1468
0

Periodisk faste er et spisemønster der alle måltider inntas i løpet av faste spisevinduer, mens resten av døgnet består av faste. Nå viser det seg at denne måltidsformen kan gi bedre utholdenhet. 

Vi har tidligere skrevet om fordelene ved periodisk faste her og hva det er for noe. Periodisk faste er ikke en diett, men et spisemønster som likevel kan gi mange av fordelene som en diett har på vektnedgang og generell vektregulering. En undersøkelse som nylig ble publisert i FASEB Journal, viser hvordan periodisk faste ikke bare er nyttig for aktive personer innen utholdenhetsidretter, men også kan ha gunstig effekt på vanlige mennesker. Periodisk faste vil i stor grad bidra til høyere fettforbrenning, bedre kondisjon og redusert risiko for diabetes og hjerte- og karsykdommer.

 

Studie på periodisk faste og effekten

I studien, hvor det ble benyttet mus, ble musene delt inn i fire grupper som ble observert i to måneder mens de gikk gjennom følgende treningsprogram og spisemønster:

  • Kontrollgruppen (1) trente ingenting og kunne spise så mye de ville.
  • Gruppe 2 bestod av mus som fikk spise så mye de ville, men løpte på tredemølle 45 min daglig.
  • Gruppe 3 fikk begrensninger i kostholdet og ble foret en varierende mengde mat annenhver dag. De trente heller ikke.
  • Gruppe 4 fulgte et spisemønster tilsvarende periodisk faste, og løpte i tillegg 45 min daglig.

Som forventet viste resultatene at musene som trente daglig, gruppe 2 og 3, hadde bedre utholdenhet, kunne løpe raskere og lengre, enn musene som ikke trente noe og kunne spise hva de ville (gruppe 1 og 4).

MEN, musene som trente daglig og som fulgte periodisk faste, kunne løpe lengre å holde ut lengre enn gruppen som fikk spise det de ville. Forskerne fant også ut at musene som fulgte periodisk faste, men som ikke trente (3), opprettholdt kroppsvekten og hadde bedre regulering av glukosenivået i blodet- uavhengig om de trente eller ikke.

Selv om gruppen med mus som fikk spise så mye de ville (2) og som trente 45 min daglig opprettholdt bedre glukosenivå enn kontrollgruppen (1), var de ikke i nærheten av de gode resultatene til begge gruppene som praktiserte periodisk faste.

Periodisk faste kombinert med trening gir resultater i form av større fettforbrenning og økt økt utholdenhet.

Periodisk faste forbrenner mer fett

Resultatene fra undersøkelsen viser at spisemønsteret fører til en endring i metabolismen slik at fett foretrekkes som drivstoff framfor karbohydrater, og i tillegg bidro det til økt utholdenhet hos gruppen (4) som trente.

Et overraskende funn var at den økte utholdenheten hos musene i gruppe 4, ikke kom som en følge av bedre VO2-maks, for resultatene var de samme for begge gruppene som trente (2 og 4). Forskjellen lå i hvordan spisemønsteret endret forholdet mellom produksjon-reduksjon i mellom CO2-produsert og O2-konsumert. Periodisk faste bidro til at kroppen skiftet næringskilde fra hovedsakelig karbohydrater til fett.

Forskerne gjorde også funn som tyder på at periodisk faste påvirker leveren på en annen måte enn trening gjør alene. For eksempel endrer periodisk faste genuttrykket som regulerer fettforbrenningen og celleveksten, mens trening forandrer genuttrykket som styrer kalsiumsignaliseringen og stresstilpasningen.

 

Hva betyr dette?

Enkelt forklart støtter studien opp om teorien om at evolusjonært press har gjort det mulig for kroppen å optimalisere ytelsen når maten er mangelvare. Selv i perioder med enten langvarig eller kortvarig faste, vil den tilpasse seg slik at den kan prestere på et høyest mulig nivå.

 

Kilde

PhD Paddock, Catharine (2018). How fasting boosts exercise’s effects on endurance. Medicalnewstoday.com
Store medisinske leksikon. Blodsukker. sml.snl.no

DEL

Advertisement

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer