proteinpulver
319
0

Enten du allerede benytter deg av en av de tre produktene, eller vurderer å prøve; her er en enkel innføring i hva du bør velge- og hvorfor.

Den beste veien for vektoppgang er å spise sunne og næringsrike matvarer som gir deg all energien du trenger, men av og til er det faktisk ikke nok. Tenk bare på hvor mange kalorier aktive idrettsutøvere forbrenner gjennom en lang konkurranse og harde treningsøkter, eller hvor vanskelig det er å gå i pluss dersom du selv skal rekke jobb, middag, fritidsaktiviter med barna, egen trening, og ikke minst tid til å spise slik at du går i kalorioverskudd for å ha mulighet til å legge på deg.

Å spise for å gå opp i vekt vil for mange høres helt fjernt ut og kan fremstå som et luksusproblem mer ennet reelt dilemma. Når målsettingen er å øke muskelmasse, må kaloriinntaket være høyere enn forbruket, og på et tidspunkt vil det rett og slett være vanskelig og slitsomt å sørge for at kroppen får i seg all næringen den trenger. I slike tilfeller kan det være nyttig å bruke tilskudd for å få dekt det ekstra behovet, og i hovedsak er det snakk om proteinpulver, måltidserstattere (MRP – meal replacements) og weight gainers.

Disse tre produktene kan være til god hjelp for å gi deg de ekstra kaloriene som skal til for å gå opp i vekt- uten at du trenger å spise døgnet rundt.

proteinpulver
Proteinpulver, måltidserstattere og weight gainers er tre gode alternativer i jakten på ekstra kalorier for muskelvekst!

Proteinpulver

Proteinpulver er det mest allsidige og rimeligste alternativet av de tre produktene, og det er ikke overraskende et av de mestselgende kosttilskuddene. Sammenlignet med måltidserstattere og weight gainers, inneholder proteinpulver færre kalorier, karbohydrater, fett og sukker, og inneholder som regel ikke mer enn 150 kalorier per servering.

Proteintilskudd i form av “shaker” kommer i to varianter: Vanlig proteinpulver som blandes ut i vann eller melk, og ferdig blandet proteinshake som kommer på flaske. Den ferdig blandete varianten er svært lettvint, men koster også mer. Proteinshake som du får fra pulver krever at du tilbereder shaken i en shaker og at du vasker opp etter deg, men til gjengjeld sparer du deg en del kroner.

Jakter du et proteinpulver med minst mulig karbohydrater, fett og sukker, bør du se etter et proteinpulver som er rikt på myse isolat. Ønsker du rimeligst mulig proteinpulver, skal du se etter rent myse konsentrat. Et blandings proteinpulver består gjerne av myse konsentrat, myse isolat og kasein protein, og koster gjerne midt mellom de to tidligere nevnte. Miks-pulver sørger for proteiner av rask-, middels- og langsom absorberingsevne.

proteinpulver
Proteinpulver kommer i en rekke ulike varianter. Fellesnevneren er et høy proteininnhold som skal bidra til raskere muskelvekst.

Trenger du et proteinpulver som sørger for muskelvekst gjennom natten, skal du gå for kasein protein. Denne formen for proteiner absorberes tregest i kroppen, og sørger derfor for langvarig og jevn tilførsel av energi til musklene.

Det fine med proteinpulver er at du enkelt kan gjøre det om til en måltidsersatter eller en weight gainer ved å tilsette andre ingredienser til shaken. For å lage en måltidserstatter øker du karbohydrat- og fettinnholdet ved å tilsette for eksempel havregryn og peanøttsmør. For å få en weight gainer skal du tilsette enda flere ingredienser som frukt, iskrem, nøtter, yoghurt, olje, etc..

Ønsker du å prøve proteinpulver, eller om du allerede bruker det, så anbefaler vi å sjekke våre guid: Best i test proteinpulver!

Måltidserstattere

De fleste måltidserstattere på markedet kommer ferdigblandet i flaske eller som pulver i porsjonsposer. Hovedforskjellen mellom disse og proteinpulver er at måltidserstattere som regel inneholder mellom 200-500 kalorier, i tillegg til viktige mikronæringsstoffer, ekstra karbohydrater og fettsyrer i form av mellomlange fettsyrer som fordøyes lett og gir rask energi som varer lenge. De kan også inneholder en god del fiber, noe de fleste proteinpulvere mangler.

Konsistensen på måltidserstattere er nesten alltid en god del tykkere enn for proteinpulver, noe som kan være både positivt og negativt. Det positive er at en tykkere konsistens fyller opp magen i større grad og bidrar til bedre metthetsfølelse. Denne fordelen forsterkes blant annet av at måltidserstattere som regel inneholder en del langsomt fordøyelig kasein proteiner.

På den annen side, fordi de er tykkere, kan de være vanskelig å blande ut. Forsøker du å blande ut en måltidserstatnings-shake i den vanlige shakeren din, så ender du antageligvis opp med en klumpete masse som du definitivt ikke vil drikke. Den beste metoden å blande ut måltidserstattere på er å bruke en blender.

måltidserstattere
Måltidserstattere innholer som regel mellom 500-1000 kalorier per servering og er også tilsatt en rekke mikronæringsstoffer for å gjøre produktet mer “komplett” enn kun proteinpulver alene.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Weight Gainer 

Weight gainers gir deg mye av det som måltidserstattere ikke gjør. De fleste weight gainere tilfører kroppen mellom 500-1000 kalorier per servering. Proteininnholdet er som regel rundt 50g, mens karbohydratinnholdet ligger på 100-250g.

Weight gainers er som regel beregnet på de som virkelig er ute etter å øke både kroppsmasse og muskelmasse og de som sliter med å legge på seg enten som følge av enorme treningsmengder, eller på grunn av et svært høyt stoffskifte. Men, uansett hvor lett eller vanskelig du har for å legge på deg vekt, så kan en weight gainer være nyttig for å øke muskelmasse og størrelse.

Muskelvekst krever ikke uendelig med kalorier, og det kan også bli for mye. Weight gainers varierer mye i kaloriinnhold, så sørg for å velge en som utfyller ditt behov. Det er stor forskjell mellom en 400 kcal gainer og en 1000 kcal gainer, særlig dersom du inntar to serveringer daglig gjennom flere uker. Dersom du overdriver inntaket, vil det bidra til at du kan begynne å legge på deg uønsket fett.

De aller fleste klarer seg fint med en weight gainer som inneholder rundt 400-600 kcal per servering, mens de som strever veldig med å legge på seg ekstra vekt, fint kan innta gainere på 900-1000 kcal. Begynn gjerne med færre serveringer og øk doseringen eller bytt type dersom du ikke oppnår resultater etter noen uker.

weight gainer

Om målet ditt er å gå ned i vekt UTEN å tape muskelmasse, bør du lese denne guiden: Vektreduksjon- Gå ned i vekt uten å miste muskelmasse!

 

Kilde
Week, Matt. (2018). The Scoop On Protein Shakes, Meal Replacements, And Weight Gainers. Bodybuilding.com

Kommentarer