melkeprodukter proteiner
Melkeprodukter inneholder rikelig med proteiner av høy kvalitet og er en god næringskilde i et kosthold for vektreduksjon.
332
0

Et sunt og variert kosthold sammen med rikelig med fysisk aktivitet, er den sikreste kilden til en sunn og “riktig” vekt for både deg og meg. Dietter er ment for kortere perioder der man ønsker å endre kroppsform, mens en varig kosthold også skal være overkommelig. Da har vi en god nyhet til deg.

Proteiner er antageligvis det mest omdiskuterte næringsstoffet i treningsmiljøet. Hvor mye proteiner skal du innta for å bygge større og sterkere muskler? Når skal du innta proteinene? Hvilke typer proteiner? Hvor ofte?

Spørsmålene er mange, og svarene er enda flere. Uansett kan vi konkludere med at proteiner er helt nødvendig for at vi skal kunne fungere, og de har en rekke sentrale oppgaver i kroppen vår. Proteinene er de viktigste byggesteinen i muskler, celler og vev, og de inneholder aminosyrer som er helt essensielle for oss. Aminosyrer er små kjemiske forbindelser som eksisterer i 20 ulike varianter. 11 av disse aminosyrene klarer du og jeg å produsere selv, men de 9 resterende må kroppen klare å produsere selv. Disse kalles essensielle aminosyrer.

Melkeproteiner inneholder ALLE disse 20 aminosyrene og omtales derfor som proteiner av god kvalitet.

melkeprodukter proteiner
Melk inneholder alle de essensielle aminosyrene.

God metthetsfølelse

Et vanlig råd til de som ønsker seg ned i vekt er å inkludere rikelig med fiber og proteiner i kosten. Fiber er et karbohydrat som kroppen ikke klarer å fordøye og utnytte energien fra, men det bidrar til å fylle opp magen, gir en langvarig og god metthetsfølelse, forenkler fordøyelsen, samt regulerer insulin- og glukose nivået.

Proteiner bidrar også til en langvarig og god metthetsfølelse, men i tillegg klarer kroppen å utnytte energien fra denne næringskilden. Proteinrik mat tilfører også kroppen viktige næringsstoffer som nevnt over, og de gir bedre metthetsfølelse på samme antall kalorier enn både karbohydrater og fett.

Proteininnholdet i melk, uavhengig av type, ligger på 3,5g per 100g, i hvitost er det omkring 20g proteiner per 100g, mens det i yoghurt er alt fra 10-20g proteiner per 100g. Melkeprodukter med et høyt proteininnhold er derfor perfekt for de som ønsker å gå ned i vekt.

melkeprodukter proteiner
Melkeprodukter inneholder rikelig med proteiner av høy kvalitet og er en god næringskilde i et kosthold for vektreduksjon.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Øker forbrenningen

De magre meieriproduktene og “vanlige” meieriproduktene Inneholder relativt lik mengde av de ulike næringsstoffene sett bort fra fettinnholdet som er lavere i de magre produktene. Om du ikke har et ønske om vektreduksjon er det ingen grunn til at du skal velge de magre produktene, men dersom du ønsker deg ned i vekt, kan du fint velge disse. Magre meieriprodukter er næringstette, noe som betyr at de gir mange næringsstoffer for hver kalori.

Melkeprodukter er også den viktigste kilden vår til jod og kalsium, samt vitamin B12, vitamin B2 og fosfor. Kalsium er en viktig bestanddel i alle cellene våre, og er delaktig i mange av de viktigste prosessene i kroppen vår. Flere studier påpeker at kalsium kan bidra til økt forbrenning, og andre studier hevder at kalsium kan binde fettet i tarmen og dermed hindre noe av fettet i å bli tatt opp i kroppen.

Jod er et annet mineral som er svært viktig for oss. Jod inngår i produksjonen av hormonene T3 og T4 som utskilles i skjoldbruskkjertelen. Disse hormonene regulerer stoffskiftet vårt og er nødvendig for at stoffskiftet skal foregå normalt. Siden det er relativt få kilder til jod i kostholdet vårt, er melk og melkeprodukter svært viktig for å dekke det daglige behovet.

 

Anbefaler 3 porsjoner daglig

Som skrevet utallige ganger før, er den eneste måten å gå ned i vekt på å forbruke flere kalorier enn du inntar. MEN, et velbalansert kosthold med mye proteiner kan bidra til å gjøre dette lettere. Maten du inntar bør være næringsnett, vitaminrik og mineralrik.

Ettersom de magre produktene som regel inneholder færre kalorier enn originalene, men like mye næringsstoffer og proteiner, er dette svært gode alternativer i en kosthold for vektreduksjon. Helsedirektoratet anbefaler alle å innta minst 3 porsjoner magre meieriprodukter om dagen. Dette kan for eksempel være:

  • En skål Cottage Cheese (150g). Ca. 38g proteiner.
  • 2 skiver mager hvitost. Ca. 5-7g proteiner.
  • 1 glass melk (2,5dl). 9g proteiner
  • 1 porsjon yoghurt (150g): Ca. 15g proteiner

Les også: Få bedre utholdenhet med sjokolademelk!

 

Kilde
Glemminge Arnesen, Terese. Proteinrike meieriprodukter kan være bra slankemat. Melk.no

Kommentarer