HRV hvilepuls
211
0

Treningsfremgang er et resultat av jevnlig og progressiv belastning over tid kombinert med en god restitusjon. Her får du vite hvordan du kan gjøre restitusjonen bedre.

Restitusjon handler om mer enn bare hvile. Her regner vi on alle faktorer som har betydning for resultatet av treningsøkta du har lagt bak deg, og hvordan du prioriterer å hvile, spise, kjøre restitusjons trening, etc..

Siden restitusjonen er en så stor del av treningsarbeidet, bør du prioritere dette likte nye som treningen.

HRV pulsklokke
En god pulsklokke kan hjelpe deg til å overvåre HRV.

 

Pulsen avslører

HRV (heart rate variability) spiller en stor rolle når det kommer til å anslå hvor effektiv og virkningsfull treningen har vært, og ikke minst hvor lang tid det vil ta å restituere. Du tror kanskje at vanlig hjerteslag slår ned jevne intervaller og at tiden mellom hvert slag er like hele tiden? Det er feil.

Hjertet slår nemlig med ulikt intervall, og når du er i hvile, vil hjertetrytmen øke og synke i takt med at du puster inn og ut. For eksempel vil et sunt HRV vise et mønster mellom hjerteslagene på 1.05 sek, 0.97 sek, 1.15 sek, 0.93 sek, mellom slagene når du puster inn og ut.

En stor variasjon i HRV indikerer god helse og form, mens en liten variasjon i HRV er et tegn på at hjertet opplever mer stress og ikke er i sin “optimale tilstand”.

En stabil HRV er knyttet til det sympatiske nervesystemet som er ansvarlig for “fight or flight” instinktet vårt. Dette skyldes at det parasympatiske nervesystemet ikke er sterkt nok til å bremse hjerterytmen din når det skal- enten du er syk, stresset eller overtent.

pulsklokke best i test

For kun få år siden var det nødvendig å bruke avansert måleutstyr for å måle HRV, men pulsklokke produsenten Polar var først ute med å inkludere denne funksjonen i sin toppmodell pulsklokke Polar V800. Denne klokken har allerede rukket å bli noen år gammel, men fremdeles så har den så avanserte funksjoner og er så bra, at den selger i bøtter og spann. Du kan sjekke den ut her.

 

Mål hvordan treningen påvirker kroppen

Når du måler HRV jevnlig, vil du enklere kunne oppdage tegn som tyder på at du ikke er på riktig vei. Dersom du ser at HRV verdiene er relativt stabile over en lengre periode, for eksempel 1.05, 0.99, 1.03, 1.00, så kan dette være et tegn på at kroppen din er stresset og at den trenger mer hvile før du forsetter med mer trening.

Når du bruker HRV som en indikator på formen din, kan du på en ærlig og effektiv måte gi kroppen den tiden den trenger for å restituere optimalt, i motsetning til at du følger et treningsprogram slavisk.

Dette er viktig ettersom kroppen din aldri vil respondere helt likt på samme type trening fordi eksterne faktorer påvirker livet ditt og kan heve stressnivået i kroppen. Ved å bruke HRV vil du derfor alltid få en ærlig tilbakemelding på hvor restituert du er, du vil få mer igjen for treningen, og du vil lettere kunne unngå skader.

Er HRV verdien varierende og du føler deg i god form, kan du med fordel kjøre på. Men, dersom du ser at HRV har ligget stabilt i mange dager, kan du med god samvittighet ta deg en velfortjente pause.

HRV hvilepuls
Ved å trene etter HRV vil du lettere kunne oppdage når du bør ta deg en hviledag, eller når du er 100% restituert.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

HRV gjør det lettere å sette nye rekorder

En annen god ting med HRV er at du kan bruke dette til å finne ut når du er i din beste form for å forsøke og sette ny personlig rekord. En studie fra 2007 fant at utøvere som justerte treningen etter HRV gjorde betydelig større fremskritt i løpingen enn utøvere som fulgte et treningsprogram slavisk. I tillegg viste resultatene at alle deltakerne som brukte HRV som verktøy, viste like stor fremgang. Dette indikerer at å trene etter HRV rytmen med stor sannsynligvis vil ha effekt for alle kroppstyper.

Ved å benytte HRV er det mer sannsynlig at du er fullt restituert når du starter en treningsøkt, som igjen fører til at du kan gjennomføre økta med høyere kvalitet og dermed få mer igjen for treningen slik at du raskere blir i bedre form. Til tross for at dette er et relativt nytt verktøy innenfor trening og restitusjon, så har HRV vært forsket lenge nok på til at man kan si at det har betydning for å fastslå restitusjonen.

Å holde øye med HRV, og gjerne føre en logg, kan redusere risikoen for at du pådrar deg skader, bidra til lavere stressnivå, samt at du presterer bedre over tid. Ved å trene KUN når kroppen din er klar for det, vil du unngå og presse den for langt, og du vil gi den best mulig forutsetning for å trene på høyt gir når du først trener.

 

Kilde
How to use HRV to improve recovery. Stack.com

DEL

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer