kondisjonstrening
303
0

Styrketrening og kondisjonstrening er viktig for en sunn og god helse, men visste du at treningsformene påvirker ulike hormoner?

Hver eneste dag sykler en rekke mennesker frem og tilbake til jobb, skole, treningsstudio, butikken, etc.. Uavhengig av hvilken form for trening du velger, vil nesten alle treningsformer bidra til å gi deg bedre helse. Overraskende nok vet vi svært lite om hvordan de ulike treningsmetodene påvirker helsen vår.

Dette har en forskergruppe fra Københavns Universitet bestemt seg for å finne ut av. I en studie publisert i tidsskriftet Journal of Clinical Investigation — Insight, viser forskerne hvordan kondisjonstrening på sykkel kan føre til en tredoblet økning i produksjonen av hormonet FGF21 sammenlignet med styrketrening. FGF21 har en rekke positive fordeler på stoffskifte vårt.

Vi er allerede godt kjent med at trening påvirker hormoner som adrenalin, testosteron og insulin, men at det direkte påvirker FGF21 er helt ny informasjon.

Les også: 4 uker med el-sykkel gir bedre helse og kondisjon!

 

Ingen forandring fra styrketrening

Forskerne studerte effekten på en gruppe bestående av 10 friske og sunne menn som ble delt inn i to grupper og deretter gjennomførte begge treningsformene en gang i uken. Begge øktene var relativt hard og varte i 60 minutter. Kondisjonsøkten bestod av sykling på en intensitet tilsvarende 70% av maksimalt oksygenopptak, mens styrketreningen bestod av fem øvelser som ble gjentatt  5 sett a 10 reps, og involverte store muskelgrupper.

Etter at en økt var avsluttet ble det tatt åtte blodprøver fordelt over en periode på fire timer for å måle utviklingen i blodsukker, melkesyre, forskjellige hormoner og gallesyre i kroppen. Det var under disse målingene at forskerne ble klar over det markerte økningen i produksjonen av hormon FGF21. Det som var spesielt var at økningen fant sted utelukkende etter at kondisjonsøktene var gjennomført. Styrketrening viste ingen økning i FGF21.

kondisjonstrening
Styrketrening er svært viktig for å bevare en god helse, men det viser seg at det kanskje ikke har like stor effekt på stoffskiftet vårt som kondisjonstrening.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

FGF21 fungerer som medisin

Utholdenhetstrening som gjennomføres på sykkel har en så merkbar effekt på hormonene som regulerer stoffskiftet at forskerne vil fortsette arbeidet med å se hvordan kondisjonstrening kan bidra til å bedre helsen vår. FGF21 er et så kraftig hormon at det nærmest fungerer som en medisin mot diabetes, overvekt og lignende stoffskifte sykdommer. At man faktisk kan bidra til å øke dette selv gjennom trening, er ganske unikt.

I studien ble det også gjort målinger av hormonet FGF19, som blant annet forbindes med muskelvekst i dyr. På bakgrunn av økningen av FGF21 ved kondisjonstrening, ventet de også å se en økning i FGF19 ved styrketrening, men antagelsen viste seg å være feil.

Fikk du med deg: Disse treningsformene forlenger liver mest!

 

Bryter alle hypoteser om styrketrening

Helt i strid med hypotesen om at produksjonen av FGF19 ville øke som følge av styrketrening, viste den seg å falle. Forskerne har ingen god forklaring på dette fenomenet, men det er tydelig at styrketrening har større effekt på kroppen enn det vi er klar over. Og med slike ubesvarte spørsmål åpnes det så klart opp for en rekke nye studier. Forskerne vil nå gå i gang med å se på sammenhengen mellom hormoner som er involvert i stoffskiftet og trening.

 

Kilde
ScienceDaily. (2018). Cardio exercise and strength training affect hormones differently. Sciencedaily.com

DEL

Advertisement

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer