svetter etter løping
1878
0

Et voksent menneskes kropp består gjerne av opp til 60 prosent vann, og kroppen vår benytter vann til en hel rekke livsviktige funksjoner. Vann er viktig for å regulere kroppstemperaturen, for transportering av næringsstoffer, for utskillelse av avfallsstoffer og for kjemiske prosesser i cellene. I tillegg er vann viktig for å smøre leddene, og fungerer som en støtdemper for hjernen og ryggmargen.

 

Sport og vannmengden i kroppen

I noen sportsgrener er det en fordel å kunne redusere vannmengden, av ulike grunner. En grunn er for å oppnå en midlertidig reduksjon av kroppsvekten. Dette gjøres fordi noen sportsgrener som boksing, roing og bryting har strenge vektkrav som må møtes.

I andre sportsgrener er definerte og tydelige muskler viktige, og i tillegg til å redusere kroppsfettet i så stor grad som mulig, bruker man gjerne treningsøvelser og vanndrivende midler for å oppnå en mer definert og veltonet kropp.

Å redusere vannmengden i kroppen kan få ned kroppsvekten med flere kilo, og sammen med strenge dietter kan en bokser, for eksempel, oppnå en stor fordel over konkurrenten. Dette er fordi at bokseren kan innta vann og mat igjen før kampen, og kan dermed gjennomføre den med sin normale vekt.

 

sweaty-woman-workout-clothes_3Hvordan reduserer man vannmengden i kroppen?

Det er mange måter idrettsutøvere og andre reduserer vannmengden på. En vanlig måte for boksere og brytere er rett og slett å svette det bort ved å utføre lavintensitetstrening som jogging, gjerne iført varme klær, eller å ta badstu. En annen måte er å redusere vanninntaket frem mot veiingen eller konkurransen. Kroppsbyggere har gjerne programmer for vanntap hvor både saltinntak og vanninntak manipuleres over tid, slik at man ved konkurransedagen oppnår et helt ‘optimalt’ vann-nivå i kroppen. Her stimuleres for eksempel kroppens vannreguleringssystem til å holde på mindre vann ved at man drikker mye over en periode, og reduserer plutselig vanninntaket mot konkurransedagen, før kroppen klarer å innstille seg til å fungere med mindre vann. Lignende ting gjøres gjerne også med saltinntaket, da et lavere saltinntak kan føre til at kroppen holder på mindre vann.

Alle metoder som benyttes for å redusere vannmengden i kroppen bør utføres med forsiktighet, da dette i verste fall kan være helseskadelig. Spesielt metodene som brukes av kroppsbyggere kan grense til det ekstreme, og man bør vite at dehydrering av kroppen i denne grad kan gi skader både på lang og kort sikt.

 

Vanndrivende midler

Vanndrivende midler, som ofte kommer i tablettform, kan benyttes for idrettsutøvere og mennesker som plages av vannansamlinger. Vannansamlinger kan oppstå av ulike grunner, og årsakene bør undersøkes om man opplever dette. I noen tilfeller vil leger utskrive vanndrivende midler som en del av behandlingen for vannansamlinger.

Det finnes en del vanndrivende tabletter som kan kjøpes uten resept, og noen inneholder gjerne naturlige ingredienser som både trekker overflødig vann ut av kroppen, og samtidig regulerer elektrolytt- og mineralnivået.

 

Naturlige vanndrivende midler fra Weightworld

Hos Weightworld kan vi by på et utvalg av det beste innen naturlige vanndrivende midler som finnes på markedet idag, som du kan se nærmere på. Vi kan spesielt anbefale Retenix vanndrivende piller, som er en avansert sammensetning av naturlig planter som er svært effektive mot vannsamlinger i kroppen. Ingrediensene i Retenix vanndrivende piller inkluderer blant annet einebær, buchublad, løvetann, tranebær og eplecidereddik.

 

Kilder:

  • https://water.usgs.gov/edu/propertyyou.html
  • https://breakingmuscle.com/fitness/making-weight-why-fighters-cut-weight-and-3-tips-for-doing-it
  • https://www.bodybuilding.com/fun/topicoftheweek160.htm
  • https://www.felleskatalogen.no/medisin/sykdom/vann-i-kroppen
  • https://sml.snl.no/ødem
DEL

Advertisement

Annonse

André Hefner startet opp Hardworkout i 2013 under sine Personlig trener studier hos Actvie Education. Han begynte å trene vekter allerede som 15 åring og har vært stamgjest på treningsstudioet siden den gang. I tilegg til PT utdannelsen har han også kostholdsveiledningsstudier bak seg. André har et glødende engasjasment for trening og ønsker å kunne videre formidle sin kunnskap til andre.
Kommentarer