egg sunt kosthold
248
0

Egg har vært diskutert i mange artikler og i heftige debatter, men hvor farlig er det egentlig å spise et av de mest næringsrike produktene på markedet?

Det har blitt gjennomført enormt mange studier på egg, og kanskje er det den matvaren som er mest undersøkt og forsket på når det gjelder påvirkning på vår egen helse. Lenge var egget bannlyst på grunn sitt ufortjente rykte som kolesterolbombe, men i senere tid har forskning vist at egget slett ikke fører til noen negative konsekvenser for de som spiser det. Faktisk er egget utrolig næringsrikt og inneholder alle de 20 essensielle aminosyrene som du og jeg trenger.

Men hva skjer med kroppen om du spiser flere egg daglig i mange uker?

 

Egg, egg, egg. Dagen lang.

Et forskningsteam rekrutterte 128 deltakere som alle hadde prediabetes eller diabetes type 2. (Prediabetes er et forstadiet til diabetes der man har lett forhøyede blodsukkerverdier, og risikoen for å utvikle diabetes type 2 er forhøyet). Deltakerne ble delt inn i to grupper i tre måneder. Hver gruppe inntok proteiner, karbohydrater, fett, og hadde et kaloriinntak som matchet hverandre, men den ene gruppen spiste mindre enn 2 egg i uken, mens den andre gruppen spiste mer enn 12 egg i uken.

Deltakerne ble deretter fulgt opp med undersøkelser etter 9 måneder og 12 måneder.

egg sunt kosthold
Er det egentlig farlig å innta store mengder egg? Ikke i følge denne forskningsrapporten.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

 

Resultatene

Resultatene fra undersøkelsen er godt nytt for alle som elsker egg og som bruker det som en viktig del av proteininntaket i hverdagen. Vi kunne ramset opp alle fremmedordene på ulike hormoner og fettsyrer som ble påvirket/ikke påvirket, men oppsummerer med at det ikke var noen forskjell mellom de to gruppene.

Forskerne konkluderte med at “Individene med prediabetes eller diabetes type 2 som fulgte en høy-egg diett i 12 måneder, og som inkluderte en 3-måneders vektreduksjons fase, hadde ingen betydelig endring i kardiovaskulære risikofaktorer, markører for inflammasjon eller stress, eller påvirkning på blodsukkeret. Dette betyr at det er trygt for personer med høy risiko for å utvikle diabetes type 2 å spise store mengder egg”.

 

Dette betyr det for deg

Først og fremst betyr dette at du kan nyte eggene dine med god samvittighet uten å være bekymret for at det skal påvirke helsen din negativt. Undersøkelsen viste riktignok at kolesterolnivået hos den høy-egg diett gruppen økte- faktisk hele 2,5 ganger- men kolesterol er ikke lenger et like aktuelt tema som tidligere. Nyere forskning har nemlig kommet fram til at kolesterol ikke har noen stor betydning for økt risiko for diabetes og kardiovaskulære sykdommer. Faktisk viser deg seg at et kolesterolnivå under 180 mg/dl kan øke risikoen for død!

Spis egg som en del av et sunt kosthold, og for best effekt av egget bør du spise egget slik som dette: Denne måten å spise egget på øker prosessen bak muskelvekst med 45%!

 

Kilde
Luoma, TC. (2018). Tip: The truth about eating lots og eggs. T-Nation.com

 

DEL

Advertisement

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer