Ingeborg med vektvest
721
0

“Du vet ikke hvordan det er å være så tjukk!”

Dette sitatet inspirerte Ingeborg Vesterås Øverassen personlig trener ved Norsk idrettsmedisinsk institutt, Nimi. I over seks år har hun jobbet som personlig trener, men det var ikke før det ”rant over” for en av kundene hennes at de sammen fikk den geniale ideen om at Ingeborg virkelig skulle føle på hvordan det er å leve som overvektig.

 

Personlig trener inspirert av kunde!

Dagen etter PT-timen ble det bestilt en vektvest på 30 kilo. Disse ekstra kiloene gir Ingeborg en BMI på litt over 30, noe som anses å være helseskadelig overvektig. I tillegg til en tyngre kropp skal hun samtidig teste ut hvordan det er å bedrive fysisk aktivitet på kaloriunderskudd i form av EasyLife kosterstatter.

I to uker fra Lørdag 30. april skal Ingeborg bære de 30 ekstra kiloene både under trening og til hverdags. Og du kan følge Ingeborgs hverdag både på Snapchat (espernfamilien), Instagram og Facebook

“Jeg har hele tiden vært utrolig imponert over de som går på EasyLife eller andre former for kosterstatninger. Endelig fikk jeg et spark bak og i to uker skal jeg gå all in for å sette meg inn i deres situasjon.”

 

Mer vekt, mindre energi og EasyLife diett

Karbohydrater er kroppens raskeste energikilde. Under en EasyLife-kur tømmes store deler av kroppens karbohydratlager, slik at kroppen må finne andre næringskilder for å dekke behovet for energi. Kroppen henter da energi fra fettlagrene, noe som fører til rask vektreduksjon og økt motivasjon hos kunden.

Noen kan lure på hvorfor i all verden Ingeborg skal utsette seg for dette, men selv er hun klar: Formålet med ”prosjektet” er rett og slett å føle ordentlig på hvordan det er å ha noen ekstra kilo. I løpet av disse fjorten dagene skal Esperns ulike gruppetimer testes ut, samtidig som hverdagsaktiviteten virkelig skal settes på prøve. Som normalvektig er det utrolig lett å foreslå små turer eller andre hverdagslige gjøremål, men hvordan er det egentlig å vaske huset, måke snø, utføre hagearbeid eller lignende med 30 kilo ekstra?

Overvektige PT- kunder har fortalt om hvordan de hver dag tar i mot medlidende blikk fra samfunnet. Putter du noe usunt i vogna ser folk på deg og sender signaler som ”det er ikke rart at du er så feit”, og kjøper man frukt eller grønnsaker lurer vi på hvordan de som spiser så sunt kan være så tjukke. Dessverre er det ikke mulig å gjenskape følelsen av å få ”sympati” for å være overvektig. Likevel håper vi at disse to ukene kan gi en indikasjon på hvordan en overvektig hverdag oppleves og at vi sitter igjen med en større forståelse av det å leve som overvektig.

– Jeg er fullstendig klar over at EasyLife ikke er ment for min målgruppe, men ønsker likevel å teste hva flere av kundene opplever. I løpet av to uker med 30 kilo ekstra og bruk av kosterstatning vil jeg forhåpentligvis få et mer reelt bilde av kundenes hverdag.

 

Ingeborg forteller om 30 kg pluss

Til vanlig jobber jeg som personlig trener på NIMI – Norges idrettsmedisinske institutt i tillegg til å ha en fast dag på Espern Aktivitetspark på Hamar. Tar en master i idrettspsykologi  og coaching på NIH.

Jeg har gått med vesten siden lørdag 30. April og den skal være på i to uker. I dag (torsdag 5. mai) er jeg på dag 6 med vest.

Det å bære 30 kilo ekstra er utrolig mye tyngre enn hva jeg forventet. Jeg har vikelig fått kjenne på hvordan det er med en tyngre hverdag og allerede i løpet av de første dagene kjente jeg at jeg trakk meg litt tilbake og bare ville sitte i sofaen med meg selv. Til tider er det faktisk altfor tungt  å bære rundt på 30 kilo, slik at jeg har måtte ta av litt vekter. På flere treningsøkter har jeg”bare” hatt 15 og 20 kilo ekstra, noe som også har vært mer enn nok.

Hverdagen er utrolig mye tyngre. I tillegg til vesten har jeg prøvd meg på Easylife kosterstattere. Der får jeg i meg i overkant av 600 kcal i løpet av en dag, noe som er altfor lite med aktivitetsnivået jeg har. I utgangspunktet trodde jeg at aktiviteten ville gå noe ned nå når jeg fikk på vesten, men ettersom jeg jobber som personlig trener og spinninginstruktør blir det mer enn nok aktivitet. Jeg har også fått mange forslag om aktiviteter som må prøves med overvekt og er derfor avhengig av å få i meg mer enn kaloriene Easylife tilfører. De siste dagene har jeg stekt litt kyllingfilet som jeg har tilsatt kyllingsuppa og prøver å tilsette litt ekstra proteiner i form av egg og rent kjøtt til hvert måltid. Håper dette gir litt mer energi og overskudd i dagene fremover. Det er jo ikke meningen at det skal gå utover helsa mi heller.

 

Underskuddet påvirker humøret mitt

Det å hele tide gå på underskudd har gjort meg utrolig sliten. Det blir mange lange netter, lange dusjer og powernap hver eneste dag. Det å bære 20-30 kilo ekstra på underskudd påvirker humøret mitt i tillegg til at jeg merker at det er en ekstra belastning for knær, hofter og skuldre.

Før jeg startet opp med prosjektet bestemte jeg meg for at jeg skulle ha på vesten til alle døgnes tider utenom natt og dusj. Det tok ikke mange dagene før jeg kjente at dette ikke var mulig. Med en 30 kilos vektvest får man ikke spredd kiloene på samme måte som man ville gjort ved overvekt og det blit ekstra stor belastning for nakke og skuldre hvis jeg skulle sitte hjemme med kiloene når jeg gjorde lekser eller så tv på kveldstid. Jeg har derfor funnet ut at jeg skal ha 10000 skritt med vest hver dag. Det betyr at vesten er på i aktivitet. Formålet med prosjektet er ikke å kjenne på hvordan det er å være på kino med ekstra kilo, men hvordan hverdagsaktiviteten faktisk blir en del tyngre. Alt jeg foretar meg er tyngre og jeg finner ikke den samme gleden i det å bevege meg som jeg gjør ellers.

Noe av formålet med vesten er prøve litt andre treningsaktiviteter enn hva jeg gjør til vanlig og ikke minst ulike aktiviteter med en tyngre kropp. Mine vanlige treningsrutiner er derfor endret en hel del i løpet av de første 6 dagene. Jeg pleier å trene variert, og har vel egentlig bare prøvd enda flere ulike former for aktivitet de første dagene. Så langt har jeg hatt 6 spinntimer, vært med på TRX trening, dansing/kondis i sal, pilates, blitt trent av en PT kunde, være på topptur på Vettakollen og gjort masse hverdagsaktivitet. Vasket leiligheten, tatt trappa, gått turer, hagearbeid osv.  I løpet av neste uke håper jeg å få syklet noen bakkedrag på racersykkel, løpt Holmenkollstafetten, intervalltrening på mølle, Corebar, klatring og leking med barn.

 

Formålet med prosjektet

Formålet med prosjektet er rett å slett å prøve å sette seg litt mer inn i de overvektiges hverdag. Jeg har mange kunder som er overvektig og ønsker å vise at jeg faktisk vil forstå hvordan de har det. På denne måten vil jeg forhåpentligvis kunne tilrettelegge treningen bedre og bidra til enda større treningsmotivasjon.

Jeg har hele tiden vært utrolig imponert over de som går på EasyLife eller andre former for kosterstatninger. Endelig fikk jeg et spark bak og i to uker skal jeg gå all in for å sette meg inn i deres situasjon.

Som jeg fortalte tidligere skulle jeg i utgangspunktet holde meg til Easylife kosterstattere og 600-700 kcal om dagen. De første fire dagene gjorde jeg dette, og kom virkelig helt ned i kjelleren. Så bestemte jeg meg for at jeg må legge til mer mat. Jeg er ikke i kategorien som trenger å gå ned i vekt, men ønsket rett å slett å kjenne på hva dette gjorde med kroppen.

 

Easylife

Karbohydrater er kroppens raskeste energikilde. Under en EasyLife-kur tømmes store deler av kroppens karbohydratlager, slik at kroppen må finne andre næringskilder for å dekke behovet for energi. Kroppen henter da energi fra fettlagrene, noe som fører til rask vektreduksjon og økt motivasjon hos kunden. Mange som går på Easylife trener kanskje ingen ting i denne perioden, likevel raser de ned i vekt da kroppen kun får i seg det mest nødvendige. Dette gjøre det lettere å starte opp med trening og fysisk aktivitet etter et par måneder.

Easylife finnes bade som shake, suppe, havragrøt og barer. Min favoritt er nok kyllingsuppa eller grøten, da disse mer eller mindre smaker som “vanlig” mat.

Ellers vet jeg at mange syntes sjokoladeshaken og barene er veldig gode også, men jeg foretrekker grøt og suppe.

DEL

Annonse

André Hefner startet opp Hardworkout i 2013 under sine Personlig trener studier hos Actvie Education. Han begynte å trene vekter allerede som 15 åring og har vært stamgjest på treningsstudioet siden den gang. I tilegg til PT utdannelsen har han også kostholdsveiledningsstudier bak seg. André har et glødende engasjasment for trening og ønsker å kunne videre formidle sin kunnskap til andre.
Kommentarer