luftforurensning trening
123
0

Du vet antageligvis allerede at forurenset luft er skadelig for lungene dine. Men er du klar over hvordan det kan skade øynene dine?

Det er kanskje ikke det første du tenker over, men forurenset luft kan gjøre skade på langt mer enn bare lungene dine. Å ta seg en løpetur i byen en gang i blant, trenger ikke å gjøre store skaden. Bor du derimot i en storby der luften er konstant forurenset, bør du være ops på hvilke konsekvenser det i verste fall kan få.

 

Luftforurensning kan føre til blindhet

I følge forskere ved University College i London, er personer som lever i byer med høye konsentrasjoner av luftforurensning, minst 6% mer utsatt for å utvikle glaukom (grønn stær). Dette er noe du definitivt ikke ønsker, for grønn stær er en relativt alvorlig øyesykdom som kan føre til blindhet. Glaukom er så mye som 50% mer vanlig i urbane strøk enn i landlige strøk.

Luftforurensning kan forårsake at partikler du puster inn i lungene, vil havne over i blodbanen. Partiklene vandrer deretter over fra blodårene til nervene i øyet. Over tid kan dette skade netthinnen. Andre studier har funnet tegn på at selv kortere perioder med eksponering for forurenset luft – kun timer – kan forårsake varig skade, eller krympe, blodårene.

luftforurensning trening
Bor du i et område med svært forurenset luft, bør du forsøke å unngå å trene for mye langs vei og i bygater. Oppsøk parker og naturen i rundt deg så godt det tar seg gjøre.

 

Ta forhåndsregler

Dersom du bor i en storby der luftforurensningen er spesielt høy, bør du revurdere hvor my og lenge du skal trene utendørs. Velg parker fremfor bygater, og oppsøk gjerne områder der naturen råder mer enn asfalten. I Norge er vi heldige som har kort vei til naturen nesten uansett hvor vi bor, og ekstrem luftforurensning er ytterst sjeldent. Dette er hovedsaklig en utfordring i større byer med mye trafikk og stillestående luft. Oslo, Bergen, Tromsø og andre storbyer kan oppleve dette som en utfordring på vinteren, men det er heldigvis som regel kortvarig.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Kilde
Arvo Journals

DEL

Advertisement

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer