282
0

Trening, kosthold og helse er i vinden som aldri før. Flere og flere fatter interesse for trening, og vi har blitt flinkere til å spise sunnere. Men kan man faktisk spise så sunt at det blir farlig?

De siste årene har det blitt satte mye fokus på spiseforstyrrelser som anoreksi, bullemi og overspising, og i skrivende stund er det over 25 millioner søketreff på Google ved søk etter ”anorexia”. Anoreksi er en spiseforstyrrelse som kjennetegnes ved at personen som rammes har et tvangspreget forhold til mat og trening med mål om å gå ned i vekt. Tilstanden er alvorlig og kan i verste fall føre til død.

 

Den ”nye” spise spiseforstyrrelsen

Gjør du et Google-søk på ”orthorexia” dukker det opp mindre enn en halv million treff. Ordet Ortoreksi kommer fra ordet orthos som betyr ”korretk” eller ”riktig”, og ble for første gang brukt av den amerikanske legen Steven Bratman i 1997. Ortoreksi blir ofte betegnet som den fjerde spiseforstyrrelsen, og preges av et overdrevet fokus på å spise sunn mat. I noen tilfeller kan fokuset på sunn mat ta så stor overhånd at det går ut over helsen og fører til alvorlig sykdom.

 

Hvem rammes av ortoreksi?

I utgangspunktet kan ortoreksi ramme hvem som helst, men det er en overhyppighet i kroppsbyggermiljøet. Mange som sliter med spiseforstyrrelser har et perfeksjonistisk og tvangspreget adferdsmønster og stiller strenge krav til seg selv. De samme trekkene finner vi hos personer med ortoreksi. Det er også gjort funn som tyder på at personer som sliter med angst og indre uro er mer utsatt.

Media har gjerne gjort et poeng ut av at det er unge kvinner som sliter med spiseforstyrrelser, men det er også svært mange gutter og menn som strever med dette. Faktisk er det undersøkelser som tyder på at ortoreksi er mest utbredt blant sistnevnte gruppe.

 

Sunt kan bli for sunt

Hvis vi skal være helt korrekt så må vi skrive om overskriften. Hvis et kosthold er sunt, så kan det vell ikke være skadelig? Med en gang det blir for mye av en spesifikk ting og matinntaket blir for snevert, så er det jo ikke sunt lengre. Vi forbinder et sunt kosthold med rikelig inntak av frukt og grønt, mye fisk, sunne fettkilder og gode proteinkilder. Samtidig bør inntaket av tilsatt sukker og mettet fett begrenses til et minimum. Når vi snakker om ortoreksi, så har sunnhetsidealet gått over til ekstremitet. For noen kan det begrense seg til svært lite mat og et ekstremt snevert kosthold der frukt og grønnsaker, fisk eller andre såkalte ”sunne” matvarer, er i fokus i samtlige måltider. I tillegg innebører det også gjerne mye trening. Et kjennetegn er at ortorektikere har vanskelig for å spise mat som er tilberedt av andre, og et overdrevet behov for kontroll.

Maten på bildet er helt klart sunn, men sunt kan faktisk bli FOR sunt. Du tar ikke skade av å spise noe søtt innimellom- heller tvert i mot.

Hvor kommer sunnhetstrangen fra?

I innledningen skrev vi at fokuset på trening, kosthold og helse har eksplodert de siste årene. En medvirkende faktor er den ekstreme trenden på sosiale medier, og spesielt bildedelingstjenesten Instagram. En sunn og velproporsjonert kropp har nærmest blitt en sosial status, og det samme har bilder av sunn og slankende mat. Mangel på kunnskap blant mange populære bloggere har ført til at feilinformasjon deles i et medium som når en stor gruppe brukere, og som har mye større påvirkningskraft enn tradisjonell reklame ettersom det treffer mer personlig når det dukker opp i nyhetsstrømmen på mobiltelefonen eller PCen.

Ortoreksi er ikke anerkjent som en egen diagnose per i dag, men man skal ikke se bort fra at det blir det i løpet av de nærmeste årene. Det viktigste er at leger og helsepersonell kjenner til fenomenet og at det tas seriøst blant de som skal utvikle behandlingsmetoder.

 

Tegn på ortoreksi

Når tankevirksomheten stort sett dreier seg om mat og trening og fokuset ikke ligger på et ønske om vektnedgang, men utelukkende om idealet om en sunn og veldefinert kropp, kan vi mistenke ortoreksi. Andre kjennetegn er:

  • Høy grad av bevissthet rundt maten du inntar.
  • Alle måltider er nøye planlagt og gjennomtenkt.
  • Strenge matmønstre og liten grad av utskeielser.
  • Et ønske om å spise alene slik at ingen ser hvor mye og hva du spiser.
  • Mistrives i sosiale lag der mat er en sentral del av settingen.
  • Du tenker på mat og trening stort sett hele tiden.
  • Skyldfølelse dersom du spiser noe du ikke anser som sunt.
  • Ekstremt opptatt av trening, kosthold og sunnhet generelt.

 

Vår rolle i Hardworkout

Hardworkout skriver om trening, kosthold og helse, alle temaene som vi startet med å ramse opp i innledningen. Vi anerkjenner ortoreksi som en sykdom og et utbredt problem, og ønsker IKKE å bidra til utviklingen av dette. Selv om vi oppfordrer folk til å trene og til å spise sunt, så har vi et bevisst forhold til at vi publiserer på nettsiden. Det vi gjør er ment som motivasjon og inspirasjon, og alle treningsprogram og kostholdsprogram er nøye gjennomtenkt og forsvarlig å gjennomføre. Forhåpentligvis vil vi ikke bidra til å legge press på noen av våre lesere.

 

 

Kilder
Sunnhetsslave- dette er ortoreksi. NHI.no
Spiseproblemet ortoreksi. Sinnetshelse.no
Hveding, Anne Marie (2013). Ortoreksi – Pass på at det sunne kostholdet ikke går til hodet på deg. Fitnessbloggen.no

 

DEL

Annonse

Torbjørn har en treningsbakgrunn han gjerne skulle vært foruten, men som han nå bruker for å motivere andre til å trene smartere og bedre. Etter 15 år som sterkt treningsavhengig, vet han hvordan det kjennes å miste kontrollen over treningen. Kombinert med en bakgrunn fra idrett- og biologistudier, samt PT-utdanning og sertifisering fra Precision Nutrition, så har han i dag en solid base for å uttale seg om trening og ernæring.
Kommentarer