plantar fascitt
441
0

Plantar fascitt (også kjent som plantar fasciitt og plantar hælsmerte) er en betennelsestilstand i foten som gir smerter under hælen og fremover på undersiden av foten. Les videre for mer informasjon og tips til opptrening.

 

Hva er plantar fascitt?

Plantar fascitt betyr ordrett betennelse i plantar fascien (bindevevshinnen på undersiden av foten). Plantar fascien kalles for seneplaten på norsk. Seneplaten strekker seg fra hælbenet som en vifte frem til tærne og har en viktig støtdempende funksjon i foten. Tilstanden er mest utbredt blant løpere og militære på grunn av at løping og stillestående stilling over lengre tid påfører stor belastning på seneplaten. Mennesker med plattfot eller hulfot har også økt risiko.

Seneplaten har en vifteform fra hælbenet til tærne. Mikrofrakturer i vevet ved overbelastning gir betennelse og smerter.

 

Symptomer på plantar fascitt

Plantar fascitt gir typisk smerter under hælen som brer seg fremover på undersiden av foten. Man har ofte et ømt punkt under hælen. Smertene oppstår typisk når man tråkker ned på hælen og det er verst om morgenen. Ved starten blir gjerne smertene mindre ved aktivitet og verre i etterkant. Etterhvert kan man også ha økte smerter under aktivitet og selv i hvile.

 

Behandling og råd

Tilstanden er dessverre langvarig og går oftest over etter ett til to år. Opptrening og følge enkle tips er smertelindrende og kan gjøre at det går over raskere. Akutt kan det anbefales å avlaste ved bruk av krykker, samt begrense gåturer og stillestående stilling. Tøyning av fotsålen og leggen anbefales 2-3 ganger daglig både akutt og senere. Spesialtilpassede såler har tidligere vært anbefalt, nyere forskning viser at såler kjøpt i vanlig sportsbutikk har like god effekt. Opptrening består av styrkeøvelser for fot- og leggmuskulatur.

 

Opptrening ved plantar fascitt

Øvelsene anbefales å utføres daglig, helst 2-3 ganger. Gjør det til en vane og for eksempel trene like etter frokost, middag og før du legger deg. I tillegg anbefales generell styrketrening av ben, husk å tøye legg og fotsåle i etterkant. Sykling og svømming kan være et godt alternativ hvis det er for smertefullt å løpe. Du kan trene med smerter, men de skal være akseptable. Du bør trene med lavere intensitet hvis du opplever økte smerter over en halvtime etter trening.

Last ned som PDF her – du kan også se video av øvelsene

DEL

Advertisement

Annonse

Kaisa er utdannet fysioterapeut fra Oslomet - storbyuniversitetet (tidligere Høgskolen i Oslo og Akershus) hvor hun har fått bred kunnskap og erfaring innen forskjellig type trening, både av "friske" og "syke". Hun gikk danselinjen på VGS og har mange års erfaring med styrketrening, både med egen kroppsvekt og frivekter. Hennes personlige erfaring og utdanning gjør henne til en svært kunnskapsrik person innen trening, kosthold og helse, med fagkunnskap innen fysioterapi.
Kommentarer