veksthormon
651
0

Veksthormoner er avgjørende for at vi skal kunne bygge større og sterkere muskler. Bruk dette trikset på neste treningsøkt for å gi produksjonen av veksthormonet GH en boost!

GH er et veksthormon på samme måte som testosteron. Det skrives mye om viktigheten av testosteron, men GH er vell så viktig for at musklene våre skal kunne vokse.

Dette utløser GH

Nesten all form for trening vil utløse en økt produksjon av GH. Enten du løfter få repetisjoner med tunge vekter, mange repetisjoner med lette vekter, eller hopper opp og ned på en kasse. 

Selv om det er gjort mye forskning på veksthormonet GH, er det svært få undersøkelser som har sett på hvor mye GH som faktisk skilles ut under ulike former for trening. Heldigvis har en japansk studie kastet sløret av mysteriet rundt veksthormonet som står i skyggen av testosteron, og funnet frem til det de mener er den beste metoden for å stimulere til økt GH produksjon og tilsvarende større og sterkere muskler.

 

Slik fant de frem til den beste metoden 

De japanske forskerne rekrutterte 17 mannlige studenter og fikk de til å trene beina i beinpress og leg extension. De første seks ukene fulgte studentene er relativt vanlig hypertrofi program der de gjennomførte flere sett med varierende belastning basert på 1RM. Alle deltakerne opplevde stor fremgang.

De neste fire ukene ble studentene inndelt i to grupper der begge gruppene gjennomførte en rutine på 5 sett på 90% av 1RM og 3 minutter hvile mellom settene. Men, i tillegg til de 5 settene gjennomførte den ene gruppen ett sett med 50% av 1RM til utmattelse som en avslutning på økta.  

veksthormon
Veksthormonet GH er sammen med testosteron helt avgjørende for at vi kan bygge større og sterkere muskler.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

 

Dette fant de 

Mens begge gruppene viste en økt GH respons, så hadde gruppen som avsluttet økta med en høy-rep øvelse en betydelig høyere GH respons i de første 60 minuttene etter at økta var ferdig. Den samme gruppen viste også større fremgang i styrke (større fremgang i 1RM) og større muskelvekst i beina, enn gruppen som trente et vanlig hypertrofi program.

 

Dette kan du gjøre for større muskelvekst 

Det er tydelig at å løfte tungt utløser en GH respons, men å avslutte en tung styrkeøkt med en høy-rep øvelse på 50% av 1RM, utløser en enda større GH respons.

Enten denne ekstra responsen kommer av det ekstra trenings volumet, eller om det er direkte relatert til høy-rep treningen utført på 50% av 1RM, er usikkert. Likevel er resultatene slående og den samme treningsmetoden kan enkelt brukes av hvem som helst. Dersom du trener for økt styrke, gjør noe så enkelt som å avslutte økta for den bestemte kroppsdelen med et sett utført til utmattelse det du bruker 50% av 1RM.

Denne treningsmetoden kan være verdt å prøve enten du følger et vanlig hypertrofi program eller et styrke program. Bare avslutt med et sett det du trener til utmattelse med en belastning på 50%av av 1RM.

 

Kilde
Luoma, TC. (2017). Tip: Supercharge GH production. T-Nation.com

Kommentarer