å få kaseinet (ostemassen) til å koagulere. Ostemassen skiller seg deretter fra mysen, og løpeenzymene bidrar til modningen av osten ved å fortsette å bryte ned noe av kaseinet mens osten modnes.

proteinpulver myse
Proteinpulver kan fremstilles fra ulike kilder, også veganske, men den aller største mengden proteinpulver fremstilles fra melk som vi får fra kua.

 

Det finnes mange ulike typer for osteproduksjon, men alle metodene har til felles at de skiller ostemassen fra mysen. I kommersiell produksjon er det hovedsakelig to metoder som benyttes:

  1. Mikroorganismer
  2. Sterke syrer som for eksempel saltsyre

Forskjellen på disse metodene påvirker kvaliteten på osten. De ulike typene startkulturer, mengden og prosesseringstiden, er det som avgjør hva som til slutt kan regnes som “billig ost” eller “gourmet ost”. Produksjonen foregår gjerne raskere ved bruk av sterke syrer og kan genere større kvantum på kort tid. Disse ostene selges gjerne kommersielt i store mengder og prisen er relativt lav.

 

Proteinpulver er resultatet av et biprodukt

Uavhengig av produksjonsmetode, mikrobakteriell eller kjemisk, overskuddet fra osteproduksjonen- mysen, er det som blir igjen og som sendes til flere runder med ultrafiltrering og spraytørkes før det til slutt ender opp som det vi kjenner som høykvalitets proteinpulver i ulike varianter.

Ettersom mysen er et biprodukt av et organisk råmateriale som osten, vil det forekomme ulikheter i hvordan proteinpulveret fremstår i utseende, uavhengig av produksjonsmetode. I tillegg til metoden som benyttes for å fremstille osten, vil kuas diett innvirke på fargen på proteinpulveret. Enkelte ganger vil pulveret ha en gul/oransje farge, andre ganger en lysere, nesten hvit, farge. Produsentene av ost kompenserer for fargevariasjonene ved å tilsette en komponenten titaniumdioksid som fungerer som blekende fargestoff/pigment.

proteinpulver
To bokser med samme type proteinpulver og med samme smak, kan likevel variere i fargen

Ulike oster, og myse også, som har en mer gulaktig farge, har den samme proteinkvaliteten som den lysere osten og mysen. Men, kyra som blir fóret på en diett bestående av ferskt gress vil innta en større dose betakaroten i kosten (det samme fargestoffet som finnes i gulrot), og denne lille mengden betakaroten er nok til å sette farge på mysen. Kyr som spiser høy vil innta mindre betakaroten, og på samme måte vil mysen være blekere på grunn av et lavere innhold av fargestoffet. Av samme grunn kan det forklares at proteinpulver som kommer fra kyr på sommerbeite vil ha en mer gul/oransje farge, mens proteinpulveret som er utvunnet fra mysen til kyr som har knasket gress hele sommeren, vil være mørkere. Proteininnholdet og kvaliteten er den samme.

Vår anbefaling av proteinpulver er Tech Nutrition Prozyme!

 

Kilde
1.Team MGN. How seasonal variations in cows milk affects whey protein. Muscleandstrength.com
2.(2013). Hvordan lages proteinpulver?. Bedretrent.no
3. Løpe/LøypeMelk.no

DEL

Advertisement

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer