916
0

Ankelforstuing, vrikket ankel, forstuing av ankelledd, overtråkk – kjært barn har mange navn. De fleste av oss har hatt overtråkk av større eller mindre grad. Det er den vanligste idrettsskaden, innen ballsport står overtråkk for opptil 50% av de akutte skadene. Det er estimert at det skjer 400-500 overtråkk daglig i Norge på bakgrunn av antall legebesøk.

 

Skademekanisme ved overtråkk

Ankelleddet holdes stabilt av flere leddbånd som går fra de to bena i leggen (tibia og fibula) og til fotens små ben. Overtråkk er mest vanlig ved at man lander på utsiden av foten og dermed får en strekk på ett eller flere av leddbåndene som kan gi delvis eller total avrivning av leddbånd og skade på leddkapsel. Dette kan skje ved at man lander feil etter hopp, løper/går på ujevnt underlag, en stygg takling på fotballbanen, eller som man har sett altfor ofte; ustø gange med høye hæler. Avrivning av leddbånd på innsiden av foten er sjeldent da ankelleddet er mer stabilt i den retningen på grunn av skjelettets anatomi og vi har et bevegelsesmønster som gjør utsiden av foten mer utsatt.

 

lig. talofibulare ryker vanligvis først.

Symptomer og diagnose

Ved overtråkk vil man få hevelse og smerter på enten utsiden eller innsiden, avhengig av hvor skaden er. Denne skademekanismen og disse symptomene kan du også ha ved brudd i ankel eller fotens små ben, oppsøk derfor fysioterapeut eller lege som eventuelt kan henvise til røntgen hvis det er mistanke om brudd.

 

Akutt behandling

Akutt behandling er PRICE-prinsippene og bør brukes minst i 2 døgn. Etter 2 døgn bør man begynne å bevege og gradvis belaste ankelen igjen. Krykker brukes gjerne. Oppsøk fysioterapeut (du trenger ikke henvisning lengre) for videre rehabiliteringsøvelser og vurdering av teip, skinne og kompresjonsstrømpe. Operasjon brukes sjeldent som behandling da øvelsesbehandling viser å ha god effekt.

PRICE-prinsippene i bruk.

Protection: Beskytt personen og skaden.

Rest: hvile og avlaste skaden det første døgnet

Ice: Nedkjøle skaden for å smertelindre. Aldri ha is direkte på huden da man kan få frostskade, ha for eksempel en ispose eller fryste erter i et håndkle og surr rundt ankelen.

Compression: Ha kompresjonsbandasje rundt ankelen for å forebygge/minske hevelse. Viktig fordi hevelse gir mer smerter og gjør ankelen stiv.

Elevate: Hold ankelen høyt, helst over hjertehøyde, for å unngå/minske hevelsen ytterligere.

 

Forebyggende trening av ankelskader

Man kommer seg gjerne raskt etter et overtråkk, avhengig av hvor stor skaden er og hvor fort hevelsen går ned igjen. De fleste begynner å trene etter 1-3 uker. Leddbånd gror helt innen 6-12 uker, men man kan ha full funksjon før den tid. Skal du tilbake til idrett så kan det være nyttig å bruke teip eller skinne for ekstra støtte de første ukene. Det er dessverre sånn at hvis man har hatt ett overtråkk, så er man mer disponibel for å få det igjen. Risikoen for dette kan halveres med forebyggende trening og gladnyheten er at det gjelder deg enten skaden er 1 uke eller 1 år gammel, aldri for sent å trene forebyggende mot ny skade.

 

Forebyggende øvelser for ankel

Etter en skade på leddbånd kan man oppleve nedsatt balanse og stabilitet, det er derfor det forebyggende trening for ankelskader går ut på. Det anbefales av Skadefri og utføre øvelsene 5 ganger i uken over en periode på minst 10 uker. Øvelsene i programmet er i økende vanskelighetsgrad, utfør derfor neste øvelse når du føler deg trygg nok. Det skal være utfordrende.

Last ned som PDF her – Du kan også se video av øvelsene

 

Kilder:
1.Skadefri: http://www.skadefri.no/kroppsdeler/ankelogfot/overtrakk/
2.Store medisinske leksikon: https://sml.snl.no/ankelforstuing

DEL

Advertisement

Annonse

Kaisa er utdannet fysioterapeut fra Oslomet - storbyuniversitetet (tidligere Høgskolen i Oslo og Akershus) hvor hun har fått bred kunnskap og erfaring innen forskjellig type trening, både av "friske" og "syke". Hun gikk danselinjen på VGS og har mange års erfaring med styrketrening, både med egen kroppsvekt og frivekter. Hennes personlige erfaring og utdanning gjør henne til en svært kunnskapsrik person innen trening, kosthold og helse, med fagkunnskap innen fysioterapi.
Kommentarer