peanøttsmør
678
0

Enten du ønsker deg ned i vekt, opp i vekt, bygge mer muskler eller bare opprettholde en sunn helse- sunne fettsyrer er nødvendig!

Alle som leser litt om kosthold og ernæring vil raskt legge merke til det store fokuset på fett. Kostholdseksperter råder oss til å spise mindre av den usunne typen mettet fett, og mer av de flerumettede fettsyrene som faktisk er bra for helsen vår. Men se for deg at du går i butikken for å kjøpe melk, hvitost, rømme, peanøttsmør, skinke, etc.. Det finnes ikke bare en´ enkelt type av hvert produkt, det finnes lett-varianter i flere former i tillegg til det originale produktet. Hva er egentlig det beste alternativet?

Hvis du studerer etikken på et glass med peanøttsmør vil du oppdage at en servering (ca. to spiseskjeer), inneholder omtrent 80% umettet omega-3 fra peanøtter. Peanøttsmør kommer også i en lettere variant med mindre fett, og for å redusere fettmengden vil produsentene erstatte noe av fettet med maltodextrin, et tilsetningsstoff som etterligner egenskapene og smaken til fett. Når du bytter ut tradisjonelt peanøttsmør med et fettredusert alternativ, erstatter du også de sunne fettsyrene med tomme karbohydrater og dobbel mengde sukker.

 

Vanlig peanøttsmør vs. fettredusert peanøttsmør

Fettredusert peanøttsmør høres kanskje sunnere ut en sitt søsterprodukt, men det er heller tvert i mot. En valg servering (to spiseskjeer) med fettredusert peanøttsmør inneholder omlag 12g flerumettet fett, mens vanlig peanøttsmør inneholder 16g flerumettet fett. Forskjeller er kun 4g, tilsvarende 36kcal. Når kaloriene i tillegg består av den sunne typen fett, er forskjellen ubetydelig.

I det du bytter ut peanøttsmøret med den fettredusert varianten, vil innholdslisten også inneholde ingredienser som mais sirup, sukker, stivelse og andre tilsetningsstoffer. Alle disse ingrediensene øker det totale sukker- og karbohydratinnholdet til henholdsvis 4g og 15g. Sammenlignet med vanlig peanøttsmør som inneholder kun 1g sukker og 6g karbohydrater, er dette en svært stor økning. Mengden salt er også doblet i det fettredusert alternativer.

peanøttsmør
Peanøttsmør er kaloririkt, men inneholder rikelig med sunne fettsyrer.

“Lav-fett” og “fettfri” begrepene forvirrer

Man skulle tro de to begrepene over referer til noe positivt, men det er absolutt ikke tilfellet i alle situasjoner. På samme måte som proteiner og karbohydrater, tilfører fett kroppen energi. Ulike omega fettsyrer er essensielt for kroppen fordi den ikke er i stand til å produsere dette selv, og du er nødt til å få de tilført gjennom kosten for å overleve. Et kosthold rikt på omega-3 og umettet fett er med på å effektivt motvirke høyt kolesterol og triglyserid nivå. Et høyt nivå av triglyserider er med på å øke risikoen for hjerte- og karsykdommer. Omega-33 og omega-6 fettsyrer bidrar også til å redusere inflammasjonstilstanden i kroppen og motvirker nedbrytningen av muskler.

Du bør IKKE være redd for fett, men lær deg hvilke fettyper som er sunne og gir deg viktige næringsstoffer. Hvis du trenger noen enkle retningslinjer, ta med deg disse tipsene:

  • Spiser du brød til frokost? Bytt ut smør eller syltetøy med sunt, helt vanlig peanøttsmør.
  • Tilsett chiafrø i yoghurten eller frokostblandingen.
  • Bruk linfrø i smoothien.
  • Topp frokostblandingen med litt valnøtter eller mandler.
  • Bytt ut majones til fordel for skivet avokado eller guacamole.
  • Inkluder mer laks og sunne fiskeprodukter i kosten.
  • Benytt olivenolje og sitronjuice som dressing.
  • Bytt ut søtsaker og snacks med nøtter og frø.

Hvis du fremdeles er i tvil om alternativene med mest fett er de sunneste, kan du lese denne saken 3 overraskende fakta du ikke visste om meieriprodukter!

 

Kilde
1.Fortunato, Kait. (2013). How to incorporate healthy fats into your diet.Stack.com
2.Valente, Lisa. (2014). Which Peanut Butter Is Best? Reduced-Fat vs. Natural Peanut Butter. Eatingwell.com

DEL

Advertisement

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer